题目内容
20.The unusual ability of blind people to"sense"unseen objects has been demonstrated for the first time in sighted volunteers whose vision was blanked out by scientists.The findings suggest"blindsight",which has been observed in blind people whose eyes function normally but who have suffered damage to the brain's Visual centre,is a real and not imagined phenomenon.
In the tests,the blind have been able to distinguish basic shapes of objects they cannot see,as well as their orientation(定向)and direction of motion.On other occasions a blind person has reported experiencing a"feeling"that an object is present,while not being able to see it.
A number of theories have been proposed to explain"blindsight".Generally,it is suggested that other parts of the brain besides the primary visual cortex respond to nerve messages from the eyes at an unconscious level.
Scientists from the University of Houston in Texas temporarily blinded a group of 12volunteers by using an electromagnetic field to shut down the primary visual cortex.Images were then flashed in front of them on a screen.
In one experiment,volunteers were shown either a horizontal(水平的)or vertical bar.In another,a red or green dot appeared.
Most of the time,the volunteers were unaware of the images with which they were presented.But they guessed either the orientation of the bar or the colour of the dot correctly more often than would have been expected by the law of averages.
The researchers said the findings suggested that a visual pathway bypassing the primary visual cortex must be responsible for"blindsight".
32.What do we know about the primary visual cortex in the brain?D
A.It can be replaced by other parts of the brain.
B.It works by sending messages to the eyes.
C.It is the only part to react to messages from the eyes.
D.It is not the only part to react to messages from the eyes.
33.Why was the primary visual cortex shut down in the experiment?A
A.So that the volunteers couldn't see.
B.So that images could flash on a screen.
C.In order to test the volunteers'eyes.
D.In order to get messages from the eyes.
34.Which of the following can replace the underlined word"bypassing"in the last paragraph?B
A.Leading to.B.Going around.C.Existing in.D.Coming from.
35.In this text,the author explains.B
A.why"blindsight"is needed
B.how"blindsight"possibly occurs
C.how the primary visual cortex works
D.why the primary visual cortex is important.
分析 短文主要讲了盲视这种情况,并通过实验解释其是如何产生的.
解答 32.D,细节理解题,根据句子it is suggested that other parts of the brain besides the primary visual cortex respond to nerve messages from the eyes at an unconscious level.可知,大脑的其他部分也会接受眼睛得到的神经信息,故答案为D.
33.A,细节理解题,根据句子Scientists from the University of Houston in Texas temporarily blinded a group of 12volunteers by using an electromagnetic field to shut down the primary visual cortex可知,在实验中关闭志愿者的初级视皮层是为了让他们看不到,故答案为A.
34.B,词义猜测题,从前面实验中看到的volunteers were shown either a horizontal(水平的)or vertical bar.In another,a red or green dot appeared,志愿者看到的是水平的或垂直的条状物,或是红点绿点,可以推测这里提到的视通路是"围绕"着初级视皮层的,故答案为B.
35.B,主旨大意题,短文主要讲了盲视这种情况,并通过实验解释其是如何产生的,故答案为B.
点评 解答任务型阅读理解题,首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.因为阅读理解题一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料.其次,细读题材,各个击破.掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息.最后,要善于抓住每段的主题句,阅读时,要有较强的针对性.对于捕获到的信息,要做认真分析,仔细推敲,理解透彻,只有这样,针对题目要求,才能做到稳、准.
Being a housewifeandwriter,I felt like no matter how hard I tried,I couldn't keep up with theneeds of my(42)B.Back at home,Jeremy kept reminding me of the posterpaper,but I just couldn't(43)Aa minute for it.Gradually though,he began to speak more(44)B,almost as though he were talking to himself.Maybe he'll just(45)Cit,I thought hopefully.So I put Jeremy's request at the(46)Aof my long list of things to do.
My thirddayhome I managed totakefifteen minutes to type an article when a small(47)Dfell across my paper.I knew who it would be before I(48)D.Jeremy stood quietly watching me.Oh.Lord,please don't let him say it again.I knew what he wanted but I needed to(49)BI smiled(50)Cat Jeremy and kept typing.He(51)Afor a few more minutes,then turned and walked away.I almost didn't hear his(52)A."Competition is over tomorrow,anyway."The small figure walking out of my room,a silent voice spoke urgently to my heart,"Get him that paper-now!"
"Let's go to get thepaper,Jeremy."He stopped,(53)Cand looked at me in(54)C"You'regoing to the store just for me?"I(55)D.Suddenly,a look of(56)Dshot across his face,erasing the disbelief.I don't think I'll ever(57)Cthat moment.Later that day,he worked silently on the(58)Call afternoon.And a few weeks later,a large yellow envelope came.Inside it was the Certificate of Award.So(59)Awas I that I didn't turned away from his(60)Bto get him some poster paper.
| 41.A.race | B.class | C.ceremony | D.competition |
| 42.A.colleagues | B.family | C.neighbors | D.relatives |
| 43.A.spare | B.wait | C.spend | D.lose |
| 44.A.slowly | B.softly | C.confidently | D.meanly |
| 45.A.want | B.buy | C.forget | D.get |
| 46.A.bottom | B.top | C.beginning | D.corner |
| 47.A.letter | B.foot | C.image | D.shadow |
| 48.A.woke up | B.stood up | C.got up | D.looked up |
| 49.A.rest | B.type | C.learn | D.exercise |
| 50.A.widely | B.happily | C.weakly | D.politely |
| 51.A.watched | B.searched | C.hesitated | D.complained |
| 52.A.comment | B.footsteps | C.warning | D.advice |
| 53.A.fell over | B.sat down | C.turned around | D.walked away |
| 54.A.peace | B.relief | C.astonishment | D.silence |
| 55.A.doubted | B.argued | C.apologized | D.nodded |
| 56.A.surprise | B.sadness | C.disappointment | D.excitement |
| 57.A.enjoy | B.remember | C.forget | D.value |
| 58.A.story | B.question | C.poster | D.composition |
| 59.A.grateful | B.generous | C.forgetful | D.selfless |
| 60.A.opinion | B.request | C.promise | D.gift |