题目内容
【题目】
![]()
Have you ever wondered how we know the things that we know? How do we know that the stars are really huge balls of fire like the Sun and very far away? And how do we know that the Earth is a smaller ball turning round one of those stars, the Sun?
The key to those questions is“ evidence"(证据). Sometimes evidence means actually seeing (or hearing, feeling, smelling…) that something is true. Astronauts have travelled far enough from the Earth to see with their own eyes that it is round. Sometimes our eyes need help The" evening star" looks like a bright twinkle in the sky, but with a telescope( 望远镜 ) you can see that it is a beautiful ball. Something that you learn by direct seeing(or hearing or feeling… )is called an observation(观察)
Often evidence isn't just observation on its own, but observation always hides at the back of it. If there's been a murder, often nobody(except the murderer and the dead person!)actually observed it. But detectives(侦探)can gather together lots of other observations which may all point towards the suspect(嫌疑犯). If a person’s finger- prints match those found on a knife, this is evidence that he touched it. It doesn't prove(证明)that he did the murder, but it can help when it's joined up with lots of other evidence.
Prediction helps to look for evidence. Scientists make a guess about what might be true. For example, if the world is really round, we can predict that any of us, going on and on in the same direction, should eventually find ourselves back where we started
People sometimes say that you must believe in feelings deep inside, but not all the inside feelings are real evidence.
What can we do about all this? When somebody tells you something that sounds possible, think to yourself: "Is there any evidence for that? And, next time somebody tells you that something is true, why not say to them: What kind of evidence is there for that? "Remember ,always think carefully before you believe a word.
【1】Why does the writer use the example of a detective in Paragraph 3?
A. To explain what prediction is
B. To tell what observation is called
C. To introduce how detectives work.
D. To prove evidence is not just observation
【2】The underlined "eventually "in Paragraph 4 means
A. probably B. finally C. completely D. luckily
【3】Which of the following is TRUE according to the passage?
A. Prediction helps to prove something if it is true.
B. What you see directly is real evidence
C. People should always believe their inside feelings
D. Astronauts find the Earth is round with a telescope.
【4】what's the best title of the passage?
A. Evidence speaks
B. Scientists make predictions
C. Inside feelings help get ideas
D. Observation offers the facts
【答案】
【1】D
【2】B
【3】A
【4】A
【解析】本文主要介绍了如何通过观察来寻找证据。在短文中介绍了几个寻找证据的方法。
【1】主旨大意题。由句子Often evidence isn't just observation on its own, but observation always hides at the back of it.可知,通常证据不只是观察本身,而是观察隐藏在它背后的真相。再由句子But detectives(侦探)can gather together lots of other observations which may all point towards the suspect(嫌疑犯). 但是侦探们可以收集很多其他的观察结果,这些观察结果可能都指向嫌疑犯。可知,作者在第3段中使用侦探的例子就是为了证明证据不只是观察。但可以通过观察,寻找证据。故选D。
【2】词意猜测题。四个选项是意思A. probably可能的;B. finally 最后的,最终的;C. completely 完全的;D. luckily幸运的。根据句子For example, if the world is really round, we can predict that any of us, going on and on in the same direction, should eventually find ourselves back where we started可知,如果世界真的是圆的,我们可以预测,我们中的任何一个人,在同一个方向上继续前进,_______ 应该回到我们开始的地方。结合语境可知选B finally 最后的,最终的, 较为合适。句意:如果世界真的是圆的,在在同一个方向上继续前进,最终应该回到起点。故选B。
【3】细节理解题。由句子Prediction helps to look for evidence. Scientists make a guess about what might be true.可知,预测有助于寻找证据。用证据来证明你的预测是否正确。A项,预测有助于证明某事是真的。相吻合。因此正确。再来看B项,你直接看到的是真实的证据。与句子If a person’s finger- prints match those found on a knife, this is evidence that he touched it. It doesn't prove(证明)that he did the murder. 如果一个人的指纹与刀上的指纹匹配,这就是他触摸它的证据。但是这并不能证明他就是杀人犯。这说明直接看到的并不是真实的证据。因此错误。我们来看C项,人们应该永远相信自己的内心感受。从句子People sometimes say that you must believe in feelings deep inside, but not all the inside feelings are real evidence.可以看出你必须相信内心深处的感情,但不是所有内心的感觉都是真实的证据。所以C也不对。再来看D项,宇航员用望远镜发现地球是圆的。根据句子Astronauts have travelled far enough from the Earth to see with their own eyes that it is round. 可知,宇航员用自己的眼睛看地球是圆的。而不是用望远镜。因此也不对。故选A。
【4】推理判断题。本文主要介绍了如何通过观察来寻找证据。用事实来说话。A. Evidence speaks用事实说话;B. Scientists make predictions科学家做预测;C. Inside feelings help get ideas内心的情感;D. Observation offers the facts观察提供事实。综合起来分析A正确。
【题目】书面表达
紧张的初中生活即将结束,某中学毕业生论坛正在谈论关于即将来临的暑假活动安排,下面截取了论坛的部分内容,请你根据论坛中的信息以及你自己的想法,写一篇短文。
Subject: How do you arrange your coming summer holiday? | |
Jack | 饱览名胜 缓解压力;增长见闻(或自拟内容) |
Sandy | 博览群书 愉悦身心;开阔视野(或自拟内容) |
Sophia | 志愿服务 获得经验;锻炼能力(或自拟内容) |
Your ideas | …… |
要 求:
1.内容必须包括论坛中其中三个同学的想法及理由并写出你的想法及理由,可适当发挥,不要简单翻译;
2.开头已为你写好,你只需接着写;
3.词数:90个词左右。开头和结尾不计入总词数,表达中请勿提及真实校名及姓名。
Recently we had a discussion about how we arrange our coming summer holiday at www.luntan.com. Here are the results.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________