题目内容

【题目】 It's very important to spend time with families. Parents can really get to know their children, and children love spending time with their parents.

When it is breakfast, lunch or dinner, families can always get together at the table. Eating breakfast together is a good way to start the day. Families can also share the happenings of the day and plan for next day while eating dinner together. No matter what you do, you know your families best, so just find an activity that you can agree on and you must have fun!

If your families like movies, then take out a bowl of popcorn(爆米花)and put it on the table for families, and see a movie while eating the popcorn at weekends. After one-week work, families really want to relax and enjoy the quiet family time.

Going camping in the mountains and trees for the weekend is another good way to spend family time, and it's a great way to have a vacation, too!

Every city has its own special museums. Why not use these as a way to spend time together?

You can learn something new and there's usually something interesting at most museums for everyone in your family.

Enjoy your family time and have fun together. You'll remember the happy time all your life.

1There are _________ways about how to spend time with families.

A.threeB.fourC.fiveD.sixe

2The underlined word “happenings” means __________in Chinese.

A.发生的事情B.信息C.新闻D.消息

3If David's parents like traveling(旅行)very much, he can ___________with them.

A.eat the popcornB.see a movieC.eat breakfastD.go camping

4The main idea of the passage is____________.

A.how to share the things with familiesB.how to travel with families

C.how to spend time with familiesD.how to eat popcorn with families

【答案】

1B

2A

3D

4C

【解析】

陪伴家人是非常重要的。这篇短文中给我们讲述了一些可以和家人一起做的事情,让我们享受和家人在一起的快乐时光。

1细节理解题。根据文章结构可知,短文从第二段开始,讲述了可以和家人一起做的事情,一直到第五段,其中包括和家人一起吃饭、一起看电影、一起野营和参观博物馆,一共四种方式。故选B

2词义猜测题。根据语境 “Families can also share the happenings of the day and plan for next day while eating dinner together.” “在一起吃饭的时候,家人们可以一起分享一天中……计划第二天的事情。”happen意为“发生”,因此可以猜到happening意为“发生的事情”。故选A

3推理判断题。题干意为“如果David的父母非常喜欢旅行,他可以和他们一起……”,A“吃爆米花”;B“看电影”;C“吃早饭”;D“去宿营”。选项D与旅行相关,符合题意。故选D

4主旨大意题。根据文章结构可知,短文一段 “It’s very important to spend time with families.”引出文章话题——和家人在一起是非常重要的。从第二段开始分别介绍了和家人一起吃饭、一起看电影、一起宿营以及去博物馆等几种和家人在一起的方法。故C选项“如何与家人共度时光”符合文章大意。故选C

这是一篇说明文,短文介绍了与家人在一起是非常重要的,并提出了几个和家人一起共度时光的建议。短文主题明确,结构清晰,内容贴近学生们的日常生活,比较容易理解。题型是阅读理解,考查学生们通过阅读短文获取文章大意以及细节信息、猜测生词含义、进行合理的推测判断的能力,是考试中的经典题型。学生们应具备基础的词汇,并提升自己的阅读理解能力,注意解题技巧。这个题目设置了细节理解、推理判断、词义猜测和主旨大意,考查非常全面。文章的大意可以通过主旨句、文章结构等获取,如这篇短文是明显的总分总结构,第一段引出话题,中间几段是具体的建议,最后一段总结。主题是关于如何与家人共度时光,引出第5题的答案就非常清楚了。再如第2小题,这是一个猜测词义的题目,应注意结合上下文语境,并通过构词法的知识进行猜测。happening中有happen意为“发生”,结合语境happening的意思应该是“发生的事”。

练习册系列答案
相关题目

【题目】根据短文内容,选择最佳答案。
I have been a taxi driver for over ten years. It's a good job most of the time. I meet a lot of people. I always work at night because there is too much traffic during the day. I live twenty miles outside London. I usually go to work at half past five in the afternoon and go back home at 2 in the morning.
One night I was taking a woman home from a party. She had her little dog with her. When she got to her house, she found that she had lost her keys. So I waited in the car with the dog while she climbed in through the window.
I waited and waited. After half an hour of ringing the bell, I decided to find out what was going on. I tied the dog to a tree and started to climb in through the window. Two policemen happened to be passing by. They thought I was a thief! Luckily the woman came down. She had gone to sleep and forgotten all about me and the dog.
(1)How many years has the man been a taxi driver?
A.Five years.
B.Ten years.
C.More than ten years.
D.Less than ten years.
(2)Why didn't the driver work during the day?
A.To make more money.
B.To climb into the house.
C.Because he was lazy.
D.There was too much traffic.
(3)What happened to the woman?
A.She lost her way.
B.She lost her keys.
C.She lost her dog.
D.She couldn't find her husband.
(4)Why didn't the woman come back for her dog?
A.She was afraid of the thief.
B.She had no money.
C.She had forgotten all about it.
D.She didn't like the dog.
(5)How long did the driver work every day?
A.Eight and half an hours.
B.Eight hours.
C.Nine hours.
D.Eight and half an hour.

【题目】 If you have a smartphone(智能手机),the Internet is always with you. You can use the Internet for shopping, learning and chatting with your friends and so on. But the Internet can also be a dangerous place. So, you must be careful.

Keep your personal(个人的)information. First, don' t share too much your personal information on the Internet. For example, don't send your phone number or number of a bank account (账号).Be careful what you say on the Internet. Second, you can't let everyone see your everything. Finally, be careful of new people. Don't believe them exactly (完全地). Some of them are dishonest(不诚实的). They usually use the Internet to try to get money by cheating. The Internet is a good way to meet new people, but be careful. It is important for us to control information.

It is very important for us to be honest. Don't post other people's pictures. Don't hurt others. It's also smart to keep away from fights on the Internet. Don't answer rude(无理的)messages and so on. In this way we can have a better Internet place.

1When you have a ______ , you can use the Internet at any time.

A.cardB.computerC.televisionD.smartphone

2If you want to control your information well, you shouldn't ______ .

A.share too muchB.use your smartphone often

C.believe new peopleD.close your computer often

3How many suggestions does the writer make to protect personal information?

A.Two.B.Three.C.Four.D.Five.

4To make the Internet a better place, we should ______ .

A.send some picturesB.answer all messages

C.ask everyone for adviceD.be an honest person

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网