题目内容
【题目】![]()
When you're in school, the last thing you want to do is to work on weekends. There's homework to do, sports to play, fun to have. But our parents may persuade(劝说) us to find a job to earn money and get some life experience. When I was a teenager, I had to deliver the newspapers to people's homes. Then I got a Saturday job at a supermarket: putting everything in order on the shelves and working as a shopkeeper.
Today in the UK you can work from the age of 13 and many children have part-time jobs. It is almost seen as an adult ceremony. It's an independent experience. Teenagers agreed that it taught them valuable lessons about working and managing money with adults. So that's not a bad thing!
Some research suggests that not working on Saturdays or holidays may be harmful to one's later life. But recent statistics(数据统计)show 20%of the students have given up having part-time jobs in the past three years.
So does this mean British teenagers are now more afraid of hard work? Probably not. Some experts believe young people feel that going out to work hinders(阻碍) their performance in school, they are now under more pressure(压力) to study hard, get good grades and have a good job in the long run. However, proper part-time jobs are a great way to help young people learn the skills they need in the workplace. In fact, the key is to keep a balance between taking a part-time job and having enough time to study and rest.
Many young people actually want to work because it gives them a sense of freedom. A 13-year-old girl named Rachel works in a shop on Saturday. She told the BBC: I like my job because I'm making money and it helps me to talk to people confidently and work with others closely. It seems like a valuable thing to do on a Saturday morning.
【1】When I was a teenager, I ___________at first.
A.had too much homework to doB.played sports with my good friends
C.delivered newspapers to people’s homesD.had a part-time job on Saturday
【2】Who can have a part-time job in the UK?
A.Gavin a 14-year-old boyB.Aron an 11-year-old boy
C.Loretta a 12-year-old girlD.Victoria an 8-year-old girl
【3】What makes some students give up part-time jobs ?
A.They are now more afraid of hard work.
B.Taking part-time jobs may be harmful to their later life.
C.Going out to work hinders their performance in school.
D.Taking part-time jobs isn’t a great way to help them learn skills.
【4】Rachel likes her part-time job because ___________
① She can make some money.
② She can get good grades.
③ It helps her talk with people confidently.
④ It helps her get away from pressure.
A.①②B.③④C.①③D.②④
【5】The writer’s purpose in writing the passage is___________
A.To introduce his own part-time job experience.
B.To encourage students to take a part-time job.
C.To tell students how to keep a balance between study and jobs.
D.To make a survey on part-time jobs.
【答案】
【1】C
【2】A
【3】C
【4】C
【5】B
【解析】
本文讲述了学生兼职对学习的影响。由于担心兼职会影响他们的学业成绩,很多学生选择不兼职。但兼职是可以增加学生的社会阅历,有利于学生增长见识。
【1】细节理解题。根据When I was a teenager, I had to deliver the newspapers to people's homes. Then I got a Saturday job at a supermarket,可知,当作者十几岁的时候,他的第一份周六的兼职工作,先是把报纸送到人们的家里,然后在超市做兼职。故选C。
【2】细节理解题。根据Today in the UK you can work from the age of 13 and many children have part-time jobs,可知,在英国13岁起就可以做兼职。四个选项中只有A选项是超过13岁。故选A。
【3】细节理解题。根据Some experts believe young people feel that going out to work hinders their performance in school,可知,一些学生放弃兼职的原因是因为他们感觉出去工作会影响他们的学习成绩。故选C.
【4】细节理解题。根据I like my job because I'm making money and it helps me to talk to people confidently and work with others closely,可知,雷切尔喜欢兼职是因为既可以赚到钱,又可以帮助她更有自信地跟别人交流。故选C。
【5】观点态度题。根据However, proper part-time jobs are a great way to help young people learn the skills they need in the workplace“然后,适当的兼职是可以有效的帮助年轻人学习他们在工作中需要的技能”,可知,作者是鼓励学生做兼职工作。故选B。
本文是一篇议论文。讲述了学生兼职对学习的影响。由于担心兼职会影响他们的学业成绩,很多学生选择不兼职。但作者认为兼职是可以增加学生的社会阅历,有利于学生增长见识。题型有细节理解题和观点态度题。细节理解题是要结合原文和题干有针对性的找出相关语句进行仔细分析。例如第2题,根据文章第二段的第一句话得知,在英国13岁以上的孩子可以做兼职工作,结合每个选项进而得出正确的答案。观点态度题是把握作者写这篇文章的目的,根据作者对文章所论述的观点和中心所持的态度而得出正确的答案。例如第5题,结合作者十几岁的兼职经历,和文章第四段的后半部分的话语,可得知作者是赞成青少年做兼职工作的,进而选出正确的答案。