题目内容
【题目】阅读短文,根据短文内容判断所给句子正(T)误(F)。
Do you want to be in good health? Try to do the following things! Believe it or not,you can become stronger:
Drink eight cups of water every day. Water helps your body in many ways. If you feel thirsty, just have a cup of water.
Don’t forget to eat your breakfast. Breakfast gives you everything your body needs for the morning. So do not forget your breakfast.
Get enough calcium.Your bones need it. Yogurt and milk have more calcium. You may also drink orange juice with calcium in it.
Go for a walk every day after meals. Walking is a good exercise, and people need exercise for good health. It’s better to walk after meals.
Stretch for five minutes after sitting for one or two hours. Stretching your body, arms and legs is good for your body.
Use your brain every day. For example,you can do crossword puzzles or read a new book.
Take a break of about 20 minutes when you are tired.
You may do something different to have a break. For example, get up and walk.Or sit down to listen to music.
【1】Breakfast is not important to health.
A. T B. F
【2】We should drink enough water every day.
A. T B. F
【3】If you are tired, you should take a break.
A. T B. F
【4】There is no calcium in yogurt.
A. T B. F
【5】Reading is good for your brain.
A. T B. F
【答案】
【1】 B
【2】 A
【3】 A
【4】 B
【5】 A
【解析】
你想保持健康吗?短文中给我们列举了一些对我们的身体健康有好处的做法,试一试吧,你会变得更强壮。
【1】根据短文第三段中Don’t forget to eat your breakfast. Breakfast gives you everything your body needs for the morning.可知,早餐是非常重要的,不能忘记吃早饭,因此这句话是错误的。
【2】根据短文第二段中Drink eight cups of water every day. Water helps your body in many ways.可知,我们每天要喝八杯水,水对我们的身体是有帮助的。由此可知这句话是正确的。
【3】根据短文第八段中Take a break of about 20 minutes when you are tired可知,当我们累的时候,应该修饰约20分钟。由此可知这句话是正确的。
【4】根据短文第四段中Yogurt and milk have more calcium.可知,酸奶和牛奶有更多的钙,由此可知这句话是错误的。
【5】根据短文第七段中Use your brain every day. For example, you can do crossword puzzles or read a new book可知,我们要每天都运用我们的大脑,如可以做填字游戏或者读一本新书。由此可知这句话是正确的。
这篇短文中介绍了一些可以使我们的身体健康的做法,短文的主题非常明确,第一段就引出了话题;下面的每一段中介绍了一种对健康有益的做法,因此全文是总分的结构。文章内容贴近学生们的日常生活,比较容易理解。题型是判断题,考查学生们对文章事实细节的理解。做题时,应先通读全文,了解大意;然后阅读后面的句子,弄清意思,再根据文章中的相关信息进行判断。例如第1小题,这句话涉及的是吃早饭的问题,是在文章的第三段提到的,根据这一段中Don’t forget to eat your breakfast. Breakfast gives you everything your body needs for the morning.可知,早餐是非常重要的,不能忘记吃早饭,因此这句话是错误的。