题目内容
【题目】
![]()
How are you getting on with your study? Maybe you are the best in your class. In the last few exams one or two even several classmates have got higher marks than you. How do you feel? Are you jealous of them? Are you grateful to them? Please think it over after reading the following text. You will probably learn a lot.
Once a zoologist worked on antelopes (羚羊) which were living on both sides of a river in the Republic of South Africa. He discovered that the antelopes on the east side multiplied (繁殖) more quickly and ran faster than those on the west.
The zoologist was puzzled after long thought about the difference. As two groups of antelopes lived in the same environment and they fed on the same kind of grass.
One year, with the help of the Animal Protecting Society, he caught ten antelopes on each side and exchanged them. A year later, the ten antelopes sent to the west bank multiplied by fourteen while only three of the ones sent to the east remained. Where are the other seven? They had been eaten by wolves!
At last the zoologist understood why the antelopes on the east were stronger. That was because on the east side there were living a group of wolves ---their natural enemy!
Now everything is plain sailing in your life. It's your opponents (对手) that you are improving indeed, so thanks must go to your opponents. It's a true!
【1】The zoologist was puzzled when he found________.
A.the antelopes on the west side multiplied more than those on the east.
B.the antelopes on the east side ran faster than those on the west.
C.the two groups of antelopes lived in the same environment.
D.the two groups of antelopes fed on the same kind of grass.
【2】What does the underlined word “jealous” mean in the passage?
A.害怕的B.生气的C.嫉妒的D.憎恨的
【3】What is the passage mainly about?
A.Antelopes should be raised on the same side of the river.B.Antelopes should be raised with wolves.
C.We should learn from the zoologist.D.We should be grateful to our opponents.
【答案】
【1】B
【2】C
【3】D
【解析】
两群羚羊生活在同样的环境中,吃同样的草。生活在东边的羚羊的数量越来越多,而西边羚羊的数量越来越少。原因是生活在东边的羚羊面临着一群狼。故事告诉我们是对手让我们变得更强大,因此,我们要感谢对手。
【1】细节理解题。根据第二段最后一句话“He discovered that the antelopes on the east side multiplied (繁殖) more quickly and ran faster than those on the west.”可知,河东边的羚羊比河西边的羚羊繁殖的快。故选B。
【2】词义猜测题。根据第一段“In the last few exams one or two even several classmates have got higher marks than you. How do you feel? Are you jealous of them? Are you grateful to them?”意为“在过去的几次考试中,有一个甚至几个同学比你分数更高,你是什么感觉?”可猜测,理所当然的会羡慕嫉妒,所以这个词是嫉妒的意思。故选C。
【3】大意概括题。根据最后一段“Now everything is plain sailing in your life. It's your opponents (对手) that you are improving indeed, so thanks must go to your opponents. It's a true!”可知,现在的生活一帆风顺,是因为对手帮助你提高的,所以要感谢对手。故选D。
做“选择型阅读理解”一定要有的放矢,带着问题去阅读。考生最好先把文章后的问题浏览一遍,并把问题中的一些关键词圈出来,然后带着问题阅读。第一遍可以采取略读和快速阅读的方法,把可能是答案的地方画出来,然后对照每个小题选择的范围,提高准确率。
阅读理解常见问题的类型如下:
(1)客观具体性问题。这类型的问题比较简单,属于识字得分题,通常可在原文原句中找到答案,如事情发生的时间,地点或原因;
(2)判断推理性问题。这类型问题的常见提问方式包括猜测作者的意图(purpose/aim),推测可能会产生的结果,判断信息的正误(true/not true)。这类型问题的答案通常不能从文章中直接获取,需要结合语境,作者的态度和目的,归整分散的信息,然后进行分析判断或者合理的推测。对于含有only,all,every,never,none,no one等绝对化表达的选项要分外留意;
(3)概括性问题。这类型问题的常见提问方式包括文章的标题(title)、大意(main idea)和结论(conclusion)等。这类问题比上一类难,不能直接得出答案。必须在理解全文的基础上,对信息进行归纳整合。做这类型的题目时,先采取排除法,缩小范围后,联系上下文。排除片面的选项,选择最具概括性或总结性的答案。