题目内容

【题目】Are you a gourmand(美食主义者)? Do you want to eat every delicious food in the world ? Then do you watch the popular program?“A Bite of China(舌尖上的中国)”is a documentary on Chinese delicious food which has been broadcasted by Chinese central television. Is there any holiday that isn’t celebrated with a special festival food ? Here are several traditional Chinese foods:

Eggs hold a special meaning in many cultures, and China is no exception(例外). The Chinese believe eggs mean producing something new. After a baby is born, parents may hold a "red egg and ginger party," where they pass out eggs to announce the birth. In some areas ofChina,the number of eggs represents the sex of the child, for example, an even number(1,3,5,---) for a girl, and an odd number(2,4,6---) if a boy has been born.

Noodles are a symbol of longlife in Chinese culture. They are as much a part of a Chinese birthday celebration. Since noodles represent long life, it is considered very unlucky to cut it off.

Although westerners sometimes may be very sorry to see fish lying on a plate, inChinaa whole fish is a symbol of richness. In fact, at a party it is traditional to serve the whole fish last, pointed toward the valued guest. Fish also has a special meaning because the Chinese word for fish “ yu” sounds like the word for richness or plenty, and it is believed that eating fish will help your wishes come true in the year to come.

A very popular dish during the Dragon Boat Festival is Zongzi. This tasty dish is made of rice dumplings with meat, peanut or other delicious food in bamboo leaves. The tradition of Zongzi is meant to remind us of a great man, Qu Yuan.

The 50-minute program tries to bring something new by presenting more cultural elements(元素), such as eating habits and the quality of eating.

1How many kinds of traditional food are mentioned in the passage ?

A. two B. three C. four D. five

2A girl has been born in Mr. Li’s home. How many red eggs may he pass out to his friends according to Chinese tradition ?

A. two eggs B. none C. three eggs D. six eggs

3Which of the following is RIGHT according to the passage?

A. We can cut birthday noodles off inChinaif we think they are too long.

B. It is impolite to serve a whole fish last at a party inChina.

C. The program lasts for one hour.

D. There are many kinds of Zongzi during the Dragon Boat Festival.

4“ A bite of China” is a ______.

A. cartoon B. drama C. comedy D. documentary

5What does the writer mean in the last paragraph?

A. The writer thinks the program is too long.

B. The writer thinks the program has more meanings inside than the story itself.

C. The writer thinks the program is just about cooking and it doesn’t mention differnet cultures in dfferent areas.

D. The writer thinks the program will change people’s eating habbits.

【答案】

1C

2C

3D

4D

5B

【解析】

本文介绍了节目《舌尖上的中国》以及中国的几个传统的文化---龙舟节、粽子、面条、鸡蛋等。让我们懂得了中国文化及传统的丰富与多彩。

1细节理解。根据文中Eggs hold a special meaning in many cultures, and China is no exception(例外). The Chinese believe eggs mean producing something new.;Noodles are a symbol of longlife in Chinese culture.;Although westerners sometimes may be very sorry to see fish lying on a plate, inChinaa whole fish is a symbol of richness.;A very popular dish during the Dragon Boat Festival is Zongzi.可知,文中提到了鸡蛋、面条、鱼和粽子。故选C。

2推理判断。根据文中After a baby is born, parents may hold a "red egg and ginger party," where they pass out eggs to announce the birth. In some areas ofChina,the number of eggs represents the sex of the child, for example, an even number(1,3,5,---) for a girl, and an odd number(2,4,6---) if a boy has been born.可知是基数,故选C。

3细节理解。根基文中A very popular dish during the Dragon Boat Festival is Zongzi. This tasty dish is made of rice dumplings with meat, peanut or other delicious food in bamboo leaves.可知,端午节有很多种粽子。故选D。

4细节理解。根据文中A Bite of China(舌尖上的中国)”is a documentary on Chinese delicious food which has been broadcasted by Chinese central television.可知,《舌尖上的中国》是纪录片。故选D。

5段落大意。通读最后一个段可知,要讲述了作者认为这个节目比故事本身有更多的内涵。故选B。

1、平心静气审题,切忌粗心。在解答阅读题时,千万不要慌,要静下心来,按照由易到难,由浅入深的思维方式,先从容易的入手,逐渐的打开思路。

2、仔细研读语段,整体感知文章内容。通常阅读一篇文章,第一遍需要速读,首先要重点理解文章的体裁是记叙文还是说明文。答题时切忌文章都没完整的阅读过,就匆匆忙忙地写答案。最好先把文章从头到尾通读一遍,对文章有一个整体的认识和理解。

3、巧妙借助"原话",确定解题空间。在通读全文的基础上,将要回答的问题放到阅读的文章中来,再去浏览所要回答的试题,经过初步的思考,确定解决问题的阅读空间。有些试题它要求用文中原话来回答,我们就可以用文中的原话来作答,这时就可以"从文章中直接提取信息"来回答问题。

4、合理控制答题时间,先易后难。应浏览阅读理解的全文,了解阅读理解全文的概貌。看完后,应记住阅读理解文章的要点,阅读理解重要的结论以及阅读理解中的一些关键性的人名、地点、定义和数字。碰到阅读理解的难题时,千万不要钻牛角尖,耽误太多时间。

练习册系列答案
相关题目

【题目】In the early 1900s, Carol Ryrie Brink lived with her grandmother Caddie on a tiny farm inIdaho. The farm was a great place to live. Besides wonderful tall trees, it had cats, chickens and a horse. Carol often rode the horse through the streets of town.

Even so, Carol was sometimes lonely. She would climb to the top of her favorite tree and make up stories to cheer herself up. Her favorite part of the day was when Grandmother Caddie would sit with her and tell stories about her and her brothers.

Carol loved the stories so much that when she grew up, she decided to write a book about them. Thousands of children throughout the world have read and loved her bookCaddie Woodlawn. This book is about an 11-year-old girl and her two brothers. Carol’s book won an award (奖项) called the Newbery Medal.

Carol said her son and daughter encouraged her to write for children. That wasn’t easy when she was busy taking care of a family. Sometimes an idea would come to her while she was washing dishes. She would make a quick note and come back to write it out more fully after her children were asleep.

In all, Carol wrote about thirty books in her life. Many of them are about her life inIdaho. Besides the Newbery Medal, she won many other awards. Later another writer Mary Reed wrote a book about Carol Ryrie Brink. When talking about Carol’s life, Mary said,“She tried to live in a way that would not hurt others, to never waste a day, and to make the most of her life.”

1When she felt lonely on the farm, Carol would _______.

A. climb some tall trees

B. ask her grandmother to read her a story

C. ride a horse to the town

D. make herself happy with her own stories

2What do we know aboutCaddie Woodlawn?

A. It is about Carol’s life.

B. It is popular among adults.

C. It is an award-winning book.

D. It is the first book Carol wrote.

3From Paragraph 4, we can know Carol _______.

A. once gave up writing because of the heavy housework

B. had a hard time in the early days of her writing

C. didn’t get much money from her writing

D. didn’t get support from her family

4In Mary Reed’s opinion, Carol _______.

A. lived a simple life

B. never wasted money

C. made full use of her time

D. was always ready to offer help

5Why did the writer write this passage?

A. To give information about a writer’s life.

B. To introduce some book awards.

C. To describe how to write books.

D. To tell about a great mother.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网