题目内容
【题目】 You may not realize it, but you are doing much more than just studying when you are at school. School is also the place where you learn to get on well with people. But this is not always easy. What can you do if you just don’t like one of your classmates?
If you discover that you have problems getting on with your classmates or friends, the most important thing to learn is tolerance. Tolerance is the ability to realize and respect the differences in others. We can not change the way that other people do, so it is important to learn to live happily with them.
Tolerance will make everyone get on better with each other. Getting to know someone may help you understand why they do things differently. Something different does not exactly mean that it is bad. Tolerance teaches us to keep a temperate and open mind.
You need to remember an old saying, “Treat others how you want to be treated”. If you tolerate something, it does not mean that you have to like it. No one is asking you to change who you are or what you believe in. Tolerance just means that you should respect the differences in others and not try to make them change.
It is important to practice tolerance, because it will make everyone’s life easier. Learn to accept people for their different abilities and interests. The world is very different, and practicing tolerance in your own school and city can help make a difference.
【1】This passage is trying to tell us________ .
A.what’s important for a studentB.what students should do at school
C.how to treat people different from usD.how to get others to do things in the right way
【2】From the first paragraph we know that at school________.
A.it’s easier for someone to hate others
B.getting along with others is not a great deal
C.most students are getting on well with each other
D.students are learning other things besides studying
【3】What is tolerance according to the passage?
A.Accept people as they are.B.Believe you are always right.
C.Expect everybody to be the same.D.Change yourself to please other people.
【4】The last paragraph suggests that________ .
A.tolerance can only be learnt at school
B.living with people of the same interests is easier
C.practicing tolerance at school can help make a better world
D.people in different countries have different interests and abilities
【答案】
【1】C
【2】D
【3】A
【4】C
【解析】
这篇短文主要讲述了你在学校做得远远不只学习,还要学习如何和别人相处。学会接受和你不同兴趣的人们。学会宽容和尊重别人的与众不同。
【1】主旨大意。A. what’s important for a student对学生来说什么是重要的; what students should do at school学生在学校应该做什么;how to treat people different from us如何对待与我们不同的人;how to get others to do things in the right way如何让他人以正确的方式做事。根据文中“It is important to practice tolerance, because it will make everyone’s life easier. Learn to accept people for their different abilities and interests. The world is very different, and practicing tolerance in your own school and city can help make a difference.” 实行宽容是很重要的,因为它会使每个人的生活更容易。学会接受不同能力和兴趣的人。世界是非常不同的,在你自己的学校和城市里练习宽容会有助于改变。可知,这篇短文主要是告诉我们怎样对待与我们不同的人们。故选C。
【2】段落大意。根据文中“You may not realize it, but you are doing much more than just studying when you are at school. School is also the place where you learn to get on well with people.” 你可能没有意识到这一点,但你在学校里所做的不仅仅是学习。学校也是你学会与人相处的地方。可知,除了学习,学生们还在学校学习其他的东西。故选D。
【3】词句猜测。. Accept people as they are. 接受别人的本来面目;Believe you are always right. 相信你总是对的;Expect everybody to be the same. 希望每个人都一样; Change yourself to please other people. 为了取悦别人而改变自己。根据文中“Tolerance just means that you should respect the differences in others and not try to make them change.” 宽容只是意味着你应该尊重他人的差异,而不是试图让他们改变。可知,宽容就是接受别人的本来面目,也就是尊重别人的与众不同。故选A。
【4】段落大意。tolerance can only be learnt at school只有在学校才能学会宽容;living with people of the same interests is easier与志同道合的人生活更容易;practicing tolerance at school can help make a better world在学校实行宽容有助于创造一个更美好的世界;people in different countries have different interests and abilities不同国家的人有不同的兴趣和能力。根据文中“It is important to practice tolerance, because it will make everyone’s life easier. Learn to accept people for their different abilities and interests.” 实行宽容是很重要的,因为它会使每个人的生活更容易。学会接受不同能力和兴趣的人。可知,最后一段主要是告诉我们在学校实践宽容有助于创造一个更美好的世界。故选C。