题目内容
11.What might the future be like?Here are some predictions:things to come,things to go.The last few days of every year in big cities in China,when everyone returns home,have been the worst headaches for millions of Chinese.More than 2billion people travel at the same time,making getting travel tickets and the journey difficult.But in 28years,Spring Festival travel may not be a problem at all.China plans to build more than 120,000kilometers of railway and a fast transportation network that will serve 90% of the population by 2020.And because most of China will be cities,people will not have to go to other places to find a job,so it will no longer be a problem.
Newspaper will come to an end in 2043.There will be fewer and fewer people reading news on paper and the cost of making and buying newspaper will be reduced.In the future,digital (数字的) newspapers will be sent to personal web tools through Internet.Readers can discuss topics with journalists and editors.Information will move faster.
Oil is running out faster than expected.But scientists have found something else for oil as fuel (燃料).Coal,natural gas,solar power,nuclear power and even water can take the place of oil as sources of energy (能源).And the alternative ways of energy will help reduce the cost and pollution,too.
Schools will go electronic (电子化).Computers will be important and popular among the students.Everything will be in the computer and students will not need to bring books to school.They will find information on the Internet.A computer will be the students'library,schoolbag and connection to the outside world.There will be robot teachers,they will check homework on computers and communicate with the students'parents through e-mail.Students will find their personal teachers to ask for special help for those the robot teachers cannot do.And school buses will be like spaceships,comfortable and safe.
48.The newspapers will disappearC.
A.by 2020
B.by 2053
C.in 28years
D.in 38years
49.The underlined the alternative ways in paragraph 4meansB.
A.modern ideas
B.other choices
C.wise methods
D.natural means
50.From the passage we can knowA in the future.
A.robot teachers will check homework on computers
B.90percent of the population will live in the city
C.the Spring Festival travel may still be a problem
D.readers can discuss with each other through Internet
51.The passage mainly tells usC.
A.old things will be gone
B.computers will be important
C.future changes in many ways
D.new things will be coming.
分析 文章大意:这是一篇科普知识阅读.短文是关于未来的几个预言,这其中提到了到大约2020年的时候,春运将不再像现在这样紧张,国家会修建更多的铁路满足人们回家的需求;会有其他的能源,如煤、天然气、太阳能等来代替石油,未来在学校里电脑会有更大的用处,甚至会有机器人老师来上课.
解答 48.答案:C.细节理解题.根据第三段第一句will come to an end in 2043.在2043年报纸会消失.根据题意,现在是2015年,2043-2015=28.故选C.
49.答案:B.词意猜测题.根据第四段gas,solar power,nuclear power and even water can take the place of oil as sources of energy (能源).天然气、太阳能、核能甚至水可以代替石油作为能源.可知,划线词语意思为可供替代的方式.故选B.
50.答案:A.细节理解题.根据最后一段There will be robot teachers,they will check homework on computers 会有机器人老师,它们会在电脑上检查作业.可知,未来机器人老师在电脑上检查作业.选A.
51.答案:C.主旨大意题.根据第一段What might the future be like?Here are some predictions:things to come,things to go.未来会是什么样子?这里有一些预测:事情该来的会来,该走的会走.以及全文理解,可知文章主要讲述的是未来会有很多变化.故选C.
点评 阅读题型,要注重句子与句子之间、段落与段落之间逻辑关系以及对篇章的整体理解.根据所给问题选择正确选项完成试题.
| A. | what | B. | what's | C. | What's | D. | What |
| A. | is changing | B. | has changed | C. | changed | D. | will change |
| A. | hundreds of | B. | hundred of | C. | hundreds | D. | hundred |
| A. | comes | B. | will come | C. | has come | D. | came |
| A. | a kind | B. | kinds of | C. | kind of | D. | kind |