题目内容
【题目】Mary is a lovely, quiet girl. When she was a little girl, she had no secrets from her mother, who was very pleased with her. But since last year she has become a little mysterious and not so open as before. She wants heart-to-heart talks between mother and daughter. But they never happen. And a gulf opens between them.
Her mother wonders if she falls in love. It's too early for a girl for her age. After all, she is reaching the “dangerous stage”. These thoughts have caused trouble in the mother's mind.
One weekend her daughter came to tell mother that she was going to the cinema with her classmates and would return late. This was the first time her mother agreed, and she began to worry because her daughter had never been away at night before. The mother waited until nine and couldn't fall asleep. Then she decided to go out to meet her daughter. Just at that moment, she heard the noise of a car and hurried to the window. There was her daughter, waving good-bye to a boy. Her heart missed a beat. When the daughter came in, the mother was watching TV, pretending nothing happened.“ Mum, I'm back. Sorry to be late.”
The daughter said nothing about the film and the boy. The mother really would like to know something about them. “ Who is that boy?” Daughter was stunned (发愣) for a moment. “ Ah, it's my monitor. He gave me a lift on his way home. Mum I'm going to bed.” The daughter answered in careful words. “All right. Go to sleep early.”
The next morning when the mother went to daughter's room to do some tidying. She found her diary left on her bed. After a few minutes' hesitation (犹豫), she opened it to the right page. It says, "Mum, it's love that made you ask, but it would show your understanding of me if you hadn't holding the diary” The mother fell into thought.
【1】What does the underlined phrase “missed a beat” in the third paragraph mean?
A. wanted to beat sb. B. was too surprised to think of anything.
C. failed to find something D. caused an illness.
【2】Why was the mother worried?
A. The mother was much worried about her daughter's coming back late.
B. The mother felt worried about her daughter's study.
C. The mother worried about her daughter's health.
D. The mother worried about whether her daughter had fallen in love with somebody or not.
【3】Which statement is right according to the passage?
A. Mary's mother didn't agree her daughter to go to the cinema at night this time.
B. Mary is still as open as before.
C. Mary didn't have a heart-to-heart talk with her mother.
D. Mary told her mother the truth of her going out.
【4】From the last sentence, we know that ________.
A. she was worried
B. she was afraid of her daughter
C. her daughter didn't believe her
D. she was thinking deeply about her daughter's worlds in the diary
【答案】
【1】B
【2】D
【3】C
【4】D
【解析】
短文大意:本文是一篇记叙文,讲述了长大后的小女孩玛丽对妈妈有了秘密而被妈妈怀疑早恋的故事,启发父母不仅要关爱,更要理解孩子。
【1】题意:第三段中划线短语“missed a beat”是什么意思?考查细节理解题。A. wanted to beat sb. 想打败某人;B. was too surprised to think of anything. 太惊讶了,什么也没想到;C. failed to find something找不到东西;D. caused an illness. 引起了疾病。根据下文When the daughter came in, the mother was watching TV, pretending nothing happened.母亲假装什么也没发生,结合上文目前看到的一幕,可知母亲对于有人送女儿回家很惊讶,故选B。
【2】题意:妈妈为什么担心?考查细节理解题。根据This was the first time her mother agreed, and she began to worry because her daughter had never been away at night before.,结合上文Her mother wonders if she falls in love.,可知这次的晚归让母亲怀疑女儿真的恋爱了,故选D。
【3】题意:根据文章,哪个陈述是正确的?考查综合理解题。A. Mary's mother didn't agree her daughter to go to the cinema at night this time. 玛丽的母亲不同意她的女儿这次晚上去看电影。B. Mary is still as open as before. 玛丽还是和以前一样开放。C. Mary didn't have a heart-to-heart talk with her mother. 玛丽没有和她的母亲进行一次坦诚的谈话。D. Mary told her mother the truth of her going out. 玛丽把她外出的真相告诉了她母亲。根据“Mum I'm going to bed.” The daughter answered in careful words. “All right. Go to sleep early.”,结合第一段She wants heart-to-heart talks between mother and daughter. But they never happen. And a gulf opens between them.,可知女儿并没有告诉妈妈真相,故选C。
【4】题意:从最后一句话,我们知道________。考查句意理解题。A. she was worried她很担心。B. she was afraid of her daughter她害怕她的女儿。C. her daughter didn't believe her她的女儿不相信她。D. she was thinking deeply about her daughter's worlds in the diary她在日记中深深地思考着女儿的世界。最后一句话意思是“母亲陷入了沉思”,根据母亲的担心和女儿的日记留言,可知母亲会思考自己的做法是不是真正地理解女儿,故选D。
阅读理解题。首先要粗读文章了解大意,其次通过细读,理解全文。在粗读的基础上,仔细阅读题后所给的题目,根据题目要求,再有重点地返回来仔细阅读。在阅读理解的题目中,所设问题主要有以下几种方式:找主题或概括文章的中心思想、就文中的具体事实和情节进行提问、根据文章的表层意思进行深层次的推理判断等,在细读时,要根据设问的方式,进行有侧重地阅读。1、概括文章中心思想。1)文首呈现主题句。2)文尾出现主题句。3)首尾呼应展现主题。4)文中表述主题。前面提出问题,文中的主题由随之陈述的细节或合乎逻辑的引申在文中导出,而后再做进一步的解释。5)文章没有主题句。在这种情况下,考生要把所有的细节综合起来。进行逻辑推理,概括归纳出文章的主题句。2.掌握文章的具体事实和重要情节。在考题中,经常会见到就文章中某一具体事实和重要情节进行测试的题目。这就要求考生在阅读时要注意辨认和记忆具体事实,重要情节,事物的起因、过程、结果及发生的地点、时间等,这些都有可能作为测试点。还有一些测试题,要求考生在理解的基础上,通过自己的思维将理解的内容系统化,比如计算、排序等题型。