题目内容
【题目】阅读理解C
We all know health is the most important in our life and we know smoking is harmful to people's health. But not many people know about the danger of second-hand smoke.
Second-hand smoke is the smoke that comes from the smoker's breath.If people breathe in second-hand smoke from time to time,they could get sick from it.It can cause lung cancer(肺癌)and many other diseases.
But how serious is the problem of the second-hand smoke? The World Health Organization (WHO) did a study of 194 countries.They found that second-hand smoke causes about 600,000 deaths every year.That is about 1% of the world death and it leads to a lot of trouble and pain.
Second-hand smoke is especially harmful to children because their bodies are growing. According to a study, around 165,000 children under 5 die each year because of second-hand smoke. Most of these deaths happened in Africa and Southern Asia where health care is very poor.
You can do something to keep yourself and other people away from second-hand smoke. You can ask the smokers, such as your parents, to smoke outside. And, if someone smokes close to you, you'd better hold your breath or just walk away.
根据短文内容,选择最佳选项。
(1)The underlined word "breath" in the passage means""in Chinese.
A.脉搏
B.呼吸
C.感染
D.传染
(2)According to the passage, which statement is right?
A.There are 194 countries in the world.
B.The total death of the world is about 600,000.
C.Second-hand smoke is worse for adults(成人)than children
D.Health care is very poor in Africa and Southern Asia.
(3)What does the writer think is the most important in life?
A.Health.
B.Friendship.
C.Love.
D.Money.
(4)How can you keep away from second-hand smoke?
A.Standing close to the persons who smoke.
B.Asking your parents to go out of your house.
C.Holding your breath all the time.
D.Walking away from the smokers.
(5)The best tittle of this article may be "".
A.Smoking
B.Second-hand Smoke
C.Giving up Smoking
D.Smoking is harmful to children
【答案】
(1)B
(2)D
(3)A
(4)D
(5)B
【解析】这篇文章介绍的是二手烟对人的身体健康危害很大。二手烟指的是吸烟者呼出的烟,如果人们不间断地吸二手烟,会让人们得病,甚至导致肺癌和其它的疾病。世界卫生组织的调查每年有600,000的死亡是因为二手烟的原因。尤其是对小孩子的危害更严重,因为他们正在生长发育期间,所以对小孩子来说,要避免吸入二手烟。当别人吸烟的时候你可以避开他们以减少二手烟的吸入。
(1)词义猜测题。根据第二段中句子Second-hand smoke is the smoke that comes from the smoker's breath. 说的是二手烟是吸烟者呼出的烟。结合常识我们可以推测指的是呼吸,所以答案是B。
(2)综合判断题。根据第三段中句子The World Health Organization (WHO) did a study of 194 countries.They found that second-hand smoke causes about 600,000 deaths every year.可以判断A和B是错误的;根据第四段第一句Second-hand smoke is especially harmful to children because their bodies are growing.可以判断C也是不对的;根据第四段最后一句Most of these deaths happened in Africa and Southern Asia where health care is very poor.可知非洲和南亚的医疗保健很差。所以答案是D。
(3)细节理解题。根据短文第一句We all know health is the most important in our life and we know smoking is harmful to people's health.可知作者认为健康在我们的生活中最重要。所以答案是A。
(4)细节理解题。根据短文最后两句You can ask the smokers, such as your parents, to smoke outside. And, if someone smokes close to you, you'd better hold your breath or just walk away.可知我们要想避开二手烟,我们就要远离吸烟的人。所以答案是D。
(5)主旨大意题。根据整篇短文内容可知这篇文章是说二手烟和它带给人的危害的,所以答案是B。