题目内容

【题目】

Every scientist has a childhood dream. A scientist in China once had a dream. He wished to grow a new type of rice. This new type of rice would be as big as peanuts. This person is Yuan Longping—"Father" of Hybrid rice(杂交水稻).

Yuan Longping was born in 1930. He graduated from the Southwest Agricultural (农业) University in 1953. He came up with an idea for a Hybrid rice in the 1960s. Since then, he has devoted himself to research and to the development of new varieties.

In 1973, together with other people, he succeeded in the development of Hybrid rice. This made China a worldwide leader in rice production(生产). In 1980, the technology (技术) for hybrid, rice was introduced to the United States. Now his "super rice" has been introduced to more than 20 other countries.

Because of Professor Yuan's hard work, China now produces enough rice to feed her people every year. Last November an online survey showed that most Chinese believed that Yuan deserved (应得) a Nobel Peace Prize.

In his spare time, Yuan Longping loves playing the violin and listening to music. Every night, he reads for half an hour before he goes to sleep. He likes swimming, too. It is said that Professor Yuan is one of the richest people in China. But he cares about nothing but his research.

Yuan Longping--- 【1】 of Hybrid rice

Childhood2

He wished to grow a new type of rice which would be the same3 as peanuts.

His 4

He is 5of playing the violin, listening to music, reading and 6 .

Personal details

He was born in 1930.

He graduated from the Southwest Agricultural University at the age of7.

Achievements

In 1973, together with other people, he was8 in the development of Hybrid rice. In 1980, the technology for hybrid rice was 9 to the United States and more than 20 other countries. China now 【10enough rice to feed her people every year. Most Chinese believe that Yuan deserved (应得) a Nobel Peace Prize.

【答案】

【1】father

【2】dream

【3】size

【4】hobbies

【5】fond

【6】swimming

【7】twenty-three

【8】successful

【9】introduced

【10】produces

【解析】

试题分析:本文介绍了世界杂交水稻之父袁隆平的故事。从儿时的梦想,到最终终于培育出了高产的杂交水稻,令世人震撼,并介绍了他的业余生活和科学精神。

【1】根据短文的第一段中的句子This person is Yuan Longping"Father" of Hybrid rice(杂交水稻).可知,袁隆平是杂交水稻之父。故答案为father。

【2】 根据短文开头的句子Every scientist has a childhood dream. A scientist in China once had a dream. He wished to grow a new type of rice.可知,袁隆平儿时也有一个梦想,他希望种植出一种新的水稻。故答案为dream

【3】根据短文中的句子This new type of rice would be as big as peanuts.as big as一样大小。等同于be the same as,故答案为size。

【4】从下文表格中列举的内容可知,是介绍袁隆平的兴趣爱好,故答案为hobbies

【5】根据短文中的句子Yuan Longping loves playing the violin and listening to music.袁隆平喜欢拉小提琴和听音乐。be fond of爱好,喜欢的意思。故答案为fond。

【6】根据短文中的句子He likes swimming, too.可知,袁隆平还喜欢游泳,故答案为swimming

【7】根据短文中的句子Yuan Longping was born in 1930. He graduated from the Southwest Agricultural (农业) University in 1953.可知,袁隆平23岁时,毕业于西南农业大学,答案为twenty-three

【8】根据短文中的句子In 1973, together with other people, he succeeded in the development of Hybrid rice. 1973年,他和其他人一起,在杂交水稻的研发上获取了成功。而此处缺少形容词,结合句意可知,答案为successful

【9】根据短文中的句子In 1980, the technology (技术) for hybrid, rice was introduced to the United States.在1980年,杂交水稻的技术被传到了美国。be introduced to意为被传到某地故答案为introduced

【10】根据短文中的句子Because of Professor Yuan's hard work, China now produces enough rice to feed her people every year. 由于袁隆平的辛苦付出,中国每年能够生产出足够的大米来供每一个中国公民食用,故答案为produces.

练习册系列答案
相关题目

【题目】Some people learn a foreign language easily. Others may not. How can you help yourself learn English? I think there are two ways to make English learning a little easier and more interesting,

First, you should build up confidence(建立自信). If you believe that you can, then you will learn. When you read or listen to something , you may not be able to understand it all. Don’t worry. You can use a dictionary to help you. You can ask your teacher or friends to help you. Do not be afraid of making mistakes. You can learn from mistakes.

Second, practice using English. For example, write a diary in English every day, and you will be able to write better. Speak English whenever you can. You may practice with your friends after class. Then you will be able to speak better.

Remember the famous saying, “Practice makes perfect.” The more you practice using English, the better you will learn it.

【1】What is main idea of the passage?

A. It is very important and useful to learn a foreign language.

B. Some people learn a foreign language more easily than others.

C. There are different ways to help you learn a foreign language more easily.

D. You should build up confidence before you learn a foreign language.

【2】What is the first way to help you learn English?

A. Try not to make any mistakes.

B. Try to build up your confidence.

C. Try not to ask others for help.

D. Try to make English learning interesting.

【3】What is the second ways to help you learn English?

A. Practice using English.

B. Practice writing English.

C. Practice speaking English.

D. Practice listening to English.

【4】What does “Practice makes perfect” mean?

A. The more you practice your English, the less you will enjoy it.

B. The more you practice your English, the more mistakes you will make.

C. The more you practice your English, the better you will learn it.

D. Perfection is practice.

【5】What can you do when you meet some new words?

A. We can use a dictionary to help us.

B. We can ask our teacher or friends for help.

C. We need to be very afraid of making mistakes.

D. Both A and B.

【题目】It’s a common school day at Southern Cross School near the famous Kruger National Park in South Africa. Teachers and pupils don’t sit in a classroom. I 【1】 , they go through the forest or sit under the trees.

The school teaches students all the same s 2 as the rest of the country’s schools, but the teaching methods are completely different. Southern Cross uses nature as a teaching tool. The teachers and their pupils go out into nature and work with animals and plants. These can be used to study a 3 from maths and social sciences to languages. The school is in an area where animals live wild and can be hunted. To get to class, students travel a road through the forest that wild animals use as well.

The classroom for small preschoolers is a little different from the rest of the school. For example, the first lesson of the day is maths, but the teaching method is very s 4 .In this school you won’t hear a teacher saying “Count how many apples Jane has in her basket.”Actually, the children visit a nearby river to count the number of marks left by animals. This way they can see how many different animals come to d 5 during the night.

The students are encouraged to take care of the injured and small animals. If they find a dead animal in the area, they study where the animal fits in the foot chain and how and why it d 6 .

The headmaster says, “We must make people understand what we are doing to the e 7 . We need to care for our planet.”

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网