题目内容

【题目】 Lin Xiao, 21, a student at Guangdong University, has a big family – her parents, a younger brother and two younger sisters. Lin takes her role as the “big sister” seriously. When her first sister was born, Lin took turns with her mom holding the baby late into the night. “I almost did everything that was supposed to be a parent’s job, but I felt proud of myself,” she said.

Not all of Lin’s classmates share her experiences because of the family planning policy (政策), The one–child policy has been carried out in China for about forty years. But the situation has changed. A new policy made on October 29 said all couples can now have two children.

The new policy is expected to help raise the population of China. Recently, China has been facing an aging population and working-people shortages because of the low birth rate (比率). The two-child policy may also be the gift for every only child. Researchers found that growing up with a brother or sister can have good influence on one’s mental (心理) health.

“Brothers and sisters do matter in unique ways. They give kids something that their parents don’t.” Laura Walker, a professor from Beijing University, told China Daily. She noted that having a brother or a sister protects teenagers against loneliness, fear and so on.

Liu Fang, 20, from Shenzhen University, has a 2-year-younger sister. When her sister disagreed with parents over choosing a college major, she helped her to communicate with her parents. “If necessary, I would always support her,” said Liu. “The best part of having a sister is that you have a partner, friend and supporter throughout your life.”

“But children with brothers or sisters also have to learn to understand and look after each other,” said Laura.

1There are ________ children in Lin Xiao’s family.

A.threeB.fourC.fiveD.six

2The one-child policy caused some problems except ________.

A.the aging populationB.working-people shortages

C.the population growthD.the low birth rate

3What does the underlined word “unique” in paragraph4 possibly means ________ in Chinese.

A.独特的B.相同的C.对立的D.相反的

4We can infer from the article that ________.

A.Lin Xiao doesn’t like her sisterB.Liu Fang has a 2-year-old sister

C.Laura is against the two-child policyD.The one-child policy is out of date now

5What is the passage mainly about?________.

A.Brothers and sisters are good for us.B.The family planning policy is bad.

C.The two-child policy helps raise the population.D.A new policy was made.

【答案】

1B

2C

3A

4D

5C

【解析】

本文介绍了计划生育政策在中国大约四十年了。新的生育政策在1029日规定所有夫妻现在可以有两个孩子。新政策将有助于提高中国的人口。

1推理判断题。根据Lin Xiao, 21, a student at Guangdong University, has a big family – her parents, a younger brother and two younger sisters.可知,林晓的家里有她的父亲,弟弟和两个妹妹,因此加上林晓,一共有四个孩子,故选B

2细节理解题。根据The new policy is expected to help raise the population of China. Recently, China has been facing an aging population and working-people shortages because of the low birth rate (比率).可知,独生子女的政策会导致人口老龄化,工人短缺和低出生率,二胎政策将有助于增加中国的人口。故选C

3词义猜测题。根据They give kids something that their parents don’t.可知,他们给孩子一些父母给不了的东西,因此是独有的,故选A

4推理判断题。根据The one–child policy has been carried out in China for about forty years. But the situation has changed. A new policy made on October 29 said all couples can now have two children.可知,独生子女政策已经实施了大约40年,现在二胎政策制定出来,因此独生子女政策已经过时了,故选D

5主旨大意题。根据The new policy is expected to help raise the population of China. 可知,本文主要介绍了二胎政策有助于增加中国的人口, 故选C

认真阅读题干,根据题干要求,在文中寻找答案所在的语句或段落,进行分析理解,词义猜测,推理判断和概括归纳,选出正确的选项。例如小题3,根据They give kids something that their parents don’t.可知,他们给孩子一些父母给不了的东西,因此是独有的,故选A

练习册系列答案
相关题目

【题目】 It is a question that has confused parents for many years: why do children refuse to eat greens?

Now, two American experts believe they have the answer.

After studying dozens of babies as they played with various objects, the researchers noted that they were far more unwilling to touch plants than other things. They believe this is because evolution (生物进化) has biologically made children be wary of plants.

Due to susceptibility (敏感性) to illness or injury in the early years of life, the body has designed an inner defence mechanism (内部保护机制) that limits a child’ s contact with plants, they think. The researchers believe this is why children turn their noses up when faced with a plate of broad beans.

The findings are published in a paper by Dr. Annie E Wertz and Dr. Karen Wynn, both psychologists at Yale University.

They wrote, “Throughout human evolution... plants have been important in human’s life. Yet, for all of these benefits, plants have always caused very real dangers.”

“Plants produce toxins (毒素) as defences that can be harmful, or even deadly. Some plants also produce physical defences, such as thorns (荆棘) can damage tissues (组织) and cause effects over the whole body.”

They added, “We predicted that babies may have behavioural strategies that reduce dangers caused by plants.”

To test their theory, the researchers studied how children aged eight to 18 months old reacted when presented with a variety of objects. It took much longer for children to grab plants; objects that were pretended to look like plants also caused a slow response time.

For parents attempting to spoon some peas into the mouth of their child, this finding should come as welcome relief.

1The underlined word “they” in Paragraph 3 refers to_____?

A.the parentsB.the researchersC.the babiesD.the plants

2What does the underlined word “wary” in the third paragraph mean?

A.CuriousB.AfraidC.TiredD.Certain

3What did early humans probably do in order to keep away from illness or injury?

A.They choose to make more man-made things.B.They didn’t allowed their children to touch plants.

C.They chose to have little contact with plants.D.They tried very hard to escape from the past.

4What was plants’ role in early human’s life?

A.They were important, in spite of danger.

B.They reacted badly to human evolution.

C.They contributed to the most deaths and illness.

D.They developed human physical defenses against dangers.

5What’s the passage mainly about?

A.Why some plants are harmful.B.How humans react to plants.

C.Why children don’t like to eat greens.D.When children from behavioural strategies.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网