题目内容
【题目】阅读下列短文,将人名及其身份填在图画的相应方框内
This is my family. My grandpa’s name is Harry Brown. My grandma’s name is Jean Brown. My father’s name is Jeff Brown. My mother’s name is Helen Brown. Jeff and Helen are my parens. I have a sister. Her name is Kate Brown. My name is Tom Brown. I am ten. My sister is eight.
![]()
2至6小题为按上图回答下列问题
【1】将人名及其身份填在图画的相应方框内
______ ______ ______ ________ ________
【2】How old is Tom Brown?
________________________________________________
【3】Is that girl his sister?
________________________________________________
【4】Is Helen Brown his grandmother?
________________________________________________
【5】What’s his grandmother’s name?
________________________________________________
【6】Is Jeff Brown his brother?
________________________________________________
【答案】
【1】Jean Brown grandmaHarry Brown grandpaHelen Brown motherJeff Brown fatherKate Brown sister
【2】He is ten.
【3】Yes, she is.
【4】No, she isn’t.
【5】His grandmother’s name is Jean Brown.
【6】No, he isn’t.
【解析】
这篇短文中Tom给我们介绍了他的家人,他的家里有六口人,有他的爷爷、奶奶、爸爸、妈妈、他的妹妹和他。
【1】这个题目要求将人名和对应的身份填到空格处,首先观察这个家谱可知,最上面的是Tom的爷爷、奶奶,A是grandma,名字是Jean Brown;B是爷爷,名字是Harry Brown;C是Tom的妈妈,名字是Helen Brown;D是Tom的爸爸,名字是Jeff Brown;E是Tom的妹妹,名叫Kate Brown。
【2】根据短文最后My name is Tom Brown. I am ten可知,短文的作者是Tom Brown,他今年10岁了。故答案为He is ten或者He is ten years old.
【3】根据家谱和短文中I have a sister. Her name is Kate Brown.可知,图片中的这个女孩是Tom的妹妹,故答案是肯定的。
【4】根据短文中My mother’s name is Helen Brown.可知,Helen Brown是Tom的妈妈,不是他的奶奶,故这个问题的答案是否定的。
【5】grandma和grandmother两个词是同义词,意为“奶奶”,根据短文中My grandma’s name is Jean Brown可知,Tom的奶奶叫Jean Brown。
【6】根据短文中My father’s name is Jeff Brown.可知,Jeff Brown是Tom的父亲,不是他的哥哥,故这个问题的答案是否定的。
这篇短文中Tom给我们介绍了他的家人。短文内容贴近教材的话题和学生们的日常生活,词汇和句型都是学生们比较熟悉的,比较容易理解。题型是任务型阅读,要求我们根据文章内容完成填空和回答问题。第1小题要求根据文章内容将Tom家的族谱完成,在空格处填入正确的人名和他们的身份,做题时,应注意看清图片,分清性别。其他几个小题是回答问题,考查对文章细节信息的理解。做题时,应注意根据题目所问,利用人名做关键词,定位到原文相关地方,搜索信息作答。例如第4小题,题目中涉及Helen Brown这一人名,根据它我们可以找到My mother’s name is Helen Brown.这句话,Helen Brown是Tom的妈妈,不是他的奶奶,故这个题目的答案是否定的。
【题目】
What are in their schoolbags? | |
| Name: Daisy Miller Schoolbag: Purple Things: A black notebook Two white notebooks A pencil box Her sister Sally’s cards |
| Name: Sally Miller Schoolbag: Blue Things: An English book A dictionary A red notebook Two pens and a pencil Her friend Jane’s computer game |
【1】Daisy’s schoolbag is ________.
A. purple B. red C. blue D. black
【2】You can see ________ notebook(s) in Daisy’s schoolbag.
A. one B. two C. three D. four
【3】There isn’t a ________ in Sally’s school-bag.
A. watch B. dictionary C. notebook D. pencil
【4】The computer game is ________.
A. Daisy’s B. Sally’s C. Jane’s D. Betty’s
【5】Which of the following is TRUE (正确的)?
A. Daisy and Sally are friends. B. Sally’s notebook is white.
C. Sally has three pens. D. Sally’s cards are in Daisy’s schoolbag.