题目内容

【题目】

“Red envelope” fever has swept the country recently. Cash can be sent through electronic payments. Children can get more money than before. But everyone needs to understand something about money: where it comes from, how to save it and how to spend it wisely. Too many parents don't take time to teach their children about money, and as a result, many of those children don't know how to deal with money when they grow up.

When should parents begin teaching their children about money?Experts agree that it's never too early. The more children learn about money, the more wisely they will be able to deal with money as they grow older. To begin with, parents can teach kids how to count money.

Next, parents can teach kids how to save money. For example, a kid wants a new bicycle. Parents can teach them to save part of their pocket money for that bike, while still keeping some money for ice cream and movies. In this way they will begin to understand the meaning of saving.

Also it's never too early to teach children different ways to make money besides snatching() red envelopes. For example, they can wash cars, clean gardens, look after babies and so on. Sit down with children and talk with them about some ways they could make money. You'll be surprised and glad at the effort they will begin making.

Teach children about money when they're young and their future will be brighter.

1When should children begin to learn about money in the writer's opinion?

A. When they are old enough. B. The earlier, the better.

C. When they can make money by themselves. D. When they grow up.

2What should parents do if their children want a new bicycle?

A. Tell them it is not a good idea. B. Buy it for them.

C. Teach them to save pocket money for that. D. Ask them to do housework for that.

3What is experts' advice for children?

A. They can know how to deal with money at an early age.

B. They can learn about money from school.

C. They don't have to learn the ways of making money.

D. They must know making money is very important.

4Which of the following is TRUE according to the passage?

A. Parents should ask children to do housework.

B. Children should study hard rather than make money.

C. Parents can teach children to count money in the beginning.

D. Children should know how to make money when they're at school.

5The passage is mainly about ________.

A. how to spend money B. how to save money

C. how to make money D. how to deal with money

【答案】

1B

2C

3A

4C

5D

【解析】

这篇短文中作者告诉我们在孩子还小的时候,父母就应该交给孩子们关于钱的一些事情,钱从哪里来?怎样省钱?怎样明智地花钱?这些东西孩子们越早知道,他们长大后处理钱的能力最越强

1细节理解题。根据短文第二段中When should parents begin teaching their children about money? Experts agree that it's never too early. The more children learn about money, the more wisely they will be able to deal with money as they grow older.可知,专家认为教孩子们关于钱的事情是越早越好。故应选B。

2细节理解题。根据短文第三段中For example, a kid wants a new bicycle. Parents can teach them to save part of their pocket money for that bike可知,当孩子想要一辆新的自行车的时候,家长们可以教他们积攒零花钱来买自行车。由此可知应选C。

3细节理解题。根据短文第二段中When should parents begin teaching their children about money? Experts agree that it's never too early.可知,专家们认为教孩子如何处理钱这件事可以在孩子很小的时候开始。由此可知应选A。

4推理判断题。根据短文第二段To begin with, parents can teach kids how to count money.可知,一开始,家长们可以教孩子数钱。由此可知C选项符合文意,故选C。A选项在短文中没有提到;BD不符合文意。

5主旨大意题。根据第一段Too many parents don't take time to teach their children about money, and as a result, many of those children don't know how to deal with money when they grow up.和文意可知,这篇短文由抢红包这个现象引入话题,作为父母,应教孩子如何对待钱,并给出了具体的建议。故D选项能概括文意,选D。

这篇短文讲述的是在孩子小的时候,家长就应该教他们如何处理钱,这样他们长大后处理钱的能力就要更强。短文主题明确,结构清晰,内容贴近学生们的日常生活,易于理解。后面的题目设置有细节理解题、推理判断题和主旨大意题。细节题考查我们对文章事实信息的理解,答案常可以直接在原文找到。做题时应根据题目所问或利用关键词,锁定文章相应段落或语句,搜索信息作答。如第2小题,题目涉及want a new bicycle,根据这一短语课定位到文章第三段,根据For example, a kid wants a new bicycle. Parents can teach them to save part of their pocket money for that bike可知,当孩子想要一辆新的自行车的时候,家长们可以教他们积攒零花钱来买自行车。由此可知应选C。第4小题是一个判断题,做题时,应注意浏览选项,弄清楚每个选项的意思,再结合文意作答。根据短文第二段To begin with, parents can teach kids how to count money.可知,一开始,家长们可以教孩子数钱。由此可知C选项符合文意,故选C。

练习册系列答案
相关题目

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网