题目内容

【题目】 Years ago, if a teenager had some problems in his or her life, he or she might write in his or her diary. Now a teenager with the same problems might go onto the Internet and write about them in a blog. In many ways, a diary and a blog are almost the same. So, what makes a blog different from a diary?

The biggest difference is that a blog is much more public than a diary. Usually, a teenager treats his or her diary like a book full of secrets. Both diaries and blogs tell what happened to the writer that day.

I have a little sister, and sometimes I go online to read her blog. She writes about things like waking up early for swimming practice and not studying enough for her chemistry exam. When I was her age, I wrote about the same things, but only in my diary. Then, after I finished writing. I would hide my diary in a secret place because I was worried that my sister might read it!

Because a blog is such a public way of writing. It has both good and bad points. The biggest problem with a blog is that anyone can read what you write. If I am angry with a friend during school and write something bad about her in my diary, she will never know. However, if my sister writes something bad about a friend, that friend may read her blog and get angry. So we have to be very careful of what we write.

A blog has good point, of course. People choose to write in blogs because they know that their friends will read what they write. If I am feeling sad one day and write in my diary, "Nobody

Cares about me.” no one will know about it. However, if my sister writes the same words in her blog. Her best friends will quickly and tell her how much they like her.

If People are careful about what they write, blogs are a very good way to write about everyday life. However, I still prefer my old diary!

1The biggest difference between a blog and a diary is that__________.

A.a blog is more popularB.a blog is more convenient

C.a blog has more good pointsD.a blog is more public

2Why did the writer hide the diary after finishing writing?

A.Because he didn't want his sister to read it.

B.Because he thought his family would read it.

C.Because he liked hiding everything.

D.Because he was worried that what he wrote made his sister angry.

3Which one is NOT the writer's idea?

A.A diary is safer than a blog.B.A diary and a blog are almost the same in many ways.

C.Blogs can help people stay in contact with their friends.D.Blogs are the best way to write about everyday life.

4The passage mainly talks about_________

A.the teenagers' problems in their livesB.the differences between a diary and a blog

C.the good points of writing blogsD.different ways to write about everyday life

【答案】

1D

2A

3D

4B

【解析】

本文是叙述加说明类文章。目前上网写“博客”成为一种时髦,那么什么是博客呢?文章作者通过自己的体会以及自己妹妹的例子说明“博客”——即网络日记与传统日记的相似之处和区别。

1细节理解题,根据“The biggest difference is that a blog is much more public than a diary.最大的区别是博客比日记更公开。”,故选D

2细节理解题,根据“I would hide my diary in a secret place because I was worried that my sister might read it!我会把我的日记藏在一个秘密的地方,因为我担心我妹妹会读到它!”,故选A

3正误判断题,根据“The biggest problem with a blog is that anyone can read what you write.博客最大的问题是任何人都能读到你写的东西。”,可知日记比博客更安全;根据“In many ways, a diary and a blog are almost the same. 在很多方面,日记和博客几乎是一样的。”,可知选项B正确;根据“A blog has good point, of course. People choose to write in blogs because they know that Their friends will read what they write. 当然,博客有很好的意义。人们选择写博客是因为他们知道他们的朋友会读到他们写的东西。”,可知选项C正确;根据“If People are careful about what they write, blogs are a very good way to write about everyday life.如果人们对自己写的东西很谨慎,那么博客是写日常生活的一个很好的方式。”,可知选项D错误,故选D

4主旨大意题,结合“So, what makes a blog different from a diary?”和文章大意可知短文主要讲述博客与传统日记的相似之处和区别。故选B

(一)主旨题

主旨题主要考查学生对短文中心思想或作者意图的掌握。做此类题时,应通读全文,理解文章大意,充分理解主题句的意义。短文往往围绕主题句展开,主题句通常出现在短文第一句或最后一句。例如本文4题,通过短文第一段最后一句“So, what makes a blog different from a diary?”就可知文章大概主要讲什么。

(二)细节题

细节题是用来进一步表达主题,体现中心思想的,往往针对短文某个细节来设题。做此类题时,应快速捕捉信息,可能是一些事例、数字等,阅读时要有针对性。

(三)推断题

推断题就是根据某个事实推断结论,主要考查学生的理解力和推断力。这类推断通常包括:数据事实推断、常识推断以及作者的写作目的、态度和倾向等的推断。做此类题时,应根据短文中的相关语句,对与事实有关的细节加以分析,找出线索,悟出字里行间的意思,反复比较,从而作出合乎逻辑的判断。

(四)正误判断题

正误判断题主要考查学生对文章的具体事实、信息的理解能力。一般是根据文章的事实或细节,给出一个句子,判断其正误。这类题比较直接,难度相对较小。做此类题时,应先看题,后带着“问题”快速阅读短文,寻找所需要的信息。例如第三题,这里就需要我们在短文中一一找到依据点。

练习册系列答案
相关题目

【题目】 Teenagers need to eat nutritious (有营养的) food while they’ re still young so that they will grow up to be healthy adults. Therefore, it is necessary for school cafeterias (食堂) to provide healthy food. With this in mind, the government has introduced a new food safety regulation (规定) that will improve nutrition and health standards in schools.

The regulation took effect on April 1. It requires those who are in charge of kindergartens, primary and secondary schools to eat with students in their cafeterias. Schools will also be required to make information regarding food sources and suppliers (供应商) public.

The regulation also suggests that parents should eat with students at school in order to provide advice on food safety and nutrition. Schools must find out food safety problems and solve them in a timely manner.

If a school is caught buying low-quality food or failing to report food safety incidents (事件), the people in charge of the school will be warned, fired or handed over to law enforcement (执法机关), the regulation says.

Parents across China have become increasingly angry about food safety incidents in schools, according to The Beijing News.

The most recent example occurred in March at the Chengdu No 7 High Development School. Parents posted videos and photos of moldy (发霉的) food that was served in the school’s cafeteria, China Daily reported. The school’s principal was eventually fired.

In October, the head of an international school in Shanghai was fired after health and education authorities found moldy tomatoes and onions in the schools kitchen.

1The story is mainly about a new regulation about ________.

A.students’ eating habitsB.school principals

C.food safety in schoolsD.parent-teacher relationships

2The new regulation requires schools to ________.

A.show the public where their food comes from

B.improve the conditions of their cafeterias

C.allow teachers and students to eat together

D.build more than one cafeteria

3What do we know from Paragraph 3?

A.Teenagers should go home to eat meals every day.

B.Parents should play a part in improving food safety in schools.

C.Food safety problems can be easily solved.

D.Parents are angry about food safety incidents in schools.

4From the example of Chengdu No 7 High Development School, we can learn that ________.

A.the punishment for food safety violations is serious

B.school principals nationwide are not doing their jobs well

C.food can get moldy more easily in the south than in the north

D.school cafeterias often serve rotten food to cut their costs

【题目】根据短文内容和首字母提示,在下文空格处填入适当的词使短文完整。在答题卡标有题号的横线上,写出空缺处各单词的正确形式。(每空一词)

Scrooge, the very selfish and stingy(吝啬的) man who was refused even by beggars, was visited on Christmas Eve by three Spirits of Christmas: the Spirit of Christmas Past, the Spirit of Christmas Present and the Spirit of Christmas Future. The Spirit of Past showed him how his sister cared so much for him in his l1 childhood, and how, as an apprentice(学徒), the kind boss, Fezziwig, danced and entertained his staff on Christmas Eve. His heart began to soften as he r2 how he treated his employees and his c3 from a poor but happy young man to a rich but bereft boss. The Spirit of Present took him to a Christmas party at one of his employees’ house. It was a p4 paid clerk, with no Christmas presents, no turkey. But everyone was happy. The Spirit of Future showed him the sad sight of lying in bed in his old a5, with no family or friends to visit him at Christmas. Then he began to consider the meaning of life, and realized giving was h6 than receiving.

All this gradually awakened a different side of his kindness, love and joy. Just at that moment, his selfishness and ruthlessness(无情) disappeared. So on Christmas morning, the morning a7 the ghosts visited, Bob, one of his employees, arrived late for work, e8 Scrooge to be angry. But i9 Scrooge said to him, “Merry Christmas, my good fellow! I will give you a raise and try my best to help your poor family.” Then he bought a very big turkey and had it sent to Bob’s house. Then he visited his nephew for the first time and g10 everyone in the street with a “Merry Christmas”. For the first time Scrooge was truly happy.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网