题目内容
【题目】 Years ago, if a teenager had some problems in his or her life, he or she might write in his or her diary. Now a teenager with the same problems might go onto the Internet and write about them in a blog. In many ways, a diary and a blog are almost the same. So, what makes a blog different from a diary?
The biggest difference is that a blog is much more public than a diary. Usually, a teenager treats his or her diary like a book full of secrets. Both diaries and blogs tell what happened to the writer that day.
I have a little sister, and sometimes I go online to read her blog. She writes about things like waking up early for swimming practice and not studying enough for her chemistry exam. When I was her age, I wrote about the same things, but only in my diary. Then, after I finished writing. I would hide my diary in a secret place because I was worried that my sister might read it!
Because a blog is such a public way of writing. It has both good and bad points. The biggest problem with a blog is that anyone can read what you write. If I am angry with a friend during school and write something bad about her in my diary, she will never know. However, if my sister writes something bad about a friend, that friend may read her blog and get angry. So we have to be very careful of what we write.
A blog has good point, of course. People choose to write in blogs because they know that their friends will read what they write. If I am feeling sad one day and write in my diary, "Nobody
Cares about me.” no one will know about it. However, if my sister writes the same words in her blog. Her best friends will quickly and tell her how much they like her.
If People are careful about what they write, blogs are a very good way to write about everyday life. However, I still prefer my old diary!
【1】The biggest difference between a blog and a diary is that__________.
A.a blog is more popularB.a blog is more convenient
C.a blog has more good pointsD.a blog is more public
【2】Why did the writer hide the diary after finishing writing?
A.Because he didn't want his sister to read it.
B.Because he thought his family would read it.
C.Because he liked hiding everything.
D.Because he was worried that what he wrote made his sister angry.
【3】Which one is NOT the writer's idea?
A.A diary is safer than a blog.B.A diary and a blog are almost the same in many ways.
C.Blogs can help people stay in contact with their friends.D.Blogs are the best way to write about everyday life.
【4】The passage mainly talks about_________
A.the teenagers' problems in their livesB.the differences between a diary and a blog
C.the good points of writing blogsD.different ways to write about everyday life
【答案】
【1】D
【2】A
【3】D
【4】B
【解析】
本文是叙述加说明类文章。目前上网写“博客”成为一种时髦,那么什么是博客呢?文章作者通过自己的体会以及自己妹妹的例子说明“博客”——即网络日记与传统日记的相似之处和区别。
【1】细节理解题,根据“The biggest difference is that a blog is much more public than a diary.最大的区别是博客比日记更公开。”,故选D。
【2】细节理解题,根据“I would hide my diary in a secret place because I was worried that my sister might read it!我会把我的日记藏在一个秘密的地方,因为我担心我妹妹会读到它!”,故选A。
【3】正误判断题,根据“The biggest problem with a blog is that anyone can read what you write.博客最大的问题是任何人都能读到你写的东西。”,可知日记比博客更安全;根据“In many ways, a diary and a blog are almost the same. 在很多方面,日记和博客几乎是一样的。”,可知选项B正确;根据“A blog has good point, of course. People choose to write in blogs because they know that Their friends will read what they write. 当然,博客有很好的意义。人们选择写博客是因为他们知道他们的朋友会读到他们写的东西。”,可知选项C正确;根据“If People are careful about what they write, blogs are a very good way to write about everyday life.如果人们对自己写的东西很谨慎,那么博客是写日常生活的一个很好的方式。”,可知选项D错误,故选D。
【4】主旨大意题,结合“So, what makes a blog different from a diary?”和文章大意可知短文主要讲述博客与传统日记的相似之处和区别。故选B。
(一)主旨题
主旨题主要考查学生对短文中心思想或作者意图的掌握。做此类题时,应通读全文,理解文章大意,充分理解主题句的意义。短文往往围绕主题句展开,主题句通常出现在短文第一句或最后一句。例如本文4题,通过短文第一段最后一句“So, what makes a blog different from a diary?”就可知文章大概主要讲什么。
(二)细节题
细节题是用来进一步表达主题,体现中心思想的,往往针对短文某个细节来设题。做此类题时,应快速捕捉信息,可能是一些事例、数字等,阅读时要有针对性。
(三)推断题
推断题就是根据某个事实推断结论,主要考查学生的理解力和推断力。这类推断通常包括:数据事实推断、常识推断以及作者的写作目的、态度和倾向等的推断。做此类题时,应根据短文中的相关语句,对与事实有关的细节加以分析,找出线索,悟出字里行间的意思,反复比较,从而作出合乎逻辑的判断。
(四)正误判断题
正误判断题主要考查学生对文章的具体事实、信息的理解能力。一般是根据文章的事实或细节,给出一个句子,判断其正误。这类题比较直接,难度相对较小。做此类题时,应先看题,后带着“问题”快速阅读短文,寻找所需要的信息。例如第三题,这里就需要我们在短文中一一找到依据点。