题目内容

【题目】 What should you do if there's an earthquake at school? How can you protect yourself when you are caught in a stampede(踩踏) ? March 25 this year provides you with a good chance to learn about safety.

This day is called the National Day of Education on the Safety of Elementary and Middle School Students (NDESEMSS) (全国中小学生安全教育日) . The theme of the day this year is to give students more knowledge about safety and make sure their lives safe.

A survey done by the China Youth and Children Research Center showed that school accidents kill more elementary and middle school students than anything else. The main accidents come from stampedes, earthquakes, fires and sports injuries (伤害) .

What can we do to keep ourselves safe? Staying calm is the first and most important rule when facing accidents. But different accidents have different self-protection advice.

A stampede is possible anywhere. The larger a human crowd gets, the more likely stampedes become. When students around you begin to push, stand still and try to hold onto something, or stay in a corner until the crowd leaves. If you fall down in a moving crowd, cover your head with both hands. Lean to one side, curl up your body and bend your legs.

Earthquakes are common natural disasters (灾难) . When you feel the ground shake, drop down, take cover under a desk and hold on. You should stay indoors until the shaking stops. If you are outdoors, don't stay near buildings, trees or power lines.

When there's a fire, follow the teacher's instructions, leave the classroom quickly and use a piece of cloth to cover your mouth and nose so that you don't breathe in smoke.

1What's the theme of NDESEMSS this year?

A.To give students more knowledge about safety and make sure their lives safe.

B.To give students more knowledge about health and make sure they eat healthily.

C.To give students more knowledge about science and make their study better.

D.To give students more knowledge about accidents and make them run away.

2What should you do first when accidents happen according to this passage?

A.Run away.B.Stand there.C.Keep calm.D.Cry loudly.

3According to this passage, which of the following is TRUE?

A.Car accidents kill the most elementary and middle school students of all accidents.

B.When there's a fire, you should use cloth to cover your mouth and nose.

C.If you fall down in a moving crowd, you can do nothing but wait there.

D.When an earthquake happens, you should stay near buildings or trees.

4What's the best title for this passage?

A.Be afraid of accidents.B.The earthquake is coming.

C.Run away from accidents.D.How to protect yourself.

【答案】

1A

2C

3B

4D

【解析】

本文是一篇说明文,介绍了中小学生在校期间遇到踩踏、地震、火灾等危险时应该如何保护自己。

1细节理解题。根据“The theme of the day this year is to give students more knowledge about safety and make sure their lives safe”,可知今年的主题是给学生更多有关安全的知识以及确保学生的安全,故选A

2细节理解题。根据“Staying calm is the first and most important rule when facing accidents”,可知第一件事是保持镇静,故选C

3判断正误题。根据“The main accidents come from stampedes, earthquakes, fires and sports injuries”,可知学生主要面临的危险来自于踩踏、地震、火灾和运动伤害等,未提及车祸是伤害学生的最大的事故,A选项表述错误,排除;根据“If you fall down in a moving crowd, cover your head with both hands”,可知在人群中摔倒后要用手护住头,而不是什么都不做,C选项表述错误,排除;根据“If you are outdoors, don't stay near buildings, trees or power lines”,可知地震时不要靠近建筑物或树,D选项表述错误,排除;根据“When there's a fire, follow the teacher's instructions, leave the classroom quickly and use a piece of cloth to cover your mouth and nose so that you don't breathe in smoke”,可知火灾时要用布捂住口鼻,B选项表述正确,故选B

4最佳标题。通读全文,可知文章主要介绍了中小学生在校期间遇到踩踏、地震、火灾等危险时应该如何保护自己,故选D

练习册系列答案
相关题目

【题目】 Can you imagine a five-year-old boy writing and playing music on a child-sized violin? This was true of Wolfgang Amadeus Mozart, a gifted boy who grew up to be one of the most creative composers (作曲家) of all time. Then you might think that the life of this child was easy all the time. Read on. Decide for yourself.

Mozart was born in January of 1756 into a musical family. His father, Leopold Mozart, recognized the talent of his child and devoted himself to teaching him. Later, Mozart toured Europe, putting on concerts for the people of high social positions. He could listen to any piece of music once and then play it from memory. He could play the piano or the violin with his eyes covered. What's more, music that Mozart wrote at the age of five was as good as works by many adult composers.

Mozart earned a living by selling his compositions, giving concerts and providing music lessons for the wealthy. Some of the operas Mozart wrote, such as The Marriage of Figaro, The Magic Flute and Don Giovanni, are still performed today. He composed 41 symphonies(交响乐). However, none of them earned him much money, and he spent far more than he was able to earn. Mozart often waited until the last moment to work on pieces that had been asked for.

By the spring of 1791, Mozart was ill and sad. He was deeply in debt(债务). His health, which had never been good, was becoming even worse. A stranger asked Mozart to write a musical piece for a funeral( ). Mozart agreed, but then began to fear that it was being written for his own death. His fears turned out to be true. Mozart died in December of 1791, at the age of 35.

1What is the purpose of the writer by saying "Read on. Decide for yourself "in paragraph1?

A.To increase your reading interest.

B.To tell you it is your business to read it or not

C.To introduce that the child always led an easy life

2Which of the following can't show that Mozart was a born musician?

A.He could play any music wonderfully

B.He could write good works at an early age.

C.He held concerts for the people of high social positions

3We can infer from the paragraph 3 that________.

A.Mozart could support himself by working so hard

B.Mozart led a poor life although he wrote many pieces

C.Mozart's compositions sold well and he made a lot of money

4According to the passage, which statement is TRUE?

A.Mozart was still poor before his death

B.Mozart's fame gave him a hard life and he felt unhappy

C.Mozart was in poor health so he wanted to wrote a piece for his own funeral

5What's the passage about?

A.Mozart's lifetimeB.Mozart's talentC.Mozart's works

【题目】 One Friday night, a poor young man stood at a gate of the railway station, playing his violin. Many people put money into the hat ______ in front of him.

The next day, ______ young man came to the gate of the railway station again, and put his hat on the ground. But ______ what he always did in the past days, he took out a large piece of paper and laid it on the ground. It said, "Last night, a gentleman named George Sang put an important thing into my hat by mistake. Please come soon, Mr. Sand." After about half an hour, a middle-aged man ran to the young man ______ and said "It's you! You do come here. I know that you're an honest man and will certainly ______ here. "The young man asked "Are you Mr. George Sang? Did you lose anything?" "A lottery (奖券) ticket answered the middle-aged man. The young man took out a lottery ticket and gave it to the man.

The prize of the lottery ticket was $ 500, 000. Yesterday when the middle-aged man knew he______, he was very happy. He took out 50 dollars and put it in the hat. However, the lottery ticket was also ______ in.

Later, someone asked the young man, "You ______ the violin in the railway station every day to make money. Why didn't you just take the prize of the lottery ticket for yourself?" The young man said, "Although I don't have much money, I live ______. But I lose ______. I won't be happy forever."

1A.lyingB.sleepingC.bowingD.dropping

2A.不填B.aC.anD.the

3A.far fromB.similar toC.different fromD.same as

4A.slowlyB.in a hurryC.stronglyD.sleepily

5A.hideB.comeC.fleeD.leave

6A.lostB.wonC.fellD.chased

7A.filledB.pulledC.kickedD.thrown

8A.playB.sellC.buyD.repair

9A.sadlyB.happilyC.normallyD.lively

10A.jobB.pleasureC.honestyD.purse

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网