题目内容

【题目】 A group of fourth-graders at a school in East China sea coast Qingdao city formed a unit (联盟) to prevent their parents from having a second child.

Qingdao TV station reported that a teacher, named Wang, found eight of her students were holding secret meeting to discuss the issue (问题). “The students were afraid of their siblings would steal their parents’ love,” Wang said, “they are strongly against their parents to have any siblings —— either sister or brother.”

The story became a warm - discussion on the Internet and WeChat, after China’s decision to stop its one - child policy (政策) on January1, 2016.

Many netizens (网民) said children born after 2000 are too selfish, as even those who agree to have a sibling often turn angry after a second child is born, Some thought the reason for that is the problem in family education. Some parents often warn their children of having a sibling if they do something wrong. In fact they should stop joking their children about having a second kid as punishment. If they teach their children about the fun of having siblings as companions (陪伴), they would be happy to accept the idea.

1According to the passage, one -child policy ________.

A. is a bad policyB. still plays an important part in society now

C. will come to the end soon.D. was canceled on the first day of 2016

2The child in one-child family strongly stop parents from having a second kid because ________.

A. he (she) likes to be aloneB. he (she) doesn’t want to play with him (her)

C. he (she) isn’t really selfishD. he (she) wants to own their parents’ love alone

3The underlined word “siblings” in the passage means “______”.

A. childB. boy or girlC. brother or sisterD. sister

4According to the passage, people should _______.

A. teach their children to be kind and polite to others

B. follow the one - child policy even after January1, 2016

C. tell their children the interesting life of having siblings

D. have a second child if their children do something wrong

5What is the best title for the passage?

A. Parents and ChildrenB. Boys or girls

C. The Issue Cause by Second-child PolicyD. Children and Their Siblings

【答案】

1D

2D

3C

4C

5C

【解析】

青岛市一所学校的一些四年级学生组成了一个联盟来阻止他们的父母生育第二个孩子。这篇文章围绕着二胎政策展开,探讨了孩子们的想法,以及给家长建议的一些对策。

1句意:根据这篇文章,“独生子女”政策于2016年第一天被取消。A.是一个糟糕的政策;B.现在仍然在社会中发挥着重要作用;C.很快就会结束;D.2016年第一天被取消。原文The story became a warm - discussion on the Internet and WeChat, after Chinas decision to stop its one - child policy (政策) on January1, 2016.(在中国决定于201611日停止其独生子女政策之后,这个故事在互联网和微信上开始了热烈的讨论。)说明了“独生子女”政策于2016年第一天被取消,其他选项无依据,故选D

2句意:独生子女因为他(她)想要独自拥有父母的爱而强烈阻止父母生第二个孩子。A.他(她)喜欢独处;B.他(她)不想和他(她)一起玩;C.他(她)并不是真正的自私;D.他(她)想要独自拥有父母的爱。原文The students were afraid of their siblings would steal their parents love(学生们害怕他们的兄弟姐妹会偷走他们父母的爱)说明他们是想独享父母的爱,故选D

3句意:段落中带下划线的“siblings”一词的意思是“兄弟或姐妹”。A.孩子;B.男孩或女孩;C.兄弟或姐妹;D.姐姐。原文The students were afraid of their siblings would steal their parents love(学生们害怕他们的兄弟姐妹会偷走他们父母的爱)可以推断出孩子们害怕的是“二胎”,也就是自己的兄弟姐妹,由此可以推出siblings的意义,故选C

4句意:根据这篇文章,人们应该告诉他们的孩子有兄弟姐妹的有趣生活。A.教他们的孩子对他人善良和礼貌;B.即使在201611日之后,也遵循独生子女政策;C.告诉他们的孩子有兄弟姐妹的有趣生活;D.如果孩子做错了事,他们会生第二个孩子。原文If they teach their children about the fun of having siblings as companions (陪伴), they would be happy to accept the idea.(如果他们告诉孩子们有兄弟姐妹作为伴侣的乐趣,他们会很乐意接受这个想法。)说明人们应该告诉他们的孩子有兄弟姐妹之后的有趣生活,其他选项未提及,故选C

5句意:这篇文章的最佳标题是什么?A.父母和子女;B.男孩或女孩;C.由第二胎政策引发的问题;D.儿童及其兄弟姐妹。这篇文章围绕着二胎政策展开,探讨了孩子们的想法,以及建议的对策,故选C

练习册系列答案
相关题目

【题目】

Twinkle, Twinkle Little Star is a lovely song for children, but it has two misunderstandings (误解). First, stars aren’t little. Some may be Earth-sized, but most are bigger than Jupiter, the largest planet in the solar system (太阳系). Second, they don’t twinkle; they shine. And the brightness and color of the light from each star provide information about its temperature, size and even its age. viewing the stars from Earth is a bit like looking at them through a water filter (过滤器) because the air is thick compared to the emptiness of space. What is more, air is always moving, so starlight appears to be moving, too. The air also makes stars appear dimmer (暗淡的) than they would be if we could see them from space.

If you stop and look at the sky carefully on a dark and moonless night, it’s easy to find color differences among stars. The color of a star is a signal of its surface temperature. The hottest stars are blue, and the next hottest are white. Yellow stars like the sun are next, while red stars are the coolest of the visible (可见的) stars. Many red stars are so dim that people can’t see them at all, and some stars hardly send out any light at all. One reason that stars different in brightness is that hotter stars produce more energy than cooler ones, but another important reason is that some are much bigger than others.

Some stars appear brighter to humans simply because they’re closer. Astronomers rank (排列) the brightness of stars which are seen from Earth by giving them a name known as magnitude (光度) ---the smaller the magnitude, the brighter the object. They have also designed a number that ranks stars according to how bright they are when compared to each other. With a magnitude of minus 26.7, the sun is the brightest object in the sky.

1From the song quite familiar to children, the writer wants to prove that .

A. most stars are smaller than Jupiter

B. Jupiter is bigger and brighter than Earth

C. stars are very large and always shine brightly

D. starlight’s brightness and color are the signs of its temperature

2Magnitude is designed to see .

A. how far a star is from Earth

B. how bright a star is compared to other stars

C. how far a star is from other stars

D. how bright a star is seen from Earth

3Which is the best title of this passage?

A. What do stars look like?

B. Which song do children like best?

C. How to view the stars from Earth?

D. Why are many stars so dim at night?

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网