题目内容
【题目】On Lunar New Year’s Eve on Feb 18, 2015,Beijing had a good day. PM2.5 levels were below 50. However, the nice day ended with firework celebrations at night.
In the first hour after the start of the celebration, PM2.5 levels rose to 500 in certain parts of the city, with the average across the city around 400.
According to the China National Environmental Monitoring Center, on Lunar New Year’s Day, air pollution reached “dangerous levels” in 201 Chinese cities, because of fireworks, with more than 40 of them seeing “serious pollution”. As a result, the debate on whether to ban (禁止) fireworks during the Spring Festival is also heating up.
Sina surveyed 3,000 Internet users, and results show that only 38 percent of the people support setting off fireworks, and 60 percent are against it.
“I support a ban on fireworks,” a netizen (网民) nicknamed ann019 said. “Lighting fireworks can only bring problems: air pollution, disturbing sleep, causing fire and exhausting sanitation workers (环卫工人).”
Others thought it to be hard to ban traditions, and lighting fireworks during holiday seasons won’t cause lasting pollution.
Some, however, suggest a moderate (温和的) way to solve the problem.
“As a tradition, fireworks absolutely add to the festival’s happiness. They shouldn’t be banned totally,” commented netizen Tracy on the China Daily online forum (论坛). “But the time should be reduced. For example, it can be allowed just during New Year’s Eve, the first day of the Lunar New Year and the Lantern Festival.”
![]()
【1】 caused serious air pollution on Lunar New Year’s Eve.
A. The factories B. The cars
C. The fireworks D. The bad weather
【2】 cities saw serious air pollution on Lunar New Year’s Day.
A. 201 B. More than 40
C. Around 400 D. 500
【3】According to Sina’s survey, over half of the Internet users setting off fireworks.
A. are against B. enjoy
C. support D. don’t care about
【4】 was not mentioned by the netizen nicknamed ann019.
A. Exhausting sanitation workers
B. Disturbing sleep
C. Wasting money
D. Causing fire
【5】According to the passage, we know is a moderate way to solve the problem.
A. to ban fireworks totally
B. to reduce the time of setting off fireworks
C. to get more people to set off fireworks
D. to never change the tradition
【6】What does the passage mainly talk about?
A. Air pollution.
B. A Survey on the Internet.
C. Moderate ways to reduce firework celebrations.
D. Whether to ban festive fireworks.
【答案】
【1】C
【2】B
【3】A
【4】C
【5】B
【6】D
【解析】试题分析:这篇文章主要讲了烟花会给人们带来很多问题,讨论了人们是否应该禁止燃放烟花。
【1】C细节理解题。根据On Lunar New Year’s Eve on Feb 18, 2015,Beijing had a good day. PM2.5 levels were below 50. However, the nice day ended with firework celebrations at night. 在2015年农历新年除夕2月18日,北京有一个美好的一天,PM2.5水平低于50。然而,晚上烟火庆祝活动结束了美好的一天。可知选C。
【2】B细节理解题。根据more than 40 of them seeing “serious pollution”.他们中的40多个城市污染严重。可知应选B。
【3】A细节理解题。根据only 38 percent of the people support setting off fireworks, and 60 percent are against it.仅38%的人支持放烟火,60%的人反对。故选A。
【4】C细节理解题。根据Lighting fireworks can only bring problems: air pollution, disturbing sleep, causing fire and exhausting sanitation workers (环卫工人). 点燃烟花只能带来问题:空气污染,干扰睡眠,导致火灾和累坏环卫工人。可知故选C。
【5】B归纳理解题。通过But the time should be reduced.但是应该减少燃放的时间。故选B。
【6】D细节理解题。根据整篇文章可知这篇文主要讲了是否应该禁止燃放烟花。可知选D。
【题目】假如你是张辉,你的美国笔友Joe要来中国旅行,但他不知道该去参观城市A还是城市B,并请你根据下表给他发一封电子邮件,帮他分析利弊,确定其中一个城市作为他的目的地。
城市A | 城市B | |
旅馆(干净) |
|
|
可做的事情(有趣) |
|
|
食物(美味) |
|
|
公共汽车票(便宜) |
|
|
要求:(1)包含表格所提供的所有信息;
(2)80-100词,可适当发挥。电子邮件格式已给出,不计入总词数;
(3)使用含有比较级的句子(不少于3句)
Dear Joe,
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,
Zhang Hui
【题目】任务型阅读。
Mr. Black | I am a football fan. When I turn on(打开) the TV, I always like watching football matches. During the 2010 World Cup, I went to bed after all the games finished. Sometimes I felt very sad because my favourtie team failed(失败). I think football is the symbol(象征) of energy and teach people to learn how to work together. |
| I am a housewife. I have two favourite programmes. One is Health and Food. I can learn how to make delicious and healthy Chinese food and Italian noodles from it. Another is Korean TV series. When I watch the TV series, I can relax(放松) myself after a day’s housework. I can enjoy the good-looking actors(演员) in cool clothes and the beautiful sights in the drama. |
Mike | I’m a student in the ninth grade. I spend much time doing my homework and reviewing my lessons every day. So I don’t have enough time to watch TV. But I still watch Discovery every Tuesday. That’s my favourite programme. I can know lots of amazing things in the world that I have never know before. It can enlarge(扩大) my reviews and knowledge. |
根据短文内容,完成下面短文。
Mr. Black is a football fan. He likes watching football matches on 【1】 . He often feels unhappy when his favourite team fails. He thinks football can make people know how to work __【2】__ . Mrs. Black is a housewife. She likes watching Health and Food. She also thinks the __【3】 actors in the Korean Drama series make her feel relaxed. Mike is a Grade 9 student. It takes him much time to __【4】 his homework and review his lessons. But he stills watches Discovery _【5】 a week. It can enlarge his reviews and knowledge.