题目内容

【题目】

After that, we went on down the river. It was very dark that night and it wasn’t easy to see where we were going. Suddenly, a big steamboat came at us very fast, and the next minute it was right over us. Jim and I jumped off the raft (木筏) into the water. The boat hit the raft and went on up the river.

When I came up out of the water, I couldn’t see Jim anywhere. I called out his name again and again, but there was no answer. “He’s dead!” I thought. Slowly, I swam to the side of the river and got out. I saw that I was near a big old wooden house. Suddenly a lot of very angry dogs jumped out at me. They made a terrible noise and someone called from the house, “Who’s there?”

“George Jackson,” I answered quickly. “I’ve fallen off a river boat.”

Well, the people who lived in that house were very kind, and they took me in and gave me some new clothes and a good meal. I told them that my family were all dead, so they said I could stay with them as long as I wanted. It was a beautiful house and the food was good there, so I stayed.

A few days later one of the slaves in the house came to me and said, “Come with me!” Together, we went down to some trees by the river. “In there!” he said and went away.

On the ground, I found a man, asleep. It was Jim! I was really pleased to see him. When the steamboat hit the raft, Jim told me, the raft didn’t break up. Jim swam after it and caught it. Then he began to look for me.

We decided to leave at once. It’s all right living in a house for a little while, but you feel more free and easy and comfortable on a raft.

1What happened LAST in the story?

A. George saw a big house. B. George got some new clothes.

C. George found Jim on the ground. D. George jumped off the raft into the water.

2Why did George Jackson answer “quickly” when someone called from the house?

A. George felt afraid and nervous. B. George felt happy and lucky.

C. George really wanted to stay there. D. George didn’t want to lie to him.

3Which of these old sayings best fits this story?

A. It never rains but it pours. B. Every dog has its day.

C. Burn the candle at both ends. D. Many hands make light work.

【答案】

1C

2A

3B

【解析】

这篇短文主要讲述了作者乔治和吉姆在河里乘木筏舟顺流而下遭到了汽船撞击,乔治落水之后,爬到岸上,遇到了一群恶狗,但是却被好心的主人收留,汽艇虽然撞了木筏一下,但没撞坏,吉姆可以抓住木筏,得以生存

1题意:在故事中最后发生了什么事?考查细节理解。A. George saw a big house.乔治看见了一座大房子;B. George got some new clothes.乔治买了一些新衣服;C. George found Jim on the ground.乔治发现吉姆在地上;D. George jumped off the raft into the water.乔治从木筏跳了下来,进了水里。根据第六段第一句(On the ground, I found a man, asleep. It was Jim!)可知最后乔治发现吉姆就在地上睡着了;故选C。

2题意:当有人从房子里大喊时,乔治杰克逊为什么回答得很快?考查细节理解。A. George felt afraid and nervous. 乔治感到害怕和紧张;B. George felt happy and lucky.乔治感到幸福和幸运;C. George really wanted to stay there.乔治真的想呆在那儿;D. George didn’t want to lie to him. 乔治不想对他撒谎。根据第二段中的"Suddenly a lot of very angry dogs jumped out at me.They made a terrible noise"可知由于一些狗发出了咆哮声,随时会扑向乔治,乔治很害怕很紧张,所以就立刻回答了问话,希望主人能制止那些狗,能救自己,故选A.

3题意:这些古老的谚语中哪一个最适合这个故事?考查综合理解题。A. It never rains but it pours. 不鸣则已一鸣惊人;B. Every dog has its day. 人人皆有得意日,狗有走运日;C. Burn the candle at both ends. 劳累过度一只蜡烛两头烧;D. Many hands make light work. 众人拾柴火焰高本文主要介绍了乔治落水之后,爬到岸上,遇到了一群恶狗,但是却被好心的主人收留,汽艇虽然撞了木筏一下,但没撞坏,吉姆可以抓住木筏,得以生存,从两人的遭遇可知每个人都有好运的时候,故选B.

阅读理解是最能体现学生的英语能力的题型,分值较高。如何通过掌握解题方法来提升自己解答阅读理解题的速度和准确率是学生最关心的问题。初中阅读理解一般考查学生的细节理解能力、主旨理解能力和推理判断能力。做阅读理解题,首先要准确理解题意,然后根据题意和短文内容选出正确的答案。(1)考查细节理解能力,此类型题较简单,学生准确理解题意后,直接到文中找出答案。(2)考查猜词能力。做这种题型时,学生要根据上下文意思准确猜出词义。3)考查推理判断能力,此类题型较难,学生要准确理解题意后,在文中找出相关的内容做出合理的推断。本文主要考查学生的细节理解能力。准确理解题意后,到文中找出相关的叙述,做出正确的判断。

练习册系列答案
相关题目

【题目】

In 1959, when Jean Harper was in the third grade, her teacher asked them to write a report on what they wanted to be when they grew up. She poured her heart into her report and expressed her dream of becoming an airline pilot. Her paper came back with an “F” on it. The teacher told her it was a “fairy tale”. Jean was completely disappointed. As the years went by, Jean was beaten down by the discouragement. “Girls can’t become airline pilots; never have, never will. You’re crazy.” Finally Jean gave up.

In her senior year of high school, her English teacher was Mrs. Dorothy Slaton, a strict teacher with high standards. One day Mrs. Slaton asked this question, “What will you do in the future?” Jean felt a rush of the old enthusiasm (热情), and with excitement she wrote down the very old dream right away.

The next thing that Mrs. Slaton said changed the course of Jean’s life. “I have a little secret for you. You do have unlimited (无限的) abilities and talents. When you leave school, if you don’t go for your dream, no one will do it for you. You can have what you want if you try!”

The hurt and fear of years of discouragement disappeared suddenly. Jean felt thrilled and told her teacher about her dream of becoming a pilot. Mrs. Slaton slapped () the desk top, “Then do it!” she said.

So Jean did. It didn’t happen overnight. In her l0 years of hard work, even facing all kinds of difficulties, she never gave up her dream.

Eventually, Jean Harper became a Boeing 737 captain (机长) of the United Airline Company.

1Jean’s third-grade teacher thought her dream to be _____________.

A. great B. impossible C. challenging D. reasonable

2Mrs. Slaton may think that _____________.

A. Jean is not a nice girl

B. only some of her students have great abilities

C. a belief helps to realize one’s dream

D. her students are good enough to enter the best schools

3According to the passage, we can infer that _____________.

A. Jean’s dream was always in her deep heart

B. Jean didn’t go for her dream

C. most people around Jean were for her dream

D. Jean achieved her dream overnight

4What does the underlined word thrilled in Paragraph 4 mean?

A. excited B. surprised C. disappointed D. relaxed

5What’s the best title of the passage?

A. Face Difficulties B. Dream C. Voice Your Dream D. Go for your dream

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网