题目内容
【题目】
![]()
There is a little cat in the house. She likes playing with a ball. The ball is very nice. It is the cat’s good friend.
One morning the little cat makes a mistake, so the owner ties (系) her to a big tree. She wants to play with the ball. But she can’t get it. The little cat is very sad. “How can I get the ball?” the little cat says. She tries to use her forepaw (前爪) to get the ball. But it is too hard. She still can’t get the ball.
The little cat thinks and thinks. Then she has an idea. She turns round (转身) and soon she gets the ball. Now she can play with the ball again. How happy she is!
But do you know how she gets the ball?
【1】The story happens (发生) in the afternoon.
【2】The ball is the cat’s good friend.
【3】The owner ties the cat to a big tree, because she doesn’t catch the mouse.
【4】It is easy for the cat to get the ball.
【5】The cat is very happy because she can get the ball at last.
【答案】
【1】 B
【2】 A
【3】 B
【4】 B
【5】 A
【解析】
本文叙述了一只猫玩球的故事。这一猫喜欢玩球,这只球是她的好朋友。她犯错了,她的主人把她系到一个树上,她用前爪够不到她的球。于是她想到了一个主意,转过身去,她就够着那只球。她玩球玩的很高兴。
【1】细节理解题。由句子One morning the little cat makes a mistake, so the owner ties (系) her to a big tree. 一天早上,小猫犯了一个错误,所以主人把她绑在一棵大树上。可知,故事发生在上午。故选B。
【2】细节理解题。由句子It is the cat’s good friend. 可知,球是猫的好朋友。故选A。
【3】细节理解题。根据句子One morning the little cat makes a mistake, so the owner ties (系) her to a big tree.可知,一天早上,小猫犯了一个错误,所以主人把她绑在一棵大树上。不是因为她抓不到老鼠。故选B。
【4】推理判断题。由句子She tries to use her forepaw (前爪) to get the ball. But it is too hard. She still can’t get the ball. 可知,她试图用前爪去抓球。但太难了。她还是抓不到球。因此猫很容易拿到球。是不对的。故选B。
【5】细节理解题。由句子She turns round (转身) and soon she gets the ball. Now she can play with the ball again. How happy she is!她转过身来,很快就拿到球了。现在她又能打球了。她真高兴!可知,猫很高兴,因为她终于能拿到球了。故选A。
用细节定位法来做细节理解题。
细节理解题属直接解答性问题,是阅读理解题中最简单的一种,多数属中低难度的送分题。但由于中考所占的比例很大,应特别引起注意。
事实和细节题的命题特点是:把某词语、某个句子或某具体事实用不同于原文的另一方式或句型表达,即同义改写。解答这类题的窍门是:A)注意掌握英语的多种表达法;B)正确分析词语在句中的作用;C)熟练运用英语的句型转换;D)读懂题干所提出的问题,并准确地找到文中涉及该问题的句子。
做细节题具体方法与步骤如下:
略读材料,大概了解原文,掌握中心或主旨。
按文章的体裁,作者写作的组织模式及有关的信息词,如for example,first,second…等预测应该到何处寻找自己所需要的事实。
③ 将自己精力放在寻找你所需要的细节上,快速通篇跳读,眼睛自左至右,自上而下呈Z形扫视,直到找到细节出处,待找到含细节句子时,放慢速度,仔细核对比较内容,直至找到答案。
【题目】 你们学校英语俱乐部拟招聘两名学生助手,帮助一些小学生学习英语。Susan和Judy想去应聘。请你根据下面表格中的信息写一篇短文,介绍她们的情况并说一说你认为谁更适合这份工作以及你选择她的理由。
Susan quiet patient (耐心的) has good grades in English |
Judy outgoing good with children stayed in England for a year good at speaking English |
要求:
1. 短文应包括表格中的所有内容,可适当发挥;
2. 80词左右。
参考词汇: be patient with 对……有耐心
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________