题目内容

【题目】根据短文理解,选择正确答案。
About 30 years ago, China was known as the "Bicycle Kingdom". But the two-wheeled mode(方式) of transport's popularity began to disappear Many bikes were soon replaced by their fuel-powered competitors. But recent months, we have seen a revival of bikes across China. An increasing number of people choose cycling instead of driving to schools, to workplaces or to do sightseeing. The introduction of bike-sharing project, which was firstly started by newly set up companies like Ofo and Mobike, has brought the popularity to a new level.
According to the data, the first week of this year saw 5.85 million active users of Mobike while Ofo had 1.4 million active users. People can unlock the shared bikes by simply using their smart phones. The bikes are equipped with GPS and can be left anywhere in public for the next user. They're popular among many Chinese people because they provide an effective solution to the "last mile" problem, which people have to walk to their destinations in the last part of their journeys.
"In places where the subway doesn't arrive, where it's difficult to change from one kind of transport to another, it's so easy to get where you want to go with Mobike;”Hu Hong 29, told AFP. She rides to his workplace every day.
However, the project has also led to problems such as illegal parking, vandalism (故意破坏 ) and theft. Last month, two nurses in Beijing were placed under administrative detention(行拘留)for five days for putting locks on two shared bikes. And in December, a man who stole a shared bike was sentenced to a 3-month detention and fined 1, 000 yuan by the Shanghai Minhang People's Court.
In fact, to deal with these problems, some foreign companies came up with the idea of encouraging people to return the bikes to stations by giving them free time for their next rides as a pride. Now, Chinese service operators are also trying to solve these problems. For example, Mobike sets a100-point credit(信用) score for each user. The points will be taken if there is bad behavior. Once a score drops below 80, bike rental is increased t0 100 yuan per 30 minutes. up from 0.5-1 yuan.
(1)According to the article, what does the underlined word probably mean?
A.生存
B.复兴
C.普及
D.上演
(2)Who started the bike-sharing project firstly?
A.The government
B.Some newly set up companies
C.Some foreign companies
D.Smart phone companies
(3)Which statement about the shared bikes is NOT TRUE according to the article?
A.Mobike seems more popular than Ofo in the first week of this year.
B.People can park the bikes anywhere because they are equipped with GPS,
C.The shared bikes provide an effective solution to the "last mile" problem,
D.A smart phone is needed to unlock the bikes.
(4)According to the article, which kind of punishment is NOT included for people's bad behavior?
A.they may be placed under administrative detention.
B.They may be fined a certain amount of money.
C.Their credit score will drop.
D.They may be forbidden to use the shared bikes.
(5)What is the article mainly about?
A.The introduction of shared bikes.
B.The problems of shared bikes.
C.The popularity of sh2Lred bikes.
D.How to use shared bikes.

【答案】
(1)B
(2)B
(3)B
(4)D
(5)A
【解析】文章讲述了社会新流行的"共享单车"现象。初期出现的很多问题,诸如非法停车、破坏公物和盗窃等问题。对于这些不良行为,可以采取行政拘留,罚款,降低信誉等有效措施。

(1)词义猜测题。根据后面的句子“An increasing number of people choose cycling instead of driving to schools, to workplaces or to do sightseeing.”( 越来越多的人选择骑车而不是开车去学校、上班或观光)可知,自行车在中国开始复兴,答案为B。

(2)细节理解题。根据短文中的句子“The introduction of bike-sharing project, which was firstly started by newly set up companies like Ofo and Mobike, has brought the popularity to a new level.”可知,共享单车工程首先在一些像Ofo 和 Mobike等新成立的公司发起,答案为B。

(3)细节判断题。根据短文中的句子“The bikes are equipped with GPS and can be left anywhere in public for the next user.”可知,自行车配备了GPS,可以停在公共场所的任何地方。一定是公共场所,故B答案错误。

(4)细节判断题。人们对于单车的不良行为,根据事例“Last month, two nurses in Beijing were placed under administrative detention(行拘留)for five days for putting locks on two shared bikes.”可知,可以采取行政拘留;根据事例“And in December, a man who stole a shared bike was sentenced to a 3-month detention and fined l, 000 yuan by the Shanghai Minhang People's Court.”可知,可以采取罚款的措施;根据事例“For example, Mobike sets a100-point credit(信用) score for each user. The points will be taken if there is bad behavior.”可知,对于不良行为,也可以采取降低信誉的方法,所以答案是D。没有提出禁止使用共享自行车的处罚。

(5)主旨大意题。文章向我们介绍了社会新流行的"共享单车"现象。从初期出现的很多问题到后来所采取的有效措施。故答案A概括性更强。

练习册系列答案
相关题目

【题目】 My mother is a teacher, and I grew up with the challenges a teacher faces. I often asked her,” Why do you teach? What keeps you teaching? "The answer was always the same." There is always that one child, that one moment that is worth it.”

Now, I am a teacher, too. But different from my mother, I teach students challenging activities outdoors. And when my mother asked me the similar questions, my answer was, "It's that one child, that one special moment.”

One of those moments happened recently. I was working with a group of girls in a four-week programme. Everything went on well through the "Team" events and we were moving on to a "High" one called the Wire(钢索)Walk. In the Wire Walk, each girl had to climb up the pegs(木桩)in a tree to a wire, 8 meters high, and then walk across it. Of course, everything was safe for sure. When I asked who would try, a few girls raised their hands, and they finished the Wire Walk with little difficulty.

But when it was Susie’s turn, it seemed that she didn’t really want to. I asked Susie if she was ready. She Answered softly, “I suppose.”

Now, Susie was at the foot of the tree. She started to make the long reach for the first peg. The other girls cheered for her. Then I found Susie was becoming nervous with every step. I realized she would not go much further.

Susie was halfway up. Then she stopped and held the tree tight, looking very afraid. Her eyes were closed. With her face against the tree, she cried, “I can’t.”

The other girls sat in silence. I talked quietly to Susie, trying to relax her. I talked for a long time till I ran out of words.

“I will still be your friend no matter what, Susie!" Mary broke the silence.

To my surprise, Susie lifted her head and looked up to the wire. Then she turned to look down at Mary and smiled. Mary smiled back.

Finally, Susie made it all the way across that wire. When she returned to the ground, the first hug she looked for was from Mary. We all cheered.

Moments like this keep me doing what I do. The young hearts continue to fill me with courage.

1Susie stopped halfway up to the wire because ________.

A.the teacher asked her to do it.B.something was wrong with it

C.she was too afraid to move onD.it was too high for her to reach

2Mary broke the silence in order to ________.

A.encourage SusieB.relax the writerC.try again herselfD.draw Susie’s attention

3From the story of Susie and Mary, we can learn that ________.

A.a good method plays an important role in teachingB.a word of encouragement matters a lot

C.outdoor activities bring people closer than everD.helping others is helping ourselves

4Which of the following can be the best title for the passage?

A.That One MomentB.The Wire WalkC.Love and CourageD.The Young Hearts

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网