题目内容
【题目】 Many students in China are learning English. Some of them are children, and the other students are young people . Why do all these people want to learn English? It is not easy to answer this question. Many boys and girls learn English at school. It is one of their subjects .Many people learn English because it is useful in their work .Some young people learn English for their higher studies because some of their books are in English. Some people learn English because they want to read newspapers in English. Some people learn English because they want to work in the USA, England or Australia. English is very helpful in our life.
【1】Many people are learning English, because ________.
A.they like itB.they are English
C.it is easyD.English is helpful
【2】Some young people learn English for their higher studies because ________.
A.English is one of their subjectsB.they want to read newspapers
C.some of their books are in EnglishD.they want to work in the higher school
【3】Who is learning English according to the passage?
A.Americans.B.Australians.C.Englishmen.D.Chinese students.
【4】If you want to work in the USA, England or Australia, you must learn________.
A.ChineseB.JapaneseC.FrenchD.English
【答案】
【1】D
【2】C
【3】D
【4】D
【解析】
本文讲述了中国的许多学生正在学习英语。他们学习英语的原因是因为它对他们的工作生活有用或者是他们在学校的学科之一。
【1】细节理解题。根据“Many boys and girls learn English at school. It is one of their subjects .Many people learn English because it is useful in their work .(许多男孩和女孩在学校学英语。这是他们的课题之一。许多人学习英语是因为它对他们的工作有用。)”以及最后1句“English is very helpful in our life.(英语对我们的生活很有帮助。)”可知很多人在学英语,因为英语很有用。故选D。
【2】细节理解题。根据“Some young people learn English for their higher studies because some of their books are in English.(有些年轻人为了升学而学英语因为他们的一些书是用英语写的。)”故选C。
【3】细节理解题。根据第1句“Many students in China are learning English.(中国的许多学生正在学习英语。)”可知选D。
【4】细节理解题。根据倒数第二句“Some people learn English because they want to work in the USA, England or Australia.(有些人学英语是因为他们想在美国、英国或澳大利亚工作。)”可知如果你想在美国、英国或澳大利亚工作,你必须学英语。故选D。
阅读理解题常见的题型有:细节理解题、词句猜测题、推理判断题,主旨归纳题以及最佳标题。细节理解题较简单,学生准确理解题意后,直接到文中找出答案。词句猜测题需要学生根据上下文语境准确猜出词义。推理判断题较难,学生要准确理解题意后,在文中找出相关的内容做出合理的推断。主旨归纳题以及最佳标题需要整体归纳主要内容,根据主要内容做出正确答案。本文主要考查学生的细节理解能力。首先快速阅读,了解其大意。然后准确理解题意,然后根据题意和短文内容选出正确的答案。例如,第3小题题意:谁正在学习英语?根据第1句“Many students in China are learning English.”可知中国的学生正在学习英语。故选D。