题目内容

【题目】A Powerful Team

This is a story of two friends — one is blind, the other has no arms. Although the two are “disabled”, they are a powerful team together. They have changed part of their village in North China’s Hebei Province into a rich, green forest.

Their story began in 2000. Haixia was blind in his right eye. Wenqi lost his arms in an accident. Neither could find a job, so they decided to team up. They rented() some poor land and began to plant trees.

Haixia and Wenqi never imagined that they would create an environmental paradise(天堂). Their forest now has over 10,000 trees, hundreds of birds and many other wild animals. It also saves the village from river flooding(洪水泛滥) during the rainy season.

When the friends work together, they focus on their strengths not their disabilities. Their day begins at 7 a.m. Haixia carries Wenqi across the river to get to their work place. Since they cannot afford to buy young trees to plant, the two use branches(树枝)from trees. Haixia climbs to the tree-top and picks up the perfect branch. He then digs a hole and plants it carefully. Finally Wenqi waters the tree.

The two men don’t make much money but they are proud of themselves and they still work hard. As Wenqi says, “We stand on our own feet, so the fruits of our work taste sweeter.”

Neither Haixia nor Wenqi cares about money. As a team, they already have everything they need --- a perfect pair of eyes, two strong hands, and the best friendship in the world!

1Haixia and Wenqi decided to team up because ______.

A. Haixia wanted to help Wenqi

B. neither could find a job

C. they had the same interest

D. Wenqi asked Haixia to do that

2During the rainy season, Haixia and Wenqi’s forest ______.

A. makes the villagers become richer

B. increases the number of the tourists

C. saves the village from river flooding

D. provides more farmland for the village

3In paragraph 5, when Wenqi says “We stand on our own feet, so the fruits of our work taste sweeter”, he means that “ ______”.

A. they hope to make the forest even better

B. the fruits from their trees are very sweet

C. they are proud to depend on their own

D. they are able to do any difficult work

【答案】

1B

2C

3C

【解析】

这篇短文介绍的是两个残疾人—一个盲,一个没有双臂,他们把河北省北部的村庄变成了一片富饶的绿色森林。从2000年起,他们已经植树10,000多棵,有效的改善了当地的环境,防止了洪水泛滥。

1细节理解题。根据短文第二段中Haixia was blind in his right eye. Wenqi lost his arms in an accident. Neither could find a job, so they decided to team up.可知,海霞是盲的,文琪没有胳膊,他们都找不到工作,所以决定合作,一起植树。由此可知应选B

2细节理解题。根据短文第三段中It also saves the village from river flooding(洪水泛滥) during the rainy season.可知,海霞和文琪种植了10,000多棵树,防止了在雨季的时候他们的村庄洪水泛滥。由此可知应选C

3推理判断题。根据短文最后两段的The two men don’t make much money but they are proud of themselves and they still work hard. Neither Haixia nor Wenqi cares about money. As a team, they already have everything they need --- a perfect pair of eyes, two strong hands, and the best friendship in the world!文意可知,虽然他们是残疾人,但是他们靠自己的能力植树,改善了当地的环境,他们为自己感到自豪。故C选项符合文意。

这篇短文介绍了河北北部一个村庄的两个残疾人,身残志坚,相互扶持,从2000年起,开始植树造林,把昔日的荒滩变成了茂密的森林。文章主题明确,叙事清晰,比较容易理解。做题时,先快速通读短文,了解大意;再看后面的题目,题型有细节理解题和推理判断题,细节题考查学生们对文章事实信息的理解,答案常可以直接在原文找到。做题时,可以根据题目所问,或利用关键词,锁定短文相关段落或语句作答。例如第2小题,根据题目中During the rainy season可定位到短文第三段中,根据It also saves the village from river flooding(洪水泛滥) during the rainy season.可知应选C

练习册系列答案
相关题目

【题目】

How we can show our

"THANKS!"

Pulaski Road School

Teacher Appreciation(感谢) Day May 5th!!

Posted By: Pulaski PTA

Spring will be over, which means the end of the school year is not too far behind. This is the perfect time to stop and share our thanks with the teachers at Pulaski.

We are so lucky to have such a talented team of teachers guiding our children each day. This is what makes our school what it is and our children who they are.

Now, more than ever, we would like to show them just how much we as parents appreciate all that they do for our children, and for us.

As usual, the Parent-Teacher Association of our school will offer an appreciation lunch for

teachers.

When: Tuesday, May 5th

Where: Pulaski Library

Can you help?

Donate () a dish of either hot or cold food. (Please bring on the morning of 5/5 by10:30)

Donate some drinks.

Donate some money to help defer (延缓)the cost.

Volunteer to help set up (9:00), serve (11:15),or clean up (13:30).

Any questions please email Michele Dawson on atmicdaws@aol.com.

1On May 5th, teachers will go to Pulaski Library ________.

A. to have lunch together B. to watch a movie

C. to have a school meeting D. to read some new books

2To show thanks to the teachers at Pulaski, the parents can _______.

A. bring food or drinks at 11:15, May 5th B. give some flowers to the teachers

C. donate some money to buy some books D. do some cleaning after lunch at 13:30

3From what point of view (角度) is the passage told?

A. A teacher at Pulaski. B. The students of Pulaski.

C. Pulaski PTA. D. Students’ Union.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网