题目内容

【题目】In the USA, it is normal for men to shake hands when they meet, but it is quite unusual for men to kiss when they greet each other. Greetings are casual—a handshake, a smile and a “hello” will do just fine.

The British often simply say “hello” when they meet friends. They usually shake hands only when they meet for the first time. Social kissing, often just a peck(轻吻) on the cheek(脸颊), is common in an informal situation between men and women and also between women who know each other very well.

In Japan, the common greeting for both men and women is to bow when they greet someone, instead of giving a handshake or a hug.

Hungarians like to greet in a friendly way—kiss each other on both cheeks. The most common way is to kiss from your right to your left. When men meet for the first time, a handshake is the norm

In Albania, men shake hands when greeting one another. A kiss on the cheek may be also common if there is a close relationship. Women may shake hands or kiss each other on both cheeks.

In Armenia, by tradition, a woman needs to wait for a man to offer his hand for a handshake. Between good friends and family members, a kiss on the cheek and a hug are also common.

1In Britain, when two people meet for the first time, they usually ________.

A. hug B. bow

C. shake hands D. kiss on the cheek

2The underlined word “norm” means “________” in Chinese.

A. 规范 B. 意图

C. 象征 D. 结果

3Which of the following is TRUE according to the passage?

A. In Japan, hugging is as common as bowing.

B. In Hungary, people usually kiss each other on the cheeks from left to right.

C. In Albania, it is unusual for men to kiss if there is a close relationship.

D. In Armenia, it is necessary for a woman to wait for a man to offer his hand for a handshake.

4What's the best title of the passage?

A. Countries and Cultures

B. Cultures and People

C. Greeting Customs Around the World

D. Body Language in Different Cultures

【答案】

1C

2A

3D

4C

【解析】

短文大意:本文是一篇说明文,介绍了世界各国在问候礼节方面的不同风俗习惯。

1题意:在英国,当两个人第一次见面时,他们通常会 考查细节理解题。根据第二段第二句They usually shake hands only when they meet for the first time.,可知选C。

2题意:划线词“norm”在汉语中的意思是“ ”。考查词义理解题。根据文意和本段段意,可知介绍的是匈牙利人惯常的社交方式,故选A。

3题意:根据文章,下列哪一项是正确的?考查细节理解题。A. In Japan, hugging is as common as bowing. 在日本,拥抱就像鞠躬一样平常;根据In Japan, the common greeting for both men and women is to bow when they greet someone, instead of giving a handshake or a hug.,可知说法错误。B. In Hungary, people usually kiss each other on the cheeks from left to right. 在匈牙利,人们通常从左到右亲吻脸颊;根据The most common way is to kiss from your right to your left.,可知说法错误。C. In Albania, it is unusual for men to kiss if there is a close relationship. 在阿尔巴尼亚,如果有亲密的关系,男人亲吻是不寻常的;根据In Albania, men shake hands when greeting one another. A kiss on the cheek may be also common if there is a close relationship.,可知说法错误。D. In Armenia, it is necessary for a woman to wait for a man to offer his hand for a handshake. 在亚美尼亚,一个女人需要等待一个男人伸出手来握手根据In Armenia, by tradition, a woman needs to wait for a man to offer his hand for a handshake.,可知说法正确。综合以上分析,故选D。

4题意:这篇文章最好的题目是什么?考查细节理解题。A. Countries and Cultures国家与文化;B. Cultures and People文化与人; C. Greeting Customs Around the World世界各地的问候风俗;D. Body Language in Different Cultures不同文化中的肢体语言根据短文内容,可知介绍的是世界各国在问候礼节方面的不同风俗,故选C。

阅读理解题,首先要粗读文章了解大意,其次通过细读,理解全文。在粗读的基础上,仔细阅读题后所给的题目,根据题目要求,再有重点地返回来仔细阅读。在阅读理解的题目中,所设问题主要有以下几种方式:找主题或概括文章的中心思想、就文中的具体事实和情节进行提问、根据文章的表层意思进行深层次的推理判断等,在细读时,要根据设问的方式,进行有侧重地阅读。1、概括文章中心思想。1)文首呈现主题句。2)文尾出现主题句。3)首尾呼应展现主题。4)文中表述主题。前面提出问题,文中的主题由随之陈述的细节或合乎逻辑的引申在文中导出,而后再做进一步的解释。5)文章没有主题句。在这种情况下,考生要把所有的细节综合起来。进行逻辑推理,概括归纳出文章的主题句。2.掌握文章的具体事实和重要情节。在考题中,经常会见到就文章中某一具体事实和重要情节进行测试的题目。这就要求考生在阅读时要注意辨认和记忆具体事实,重要情节,事物的起因、过程、结果及发生的地点、时间等,这些都有可能作为测试点。还有一些测试题,要求考生在理解的基础上,通过自己的思维将理解的内容系统化,比如计算、排序等题型。

练习册系列答案
相关题目

【题目】Parents and children often face the challenges of money. Common topics include setting the pocket money, learning to save, and deciding on expensive purchases. The goal of most parents is to teach their kids how to manage money wisely. The goal of most kids is getting money to spend. How can families balance these goals?

“All parents hope they’ll raise a money-savvy kid, who’ll grow up to be an adult wise in their money use.” says financial (金融的)planner Peg Eddy. The key is letting kids learn by having a little money of their own.

The Tidier family in Denver found the best way to teach about money was to let their kids earn some. Their son, Ryan, 17, has been helping with their garden since he was 8. Now he has been able to save $7,800. Ryan has come to see the value in making his own money even when other kids are given money by their parents.

Learn Now, Save Later

Money skills are an important part of becoming a successful adult. David Brady, another

financial planner, says, “Young people today will have much more responsibility for their financial future than their parents or grandparents.”

Brady does remind kids. “They shouldn’t be thinking about money all the time,” he says.

However, they should understand basic rules for earning, saving and investing (投资).

That knowledge is greatly needed. Over the past years, the average credit card debt ( )of Americans ages 18 to 24 doubled, to nearly $ 3,000. Among high school students, four out of five have never taken a personal-finance class.

Talking About It

Many kids want to learn how to manage their money. But parents

think only about what kids shouldn’t do. Instead, experts say,

knowing how to manage money is the best way for kids to get

what they really want. That means long-term planning and saving

for big expenses like college or a car. It also means thinking of others, by making donations to charity (慈善).

Giselle Lopez, 17, of New York City, learned the hard way. She was over $ 2,000 in debt on her first credit card. Her parents refused to pay, so Giselle got a job. Then she paid the debt off slowly herself. “Now every time I use it, I know that it comes from my own pocket,” Giselle says.

“That gives me a sense of responsibility for my actions.”

Different kids will have different styles when it comes to money. Teaching them how to use

money doesn’t have to mean setting strict rules. When children like Ryan and Giselle have their own money to consider, they can learn to set those rules themselves.

1Brady believes that .

A. parents should attend more personal-finance classes

B. parents should teach their kids how to save

C. kids should learn how to manage money

D. kids should follow the school rules

2Why did the writer say Giselle Lopez “learned the hard way”?

A. Because she had to pay the debt off slowly herself.

B. Because she had to make donations to charity.

C. Because she had difficulty finishing her job.

D. Because she had too many credit cards.

3What is the best title for the passage?

A. Saving Matters! B. Parents Rule! C. Classes Work! D. Money Counts!

【题目】请阅读下面短文,根据短文内容,从方框内所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文意思通顺,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。

At present, people use money every day. It is very important in our life.1

Long ago, people didn’t need money. 2 As time passed, people learned to raise home animals and plant crops(庄稼). Sometimes, families produced more than they needed, so they started to trade with other families. Later, people began to use money as a way of exchange(交换). 3 They used shells, salt and large stones.

During the 7th century B.C.(公元前), people began using coins as money. They were easier to carry. 4

The Chinese were the first to use paper money, as early as the 11th century. The Italian traveler Marco Polo saw the Chinese using money when he visited China in the 1200s.5

Today, we have many ways to pay for things. Often, a bank card is used for paying. It is safer and quicker than using a lot of paper money. Besides, proudly, Chinese always use Internet and mobile payment, such as Alipay and WeChat.

A.Do you know the history of money?

B.Instead, people still use paper money.

C.They were similar to the money at present.

D.Later, countries began to make their own coins.

E.However, it was not the kind of money we use today.

F.They lived on wild animals, fruits and other plants.

G.European countries started using paper money in the 1600s.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网