题目内容
【题目】The following is part of Maria’s diaries (日记) about her holiday.
The 3rd Day Yesterday we arrived in London in the rain. We went to some famous shops.
The 4th day We came to Paris. The day was cloudy and the food wasn’t good. We enjoyed the shops in Paris, but the things were expensive.
The 5th day We got to Rome (罗马) in the hot weather. We had lunch in a cheap restaurant, but the food was excellent. The shops we visited were all wonderful.
The 6th day We arrived in New York and the shops were the most expensive. But we liked the warm weather in New York.
The 7th day Today we visited New York city. The weather was still fine. We’ll go back home tomorrow after a week’s holiday.
【1】How many days did Maria spend on her holiday?
A. Three. B. Five. C. Seven.
【2】In every city, Maria always visited ________.
A. shops B. museums C. restaurants
【3】Maria liked the food in ________.
A. New York B. Rome C. Paris
【4】From the diary we can see that Maria visited ________ cities.
A. four B. five C. six
【5】Which of the following cities had the best weather?
A. London. B. Rome. C. New York.
【答案】
【1】 C
【2】 A
【3】 B
【4】 A
【5】 C
【解析】
这篇短文主要是讲述了关于Maria假期日记的一部分。
【1】细节理解。根据文中The 7th day Today we visited New York city. The weather was still fine. We’ll go back home tomorrow after a week’s holiday.可知,在假期度过了7天假期。
故选C。
【2】细节理解。根据文中The 3rd Day Yesterday we arrived in London in the rain. We went to some famous shops. The 4th day We enjoyed the shops in Paris, but the things were expensive.;The 5th day The shops we visited were all wonderful. ;The 6th day We arrived in New York and the shops were the most expensive.可知, Maria在每个城市都去商店;故选A。
【3】细节理解。根据文中We got to Rome (罗马) in the hot weather. We had lunch in a cheap restaurant, but the food was excellent.可知,Maria喜欢Rome的食物。故选B。
【4】细节理解。根据文中The 3rd Day Yesterday we arrived in London in the rain.;The 4th day We came to Paris.;The 5th day We got to Rome (罗马) in the hot weather.;The 6th day We arrived in New York and the shops were the most expensive.可知参观了4个城市。故选A。
【5】根据文中We arrived in New York and the shops were the most expensive. But we liked the warm weather in New York. 可知,纽约的天气最好。故选C。
1、平心静气审题,切忌粗心。在解答阅读题时,千万不要慌,要静下心来,按照由易到难,由浅入深的思维方式,先从容易的入手,逐渐的打开思路。
2、仔细研读语段,整体感知文章内容。通常阅读一篇文章,第一遍需要速读,首先要重点理解文章的体裁是记叙文还是说明文。答题时切忌文章都没完整的阅读过,就匆匆忙忙地写答案。最好先把文章从头到尾通读一遍,对文章有一个整体的认识和理解。
3、巧妙借助"原话",确定解题空间。在通读全文的基础上,将要回答的问题放到阅读的文章中来,再去浏览所要回答的试题,经过初步的思考,确定解决问题的阅读空间。有些试题它要求用文中原话来回答,我们就可以用文中的原话来作答,这时就可以"从文章中直接提取信息"来回答问题。
4、合理控制答题时间,先易后难。应浏览阅读理解的全文,了解阅读理解全文的概貌。看完后,应记住阅读理解文章的要点,阅读理解重要的结论以及阅读理解中的一些关键性的人名、地点、定义和数字。碰到阅读理解的难题时,千万不要钻牛角尖,耽误太多时间。