题目内容

【题目】2014年内蒙古呼和浩特市中考

The police find most criminals (罪犯) because somebody tells them who the criminals are. They find other criminals by using science and their computers. When there is a bank robbery (抢劫), the police first look through their computers for the names of the bank robbers that they know about. Then they go and talk to any of these robbers who are not in prison (监狱). They ask them where they were when the robbery happened. If any of these people cannot give a good answer, the police will often use science to find out if one of them is the robber.

Many criminals leave something of themselves at the places of the crimes like a fingerprint or a hair. Or they take something away on their shoes or clothes, like dirt or animal hair. If they leave behind some of their blood or their hair or a piece of skin, it will have their DNA inside it.

Everyone’s DNA is different and their fingerprints are also different. So, if a criminal cuts himself during a robbery or leaves his hair, or even a small piece of skin, scientists can find out what his DNA is. The police can then ask the person they think is the robber to give them his hair or some blood and see if it has the same DNA. Many criminals are in prison today because of this kind of evidences .

根据上文内容判断正 ( T ) 误( F )

【1】Usually the police find criminals because they use their computer.

【2】The police do not usually ask criminals who are in prison about a crime because these criminals could not have done it.

【3】The most useful evidences that criminals leave at the places of their crimes are things with their DNA in them.

【4】Many criminals usually take something away only on their shoes after the crimes.

【5】The story is about a bank robbery.

【答案】

【1】F

【2】T

【3】T

【4】F

【5】F

【解析】

试题分析:短文大意:这篇短文主要介绍了现代社会警察破案的一些方法,他们可以通过讯问在押的囚犯,以及罪犯留下的指纹,头发及DNA等信息来确定罪犯的身份。

【1】细节理解题。本句是说因为使用电脑,警方通常能找到罪犯。根据The police find most criminals (罪犯) because somebody tells them who the criminals are.可知本句描述错误。

【2】细节理解题。本句意思是,关于犯罪问题,警方通常不讯问在监狱里面的罪犯,因为他们不可能做这些事。根据When there is a bank robbery (抢劫), the police first look through their computers for the names of the bank robbers that they know about.描述,可知只有当发生了抢劫后,警方才会讯问监狱里面的囚犯,故本句描述正确。

【3】细节理解题。本句是说罪犯留在罪行发生的地方的最重要的证据是他们的DNA,根据短文后两段描述,可知本句描述正确。

【4】细节理解题。本句是说在罪行发生后,罪犯通常只把鞋上面的一些东西带走。根据短文倒数第二段描述,可知可以作为证据的不只是罪犯鞋上面的东西,因此罪犯要带走的不止这些东西,故本句描述错误。

【5】主旨大意题。本句是说这个故事是有关银行抢劫的。阅读短文可知,这是一篇关于警察如何破案的短文,故本句描述错误。

练习册系列答案
相关题目

【题目】We all need a healthy environment, but we produce waste every day and it is bad for our environment and health. Though we are young, we can still do something to help. In fact, even the simplest everyday activities can make a real difference to the environment. Here are some ideas for you to live a green life.

Remember these three words: reduce, reuse and recycle.

Reduce means “use less”. Don't waste things. This saves money and reduces pollution and waste going into the environment. Before we buy something new, think if it is really necessary or maybe the old one will be just as good! When we do buy things, choose local products if possible, and try not to buy too many things from foreign countries.

Reuse means “use again”. Use things for as long as possible. When we buy things, make sure that they last a long time. We should take care of them so that they will last, and we should repair the old things if we can instead of throwing them away and buying new ones. Don't use a paper cup or a paper bag. It’s better to use a china cup and a lunch box because you can use them again.

Recycle means “change something into other things”. Although it takes energy to change something into other things, it’s better than throwing things away or burning them. Find out what can be recycled in your neighborhood and take part in recycling programmes. We should also buy products made from recycled materials, such as recycled paper, to help save trees.

Title: 【1】 to Live a Green Life

We produce waste every day and it is bad for us. We can do something 2 .

Ideas

Dos

Don’ts

To reduce

Use 3

* Try to save something.

* Don’t buy too many things from 4 .

To 5

Use again

* Use things for as long as possible.

* Buy things that last long.

* 6 after things or repair the old things.

* Don’t use 7 cups or bags.

To recycle

Change something into something 8

*Join in recycling programs.

*Buy 9 made from recycled materials.

* Don’t 【10 things away or burn them.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网