题目内容

【题目】【湖南省益阳市2015年中考英语试题】读下面两篇材料,从每题所给A、B、C三个选项中选出最佳答案。

Mobile phone has become a problem for middle schools. Some middle schools in Australia have banned (禁止) students from carrying mobile phones during school hours.

Mobile phone use among children has become a problem for schools. Several children have got mobile phones from parents and friends as Christmas gifts, and more students will want them.

Lucy Bluett, an expert, said mobile phone use was a distraction (分心的事) to students during school hours. Teachers were also saying that sometimes students might use phone messages to cheat during exams.

She said some schools had tried to ban mobile phones. Some parents felt unhappy because they couldn’t call up their children.

Many teachers said students should not have mobile phones at school, but if there was a good reason, they could leave their phones at school office.

Many people say that they understand why parents would want their children to have phones, but they think schools should let the students know when they can use their mobile phones.

【1】Some middle schools in Australia have banned students from carrying mobile phones ______.

A.when they are at home

B.when they are free

C.when they are at school

【2】We know from the passage that some children get mobile phones from .

A.the makers and sellers

B.the passers-by and strangers

C.their parents and friends

【3】What does the underlined word “cheat” mean in the passage?

A.Behave dishonestly.

B.Behave honestly.

C.Behave correctly.

【4】Some parents felt unhappy because they couldn’t ______ during school hours.

A.use their mobile phones

B.call up teir children

C.help the teachers with their work

【5】The passage tells us that ______.

A.students shouldn’t have mobile phones at school except for some special reasons

B.many people can’t understand why parents would want their children to have phones

C.all parents felt unhappy because they couldn’t use their phones at school

【答案】

【1】C

【2】C

【3】A

【4】B

【5】A

【解析】

试题分析:这篇短文讲述的是在一些中学里学生带手机成了一个大问题,这影响了孩子们的学习,有的学生还用手机在考试中作弊。因此澳大利亚的一些学校禁止学生们在校期间带手机,除非他们有特别的原因,他们可以把手机放在老师的办公室里。

【1】C 细节理解题。根据短文第一段中Some middle schools in Australia have banned (禁止) students from carrying mobile phones during school hours.可知,澳大利亚的一些中学禁止学生们在上学期间带手机。这句话中during school hours 的意思是在学生们上学期间,故应选C。

【2】C 细节理解题。根据短文第二段中Several children have got mobile phones from parents and friends as Christmas gifts, and more students will want them.可知,一些学生的手机都是来源于家长和朋友,他们作为圣诞礼物送给学生们的。由此可知选C。

【3】A 词义猜测题。这篇短文主要给我们讲述了学生们在学校里带手机的坏处,再根据这个单词所在的句子Teachers were also saying that sometimes students might use phone messages to cheat during exams.可知,老师们担心学生们在考试的时候用手机作弊。因此cheat的意思是不诚实的一些举止,准确的来说是作弊的意思。由此可知选A。

【4】B 细节理解题。根据短文中Some parents felt unhappy because they couldn’t call up their children.可知,学校禁止学生们在上学的时候带手机,但是一些家长对此却感到不开心,因为这样他们就不能给孩子打电话了。由此可知选B。

【5】A主旨大意题。根据短文的开头可知,这篇短文讲述了澳大利亚的一些学校禁止学生们在学校里带手机,因为他们觉得这对孩子们的学习没有好处。因此应选A。B选项不是短文的内容;C选项中all parents不符合文意。

练习册系列答案
相关题目

【题目】完形填空

Six-year-old Brandon decided one morning to make his parents pancakes. He ________ a big bowl and a spoon, pulled a chair to the table, opened the cupboard and pulled out the heavy flour(面粉)bag. He put some flour ____ the bowl with his hands, mixed in a cup of milk and _______some sugar.

Soon Brandon __________ flour and getting frustrated(懊恼的). He wanted this to be something ____for Mum and Dad, but it was getting very bad. He didn’t know what to do _____.

Suddenly he saw his cat near the bowl and went to push her away, ____________ the egg box to the floor. He tried to clean up but slipped(滑倒)on the eggs, getting his clothes ____. Just then, he saw his Dad___________ at the door.

Brandon’s eyes were full of tears. All he wanted to do was something good, but now. He was sure his Dad would beat(揍)him, but his father didn’t. ____________, he picked up his crying son and kissed him.

That’s what we sometimes face in ___________. We try to do something good, but it turns into a mess(一团糟). Sometimes we just________ there in tears ____________we can’t think of anything else to do. Hopefully, that’s someone close to us picks us up, loves us and forgives us. But we can’t ___________ trying to “make pancakes” for Dad or for other. Sooner or___________ we’ll get it right, and then they’ll be glad we tried.

【1】A. found B. looked for C. invented D. searched for

【2】A. above B. at C.into D. under

【3】A. put B. dumped C. gave D. added

【4】A. was fond of B. was covered with C.was good at D. was glad about

【5】A. terrible B.forgetable C.good D. interesting

【6】A. certainly B. already C. recently D. next

【7】A.falling B. breaking C. knocking D. sending

【8】A.clean B. big C. cheap D. dirty

【9】A.standing B. sitting C.knocking D. pushing

【10】A.Therefore B.Finally C. Instead D. But

【11】A.life B. time C.use D. space

【12】A. lay B. land C. study D. stand

【13A. because B. though C.whenever D. so that

【14A. stop B.keep C. mind D. finish

【15A. late B.later C. less D. loss

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网