题目内容

【题目】 Few words are spoken more often every day on the streets of England than “I’m sorry.” This phrase has become such a common response that it has taken on a lot of_______.

Saying Sorry means to apologize. This is simple and easy to understand. We learn it both as a naive speaker and as a student of_______languages.

But in England, it takes on another meaning. It is a_______expression. Imagine this: a man_______down the street, looking down his phone. A woman is walking in the_______direction, towards the man. She Sees him, but she can’t get out of the way in time. The man bumps(碰撞)into the woman. Naturally the man should say_______because it was he who wasn’t looking where he was going Yet in Britain, it is common for_______to apologize.

It is known that British people, like most people, do not enjoy conflict(冲突).So to quickly make the situation_______British people will apologize to each other.

Other times it may sound funny to hear “sorry”: Some of my friends say it_______,as they ask the waiter, “Sorry, but can I order another drink? “It is not to apologize, but just to express that we need the waiter. In Britain, sorry doesn’t always mean______________what you think.

1A.ideasB.looksC.meanings

2A.foreignB.localC.spoken

3A.seriousB.culturalC.funny

4A.jumpsB.runsC.walks

5A.oppositeB.sameC.right

6A.excuse meB.thanksC.sorry

7A.a manB.bothC.a woman

8A.peacefulB.difficultC.embarrassing

9A.on the streetsB.on the phoneC.at restaurants

10A.nearlyB.exactlyC.naturally

【答案】

1C

2A

3B

4C

5A

6C

7B

8A

9C

10B

【解析】

这篇短文介绍了"sorry"的文化内涵,它不仅仅表示道歉,它也是一种文化表达方式。英国人不喜欢发生冲突,为了平定这个情形,他们会互相道歉。有时听到"sorry"可能觉得是非常有趣的。

1句意:这个短语已经成为一种非常普遍的反应,并被赋予了很多含义。

A. ideas主意,B. looks 书本,C. meanings意思。根据后文的“Saying Sorry means to apologize.”可知,此处指的是sorry的意思,故选C

2句意:我们学习它既是作为一个天真的演讲者,也是作为一个外国语言的学生。"

A. foreign外国的,B. local当地的,C. spoken口头的。此处与native speaker“说母语”相对应的,因此是外语,故选A

3句意:这是一种文化表达。

A. serious严重的,B. cultural文化的,C. funny有趣的。根据后文的“Yet in Britain, it is common for___7___to apologize.”可知,此处表示在英国道歉是很普遍的,这是一种文化表达,故选B

4句意:想象一下:一个男人沿着大街走,低头看他的电话。

A. jumps跳,B. runs奔跑,C. walks散步。根据后文的 A woman is walking in the___5___direction,”可知,此处表示沿着大街走,故选C

5句意:一个女人正从对面朝那个男人走去。

A. opposite相对的,B. same同样的,C. right正确的。根据后文的“The man bumps(碰撞)into the woman.”可知,这个男人碰撞到这个女人,因此表示这个女人是在这个男人的对面的方向走,故选A

6句意:男人自然应该说对不起,因为是他没有看向他要去的地方。

A. excuse me打扰了,B. thanks谢谢你,C. sorry对不起。根据后文的“it is common for___7___to apologize.”可知,此处表示道歉,表示对不起,故选C

7句意:然而在英国,双方道歉是很常见的。

A. a man 一个男人,B. both 两个都,C. a woman一个女人。根据后文的“So to quickly make the situation___8___British people will apologize to each other.”可知,互相道歉,因此表示两个人都道歉,故选B

8句意:所以为了尽快使情况保持和平,英国人会互相道歉。

A. peaceful和平的,平静的,B. difficult困难的,C. embarrassing令人为难的。根据前文“It is known that British people, like most people, do not enjoy conflict”可知,应该人不喜欢冲突,因此表示他们想要情况保持和平,故选A

9句意:我的一些朋友在餐馆里这样说,他们问服务员:“对不起,我可以再点一杯吗?”

A. on the streets在大街上,B. on the phone在打电话,C. at restaurants在餐馆。根据as they ask the waiter, “Sorry, but can I order another drink? “可知,此处表示在餐馆里,故选C

10句意:在英国,道歉并不总是你想的那样。

A. nearly 差不多,几乎,B. exactly准确地,精确地,C. naturally自然地。根据前文的“It is not to apologize, but just to express that we need the waiter. 这不是道歉,而是表示我们需要服务员。因此道歉在英国,并不总是我们想的那样。故选B

对于"sorry"的文化内涵,这篇短文介绍sorry在英国不仅仅表示道歉,它也是一种文化表达方式。文章主题明确,结构清晰,内容贴近学生们的日常生活,比较容易理解。题型是完形填空,考查学生们在具体语境中运用语言的能力,综合性较强。做题时,应先通读短文,了解文意;然后根据上下午语境做题,注意空前后的搭配,并仔细辨析选项中单词的意思和用法;最后将答案代入原文,再读一遍,检查答案是否正确。例如第8小题,考查形容词辨析及语境。peaceful和平的,平静的,difficult困难的,embarrassing令人为难的。根据前一句“It is known that British people, like most people, do not enjoy conflict”可知,此处表示的语境是英国人不喜欢冲突,因此表示他们喜欢和平,从中我们可以确定此处应选A

练习册系列答案
相关题目

【题目】 Do you like running, biking or swimming? They are all forms of aerobic exercise(有氧运动).Aerobic exercise has lots of benefits(益处).For example, people who often get aerobic exercise normally live three to four years longer than those who do not.

Nowadays, people get less aerobic exercise than ever before. One of the problems is television. In the United States, for example, the average(普通的)person watches four hours of TV a day, but only spends 27 minutes doing physical activities!A lot of doctors are worried about that and they say people who do not exercise are more likely to be tired, unhappy or sick.

Schools are trying to solve this problem by teaching kids to exercise when they are young. P. E. is a subject that is required in schools. It teaches students how to play, eat and exercise properly. Through the subject, teachers and parents hope that their kids can learn good exercise habits when they are young, and continue them when they get older.

Aerobic exercise is now being promoted at work. A lot of companies have found that people are more quick—minded and creative in their jobs if they often get aerobic exercise. For this reason, many companies are now organizing sports programs, providing exercise rooms, etc.

How do you exercise? There are many fun and exciting forms of aerobic exercise. Finding one that you like will give you the best chance of having a long and healthy life.

1What do we know from Paragraph 2?

A.Americans watch too much TV.

B.Americans have too much pressure.

C.Doctors are more likely to feel tired and unhappy.

D.27 minutes on physical activities a day keeps people healthy.

2Teachers and parents hope that P. E.can help kids develop __________.

A.perfect sports skillsB.healthy eating habits

C.good exercise habitsD.different hobbies and interests

3The underlined word "promoted" in Paragraph 4 means“ __________” in Chinese.

A.模仿B.推广C.改良D.取缔

4What's the purpose of the writer to write this passage?

A.To explain what aerobic exercise is.B.To show recent researches on aerobic exercise.

C.To compare different forms of aerobic exercise.D.To encourage people to do more aerobic exercise.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网