题目内容

【题目】(B)阅读短文,回答问题。

Reading is a good hobby for all kinds of reasons.

First, reading is fun. You can always keep yourself happy if you like reading. You will never feel bored or tired.

Next, you can read a book anywhere--- in a car, on a plane, or even in the bathroom. All you need is a book!

Another good reason for reading is that it is useful. If you read as a hobby, you will get better and better at it. And you will read faster and find it easier to understand what you read. As your reading skills improve, you will probably find your schoolwork becomes much better.

Some people say that reading is out of date (过时的). This is not true. You can read on computers, and the better you read, the better your computer skills will be.

Good readers may become writers, too. They always have more things to write about. Reading is a wonderful hobby. Why not start reading right now

1Where can you read?

_______________________________________

2Do you feel tired or pleased if you enjoy reading?

_______________________________________

3When will you find your schoolwork becomes much better according to this passage?

_________________________________________

4Is it true that reading is out of date?

_________________________________________

5What does the passage mainly tell us?

_________________________________________

【答案】

1Anywhere.

2You can always keep yourself happy.

3When your reading skills improve, you will find your schoolwork better.

4No, it’s not true.

5Reading is a good hobby for all kinds of reasons.

【解析】

短文大意:本文是说明文,介绍了阅读的好处。作者认为读书是一个很好的爱好,读书非常有趣,可以让你度过美好的时光而且读书可以不受地点的限制,并没有过时,而且好的读者也可能成为作家

1题意:你可以在哪里读书?考查细节理解题。根据Next, you can read a book anywhere--- in a car, on a plane, or even in the bathroom.,可知填Anywhere。

2题意:如果你喜欢阅读,你会感到累还是高兴?考查细节理解题。根据You can always keep yourself happy if you like reading. You will never feel bored or tired.,可知填You can always keep yourself happy.。

3题意:根据这篇文章,你什么时候会发现你的功课变得更好?考查细节理解题。根据As your reading skills improve, you will probably find your schoolwork becomes much better.,可知填When your reading skills improve, you will find your schoolwork better.。

4题意:阅读确实过时了吗?考查细节理解题。根据Some people say that reading is out of date. This is not true.,可知答案是否定的,故填No, it’s not true.。

5题意:这篇文章主要告诉我们什么?考查细节理解题。根据短文所列阅读的好处结合主题句Reading is a good hobby for all kinds of reasons.,可知填Reading is a good hobby for all kinds of reasons.。

阅读短文回答问题,即根据文章的表层意思进行深层次的推理判断,组织语言回答问题。首先要粗读文章了解大意,其次通过细读,理解全文。在粗读的基础上,仔细阅读题后所给的题目,根据题目要求,再有重点地返回来仔细阅读。在阅读时要注意辨认和记忆具体事实和重要情节,包括事物的起因、过程、结果及发生的地点、时间等,这对题目的判断至关重要,需要考生综合所有的细节来理解把握。

练习册系列答案
相关题目

【题目】

You must think a computer is the best thing in the world, right? You must think it works at a super speed and can do everything? Well, it’s not! In fact, the brain is much more powerful than any super computer! Think about when a glass is just about to fall off the table. Your brain controls everything that you need to do to save that glass from falling. First your eyes check out what’s going on, then tell your brain, and your brain decides how quickly you need to react(反应), and then your muscles(肌肉) go into action. That is just from your brain. No computer could ever come close to that!

The brain weighs just 3 pounds, but it controls everything you do from thinking, learning, feeling even to breathing and your heart beating. Even though the brain is just 2% of your body weight, it uses around 20% of all your energy in your body. That is a lot for such a small organ(器官). There are about 100 billion tiny, tiny little cells(细胞) in your brain. There are so many that it would take you over 3,000 years to count them all!

Your brain stops growing when you’re 18, but it actually keeps on developing and learning new things. So your parents are really super smart! You won’t be able to fool them! Believe it or not, your brain NEVER stops working. Even during sleeping, the brain works for long-term memory establishment(建立). It is realized that the brain is the second organ in the body as the heart that never stops during human lives.

So everyone should be proud of such a gift of nature.

1In Paragraph 1, the writer wants to tell us .

A. eyes and muscles react quickly

B. the brain controls everything in your body

C. the computer is the best thing in the world

D. the brain is more powerful than any computer

2In Paragraph 2, the underlined word “That” refers to(指的是) .

A. the body weight B. 2% of the body weight

C. all energy in the body D. around 20% of the energy in the body

3Which is RIGHT according to the passage?

A. The brain doesn’t work during sleeping

B. The brain is the only organ that never stops

C. The brain keeps growing during human lives

D. The brain keeps on developing during human lives

4Which word can best describe the brain according to the passage?

A. Magic B. Quick C. Light D. Developing

5In which magazine can the passage be found most probably?

A. Business Weekly B. Medicine C. Science D. Sports

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网