题目内容

【题目】

Two children stood outside the door with old coats. "Any old papers, Lady?" asked one of them. I was busy. I wanted to say no, but I saw that their shoes were broken and wet. "Come in and I'll make you a cup of hot tea" They came in, saying nothing. Their shoes left prints on the floor. I gave them tea and bread. Then I went back to the kitchen and started my housework again. The silence in the living room surprised me. I looked in. The girl held the empty cup in her hands, looking at it. The boy asked me in a low voice, "Lady, are you rich?"

Am I rich? Oh, no! I looked at my old things in my room. The girl put her cup back in its saucer (茶碟) carefully. "Your cups match your saucers."

They left then, holding their papers against the wind. They hadn't said thank you. They didn't need to. They had done more than that. They had reminded me that I had so much to thank for. The blue cups and saucers were simple. But they said they matched. The potatoes and meat before me, roof over my head, my husband with a jobthese things matched, too. I moved the chairs back from the fire and cleaned the living room. The prints of their small shoes were still wet on my floor. I let them be. I wanted them there to remind me how rich I was.

1The writer let the two children in to __________.

A.offer them some warm clothesB.show them how rich she was

C.sell them some old papersD.serve them tea and food

2Why did the children think the writer was rich?

A.liked the saucer.B.The room was quite large

C.The cups matched the saucers.D.She was kind and ready to give.

3We can learn from the passage that __________.

A.the children talked happily in the roomB.the writer felt everything matched

C.the writer's husband was out of workD.the two children thanked a lot before leaving

4The underlined sentence "I let them be" means "__________"

A.I loved themB.I didn't want to see them again

C.I didn't like themD.I left them there

5According to the passage, whether you are rich depends on ___________.

A.what job you are doingB.how you feel about your life

C.how much money you haveD.what you have

【答案】

1D

2C

3B

4D

5B

【解析】

文章大意:这篇短文讲的是作者招待了两个贫穷的孩子,通过这次经历他们使作者意识到什么是真正的富有,精神的富有要比物质富有重要得多。

1

细节理解题。题意:作者让两个孩子进来是 。根据I gave them tea and bread.可知,作者让两个孩子进来是给他们茶和食物,故答案选D

2

细节理解题。题意:为什么孩子们认为作者是富有的?根据The girl put her cup back in its saucer carefully. "Your cups match your saucers." 可知女孩是从室内用具搭配上判断的,故答案选C

3

细节理解题。题意:我们可以从文章中了解到 。根据The blue cups and saucers were simple. But they said they matched. The potatoes and meat before me, roof over my head, my husband with a job—these things matched, too. 可知作者觉得一切都很相配,包括丈夫的工作,故答案选B

4

词句猜测题。题意:下划线的句子“I let them be.”意思是 。根据下文I wanted them there to remind me how rich I was. 可知作者想让这两个孩子的脚印留在地板上,故答案选D

5

文意理解题。题意:根据文章,你是否富有取决于 A. what job you are doing你在做什么工作?B. how you feel about your life你如何看待你的生活?C. how much money you have你有多少钱?D. what you have你有什么?根据最后作者留下脚印提醒自己,可知精神的富有比什么都重要,也就是你如何看待你的生活,故答案选B

练习册系列答案
相关题目

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网