题目内容

【题目】MOST of you may have heard about the Nobel Prize. But do you know the Ig Nobel Prize (搞笑诺贝尔奖)?The awards are given each year to 10 unusual achievements in science. It is to “honor achievements that first make people laugh, and then make them think.

This September the 2014 winners of the Ig Nobel awards came out! Research into why bananas are slippery(滑的) won the Ig Nobel for physics.

A team of scientists from Japan, tested 12 different banana skins. They then used sensors to measure the friction(摩擦力) between the slippery side of banana skin and the ground. They found that when someone steps on a banana skin, a special chemical, polysaccharide follicular gel(囊泡多糖凝胶), is set off. This chemical reduces friction by one-fifth. Later, scientists also compared banana skin with apple skin and orange skin and showed why apple and orange skins are not quite so dangerous. Friction was about 60 per cent higher on an apple peel.

Polysaccharide follicular gel is also found in the membranes (薄膜) where our bones meet. “This idea will help to design a joint prosthesis (人工关节),” Kiyoshi Mabuchi, the lead scientist, told the BBC news.

The Ig Nobel Prize in Medicine went to doctors from the Detroit Medical Center, US. They used salt pork to stop a young child’s nose bleed. Other interesting research includes whether owning a cat was bad for your mental health and looking at ugly art can be painful.

While Ig Nobel Prizes are mostly funny, great scientific breakthroughs(突破) can be made. In 2006, a team found that a type of mosquito(蚊子) is equally attracted to the smell of feet and cheese. As a result, mosquito traps were made using cheese to fight against malaria in Africa.

【1】Ig Nobel Prize awards are mainly given for achievements in _____.

A. chemistry B. Science

C. medical research D. Arts

【2】Which of the following is True about the banana skin research?

A. The test led to the invention of a joint prosthesis.

B. Stepping on apple and orange skins are not dangerous.

C. The test showed that apple skin is more slippery than banana skin.

D. The chemical inside the skin mainly causes the banana’s slipperiness.

【3】Which research has won 2014 Ig Nobel for Medicine?

A. Looking at ugly art can be painful.

B. Salt pork can be used to treat nosebleeds.

C. Mosquitoes like the smell of feet and cheese.

D. The influence cats have on their owner’s mental health.

【4】What’s the best title for this passage?

A. Fun science that makes people think

B. Science is dry and humorless but meaningful

C. Ig Nobel Prizes Think First, Then Laugh

D. Ig Nobel Prize given out to silly scientists

【答案】

【1】B

【2】D

【3】B

【4】A

【解析】

试题分析:文章介绍了the Ig Nobel Prize (搞笑诺贝尔奖)的一些获奖情况

【1】B细节理解题。课文第段写了The awards are given each year to 10 unusual achievements in science.故选B

【2】D细节理解题。课文第段写了They found that when someone steps on a banana skin, a special chemical, polysaccharide follicular gel(囊泡多糖凝胶), is set off.故选D

【3】B细节理解题。课文第段写了The Ig Nobel Prize in Medicine went to doctors from the Detroit Medical Center, US. They used salt pork to stop a young child’s nose bleed.本题应该选B。

【4】A主旨大意题。课文段写了It is to “honor achievements that first make people laugh, and then make them think.故选A

练习册系列答案
相关题目

【题目】

President Obama has said that he gives each of his two daughters just a dollar a week for their chores, such as setting the table, washing dishes and cleaning up their play area and bedrooms.

People have different opinions about paying little kids for doing chores or just giving money to them. Some families think that everyone in the family should do housework, and that kids shouldn't be paid for doing so. The supporters (支持者)however, believe that kids should get paid, and that the money they get will help kids learn important skills of how to use it.

But for those who choose to give the money, it can be a headache decision on how much they should give, especially in these difficult economic(经济的)times. A good idea is that you can keep records of how much you spend on your child daily for two weeks and then decide how much you should give according to the average daily amount. Kids can start receiving money around ages 4 or 5, when children start to understand how money works.

根据短文内容,选择正确答案。

1Why do President Obama's two daughters get paid? Because they .

A. do homework B. do chores

C. get good grades D. are with their parents

2How many different opinions about paying kids for doing chores are mentioned?

A. One. B. Two. C. Three. D. Four.

3Some people think that children should do housework without being paid because

.

A. the children are too young

B. the children don't know how to use money

C. they think it's a waste to do that

D. they think that everyone in the family should do housework

4To decide how much money parents should give to their children is .

A. exciting B. fun C. difficult D. relaxing

5Which of the following is TRUE according to the passage?

A. President Obama gives his two daughters a dollar for their chores every day.

B. People have the same opinion about paying little kids for doing chores.

C. Some people think that it's important for children to learn how to use money.

D. Kids can't start receiving money around ages 4 or 5.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网