题目内容
【题目】![]()
When my brother and I were children, we spent a few weeks each summer in the countryside with our uncle. He was a geologist and loved to go on long walks to find stones to add to his collection at the university. More often than not, we followed him.
One day, we left early and this time, our uncle gave us two backpacks. "You can help me carry the samples, " he explained.
Sure, why not? The whole day, we walked around the countryside, and every now and then,our uncle put stones in our bags.We were a bit surprised that sometimes he also took some stones out from our bags, but thought he had just found better samples.
We reached the house in the late afternoon. The backpacks were so heavy that we were really tired out when we put them on the ground. Yet our uncle's backpack was half-empty.
"Why did you give us so many stones? " we asked. "I didn't. You did, " he said, waiting for a while before continuing. "You did not know it, but made you go through a little attitude test today."
"What do you mean an 'attitude test'?" we wanted to know.
"It is something someone once did to me. You see, I listened to every word you said. And whenever you complained about anyone or anything, I added a stone to your bags. And whenever you talked about something in an attitude of positive thinking, I took out a stone. And now look at your backpacks.
We did. They were full. "I hope you remember this little attitude test. You see, your negative thoughts are like stones. You carry them in your mind just like those stones in a backpack. The more negative thoughts you have, the heavier your mind is. So look at those bags and start paying attention to what you say and how you say things."
This little lesson was one of the most important I ever had. And I remember my uncle with great love for teaching us one of the most important lessons in life—the power of attitude.
【1】A geologist is a person who _______
A.grows plantsB.studies the earthC.sells stonesD.draws pictures
【2】When the writer and his brother returned home late in the afternoon, _______.
A.they were tired but happy that they had helped their uncle
B.they wished they could collect more sample stones
C.they found that their bags were filled with stones
D.they were angry to find their uncle's bag half-empty
【3】How did the uncle explain the attitude test to the writer of the passage?
A.By giving examples of good stones.
B.By asking questions about the stones
C.By using famous sayings about stones.
D.By comparing negative thoughts to stones.
【4】According to the passage,what does the writer want to tell us from the passage?
________________________
【答案】
【1】B
【2】C
【3】D
【4】Possible answer:
When we face difficulties in our life, we shouldn't complain about them. Perhaps we may meet unhappy things , but keeping an attitude of positive thinking should always be together with us. We shouldn’t have negative thoughts. Meanwhile, we must be confident to overcome the difficulties and challenge ourselves.
【解析】
这是一篇记叙文,文章讲述作者和哥哥和叔叔在乡下度过暑假,在乡下散步时,做地质学家的叔叔给了两个背包,时不时在我和哥哥的包里放一些石头,有时拿出一些石头;后来到家发现包里装满了很多石头,而叔叔的包里只有一半。叔叔告诉作者在做态度测试,每次听到我们抱怨时,就放石头在包里;谈到积极的事情时就拿出石头。由此启发作者拥有的消极思想越多,你的心里负担就越重;要积极的心态面对困难和挑战。
【1】
词义猜测题。根据“loved to go on long walks to find stones to add to his collection at the university”geologist指的是地质学家,研究地质的人。故选B。
【2】
细节理解题。根据第四段“We reached the house in the late afternoon. The backpacks were so heavy that we were really tired out when we put them on the ground”可知到家发现背包装满了石头。故选C。
【3】
细节理解题。根据第八段“your negative thoughts are like stones”“ The more negative thoughts you have, the heavier your mind is”可知叔叔把消极的思想比作石头,拥有的消极思想越多,你的心里负担就越重。故选D。
【4】
题意:根据这篇文章,作者想要告诉我们的是什么?
根据最后一段“I remember my uncle with great love for teaching us one of the most important lessons in life—the power of attitude”以及倒数第二段“your negative thoughts are like stones. You carry them in your mind just like those stones in a backpack The more negative thoughts you have, the heavier your mind is. So look at those bags and start paying attention to what you say and how you say things”,主要是强调态度的重要性,在面临困难时,抱怨会让你有消极情绪,这种情绪越多,你的心理负担越重,要积极的心态面对困难和挑战。故答案为When we face difficulties in our life, we shouldn't complain about them. Perhaps we may meet unhappy things, but keeping an attitude of positive thinking should always be together with us. We shouldn’t have negative thoughts. Meanwhile, we must be confident to overcome the difficulties and challenge ourselves.
【题目】 In students' daily talks, celebrities(名人)are usually a hot topic, including their dress, behavior, families and other personal things. Then, is it a celebrity's job to be a good role model? Please read the following students' debate.
It's a celebrity's job to be a good role model because people usually look up to stars. If a celebrity drinks and smokes, his fans will follow him because they look up to the celebrity so much. If a celebrity's lifestyle is inappropriate for kids, then their parents should be more careful about what they let their kids see. | A celebrity doesn't have to try to be a good role model. They are famous because they worked hard at what they love for a living. They should, however, try to make good choices for themselves, not their fans. Lots of stars have to post apology(道歉)letters after being caught doing bad things. It's good, but if the only reason they do is to win back their fans, it's not good. | ||
I think everyone should try to be a good role model, even if you are not a celebrity! You can still be a role model to your sisters and brothers, a younger neighbour, or anyone. But I think celebrities should be very good, because they are role models for so many people! | Although it is a wonderful thing to be a good role model, that's not what the celebrities must do. They are famous because they love what they do and are good at it. Being a role model is never in the job. If the celebrity knows they are affecting the young people, they should try hard to set a good example. | ||
Pros(正方) | Is it a celebrity's job to be a good role model? |
Cons(反方) | |
【1】Which of the following reasons is NOT from the pros?
A.People look up to the celebrities.
B.Everyone should try to be a good role model.
C.Celebrities get much love and support from fans.
D.Celebrities are models for many people.
【2】Which of the following is TRUE according to their words?
A.It is easy for stars to win back fans.
B.Stars may sometimes do something wrong.
C.Family members should encourage kids to be stars.
D.Even though a celebrity makes mistakes, young people should follow him.