题目内容

【题目】 Look at the following. It shows a cross-section (横截面) of a mountain and the land on each side of it. The sea is on the west side of the mountain.

In January, February and March, warm wet winds blow strongly across the sea towards () the mountain. The winds pick up moisture (湿气) as they blow across the sea. When clouds reach the mountain, they rise and become cooler. The higher they have to go, the cooler they become. The moisture in the clouds turns to rain. As a result, the clouds drop rain on the west side of the mountain. Some of the clouds pass over the mountain, but there is little rain in them.

In July and August, strong winds blow from G towards the mountain. They pass over a wide desert, where it is always very hot. The winds become hot and dry. They rise when they meet the mountain. They do not form clouds because there is no moisture in the hot air.

The diagram shows why there are wonderful farms on one side of the mountain, but there is a desert on the other side.

1Suppose (假设) it is in the northern part of the Earth, which season is dry?

A.Spring.B.Winter.C.Autumn.D.Summer.

2After reading the passage, what is the most important cause of the rain?

A.The mountain.B.The clouds.C.The sea.D.The desert.

3Why do NOT the winds from G form clouds?

A.Because there is no moisture in the hot air.

B.Because the winds don't pass over the desert.

C.Because the winds are not strong enough.

D.Because the winds don't reach the mountain.

4From the passage we know ________.

A.point G is to the west of point A

B.there is little rain on the east side of the mountain

C.when the winds meet the mountain, they always form clouds

D.the higher the clouds go, the warmer they become

【答案】

1D

2C

3A

4B

【解析】

本文主要通过山脉的横截面图的地理知识来介绍我们为什么山的一面是富饶的农场,而另一面是是沙漠。

1推理判断题。由In July and August, strong winds blow from G towards the mountain. They pass over a wide desert, where it is always very hot. The winds become hot and dry. They rise when they meet the mountain. They do not form clouds because there is no moisture in the hot air. 在七月和八月,强风从G吹向山。他们经过一片广阔的沙漠,那里总是很热。风变得又热又干。他们遇到山就起来了。它们不会形成云,因为热空气中没有水分。可以推知夏季气候炎热,不会形成云,不会降水,气候就会干燥。故选D

2细节理解题。由warm wet winds blow strongly across the sea towards () the mountain. The winds pick up moisture (湿气) as they blow across the sea. When clouds reach the mountain, they rise and become cooler. The higher they have to go, the cooler they become. The moisture in the clouds turns to rain. As a result, the clouds drop rain on the west side of the mountain. 可以推知降雨是因为云中含有湿气,而湿气是由于风吹过海面时会吸收湿气 ,所以降雨最重要的原因是海洋,故选C

3细节理解题。由 The winds become hot and dry. They rise when they meet the mountain. They do not form clouds because there is no moisture in the hot air.可知因为热空气中没有水分,它们不会形成云。故选A

4细节理解题。由As a result, the clouds drop rain on the west side of the mountain. Some of the clouds pass over the mountain, but there is little rain in them.可知云在山的西侧降下了雨。有些云从山上飘过,但很少下雨。可知在山的东侧很少降雨,故选B

练习册系列答案
相关题目

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网