题目内容
【题目】阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项。
Forgetful Nick![]()
After school on Friday, when Nick got home, he saw Grandpa's car! Nick smiled and walked quickly up the front sidewalk.
He reached the door and said hello to Grandpa. Then Mom called from the kitchen. “Put away your schoolbag first.”
Nick's smile vanished(消失). “Oh, no,” he said, “I forgot to bring my schoolbag home.”
Mom was angry. “Nick, you forgot your schoolbag again! You need to be more careful!”
Grandpa turned to Nick and winked(眨眼), “I'm afraid you inherited(遗传) your forgetfulness from me, Nick. Your grandma used to call me 'Forgetful Jones'.”
Grandpa's words made Nick feel a little better. But he still felt mad at himself.
After dinner, Grandpa suggested going for a walk. As they walked around the corner, Grandpa said, “I'll tell you a little secret, Nick. We're the same. We like to do things, make things and have fun! That's why we sometimes forget things.”
“But Grandpa, how did you stop forgetting? How can I stop forgetting?” Nick asked.
“Well,” said Grandpa, “I know a few tricks(窍门). I use them to help me remember important things. For example, it's important to turn off my car lights when I park the car. So every time I get in the car, I put my notebook in my lap(大腿).”
“I saw it!” said Nick. “I always wondered why you did that!”
“Now you know my secret,” said Grandpa, “It's a simple little trick, but it works. Why don't we put our heads together and come up with a schoolbag-remembering trick?”
(1)Nick's smile vanished when he knew .
A.his grandpa came
B.his mom was in the kitchen
C.he forgot his schoolbag
D.his mom was angry
(2)Who used to call Nick's grandpa “Forgetful Jones”?
A.Nick.
B.Nick's mom.
C.Nick's dad.
D.Nick's grandma.
(3)What did Nick and his grandpa do after dinner?
A.They went for a walk.
B.They turned off the car lights.
C.They bought a notebook.
D.They looked for Nick's schoolbag.
(4)From the story, we can know Nick's grandpa is .
A.strange
B.helpful
C.strict
D.proud
【答案】
(1)C
(2)D
(3)A
(4)B
【解析】短文大意:该文主要介绍了一位聪明的爷爷给自己的孙子传授如何克服健忘症的技巧的故事。
(1)C细节理解题。根据第三段中I forgot to bring my schoolbag home可知尼克忘了带书包回家,所以选C。
(2)D细节理解题。根据第五段中I'm afraid you inherited(遗传) your forgetfulness from me, Nick. Your grandma used to call me 'Forgetful Jones'可知恐怕你继承我的遗忘症,尼克。你奶奶曾经叫我琼斯健忘。所以选D。
(3)A细节理解题。根据第七段中After dinner, Grandpa suggested going for a walk可知晚饭后,爷爷建议出去散步。所以选A。
(4)B推理判断题。细读全文可知文章主要讲述了爷爷如何让尼克防止自己的健忘,所以选B。