题目内容
【题目】Mobile Messages
Laura will have a birthday party at home at 6:30 p.m. on Saturday. She invites some of her friends to come to her party. Here are their replies on her mobile phone.
| Hi Laura! Thanks for inviting me. I'll come but I'll be a bit late. I've got a football match on Saturday afternoon and it will finish at about 7 o'clock. Then I have to take a shower and change my clothes. I will probably get to your home at about 8 o'clock. I hope that's OK. See you then. |
| Hello Laura! I'm really looking forward to your party. I went shopping after school today and bought you a wonderful present. I hope you like it. I'll see you at about 6:40 on Saturday. |
| Hi Laura! Thanks for the party invitation. I'm really sorry to miss the party but I'm going away with my parents for the weekend. We're going to stay with some of their friends at the seaside. I'll give you a call on Saturday to wish you a happy birthday. Have fun! |
| Hello Laura! Thanks for the invitation. I'd love to come to your party. But can I bring a friend with me? His parents went on holiday and he’s staying with me. Is that OK with you? Thanks. |
【1】When will Frank get to Laura's birthday party?
A. At about 6:30 p.m.B. At about 6:40 p.m.
C. At about 7:00 p.m.D. At about 8:00 p.m.
【2】Who has got a present for Laura?
A. Frank.B. Emma.C. Juliet.D. Mathew.
【3】Juliet will miss Laura's birthday party because she has to ______.
A. play in a football match
B. go away with her parents
C. do some shopping
D. stay with another friend
【答案】
【1】D
【2】B
【3】B
【解析】
他的这篇短文主要讲述了Laura将举行生日聚会,邀请了一些朋友,下面是他朋友留给他的短信回复。
【1】本题是细节题,根据文中I will probably get to your home at about 8 o'clock.可知,在大约下午8点完成。故选D。
【2】细节理解。根据第二个表格I went shopping after school today and bought you a wonderful present.可知,Laura给Emma带来一个礼物。故选B。
【3】细节理解。根据文中I'm really sorry to miss the party but I'm going away with my parents for the weekend可知,她不得不和她的父母出去。故选B。
1、平心静气审题,切忌粗心。在解答阅读题时,千万不要慌,要静下心来,按照由易到难,由浅入深的思维方式,先从容易的入手,逐渐的打开思路。
2、仔细研读语段,整体感知文章内容。通常阅读一篇文章,第一遍需要速读,首先要重点理解文章的体裁是记叙文还是说明文。答题时切忌文章都没完整的阅读过,就匆匆忙忙地写答案。最好先把文章从头到尾通读一遍,对文章有一个整体的认识和理解。
3、巧妙借助"原话",确定解题空间。在通读全文的基础上,将要回答的问题放到阅读的文章中来,再去浏览所要回答的试题,经过初步的思考,确定解决问题的阅读空间。有些试题它要求用文中原话来回答,我们就可以用文中的原话来作答,这时就可以"从文章中直接提取信息"来回答问题。
4、合理控制答题时间,先易后难。应浏览阅读理解的全文,了解阅读理解全文的概貌。看完后,应记住阅读理解文章的要点,阅读理解重要的结论以及阅读理解中的一些关键性的人名、地点、定义和数字。碰到阅读理解的难题时,千万不要钻牛角尖,耽误太多时间。