题目内容

【题目】

School students are not allowed to drink wine(), but there’s nothing wrong with

making it. Urumqi No. 37 Middle School students in Xinjiang have been doing it since

2005.

Grapes are grown everywhere in Xinjiang. It’s the reason the school decided to teach students how to make red wine a few years ago, according to Zhu Dacheng, vice-head of the school.

“We hope the students can find out about something in real life and learn practical(实用的) skills,” he said.

The students got to work in September, when the grapes in Xinjiang were good enough. They were divided into groups. They needed about 5kg of grapes each, some yeast (酵母), a large bowl and a big bottle.

Yang Lili, 13, told Teens how the four students in her group made their wine.

“We worked like a production line,” she said. One student washed the grapes, another pulled them from their stems(茎,梗); the others pressed the grapes in a large bowl. Then they put the grapes and the yeast into a big bottle and closed it up. The task takes about an hour.

Then what? A lot of waiting! After 45 days, the students cleaned the wine twice and then put it into small

bottles. At last, the wine was ready.

Yang said that of the 11 groups in her class, just three failed to make wine. In March, the whole class held a wine-tasting party.

Xu Hao, 13, said they were excited to taste the results. “The wine is so sweet,” he said. “We made better wine than you can buy in the supermarket!”

“It’s because our wine is made from 100% grapes,” he added.

At the party, the teacher also taught the students about wine culture. For example, how to hold a glass, and

how you can judge the quality of a wine by its color.

1Why did the school decide to teach the students how to make red wine?

A. Because drinking wine is not allowed in school.

B. Because the school has grown lots of grapes.

C. Because grapes are grown everywhere in Xinjiang.

D. Because the school has been doing it for many years.

2What is the purpose of the school in teaching the students to make red wine?

A. To make good red wine for students themselves.

B. To get close to real life by learning to grow grapes.

C. To let the students understand real life and learn some useful skills.

D. To help the students do better in their study.

3How does the group “production line” work according to the passage?

A. Weigh the grapes→get the bowl ready→pull the grapes→press the grapes→put the yeast in.

B. Divided into groups→get the bowl→wash the grapes→press the grapes→close the bottle up.

C. Wash the grapes→pull the grapes→press the grapes→put the yeast in→close the bottle up.

D. Get grapes ready→get bowls ready→put the yeast in→press the grapes→close the bottle up.

4Why were the students excited to taste their wine?

A. Because they learned about the wine culture.

B. Because they succeeded at last after waiting for 45 days.

C. Because they could sell the wine to the supermarket.

D. Because the wine in the supermarket wasn’t as sweet as the wine they made.

5Which of the following is NOT true according to the passage?

A. The students in the school began to make wine in autumn.

B. The students have to wait for one month and a half before the wine is ready.

C. Eight groups in Yang’s class were successful in making the wine.

D. The teacher taught the students how to drink wine before the wine-tasting party.

【答案】

1D

2C

3C

4B

5D

【解析】短文大意:在校生是不允许喝酒的,但做酒没有错。新疆乌鲁木齐37中学的学生一直在做这件事。目的是希望学生能了解现实生活,学习实用技能。

1根据第二段可知,新疆到处种植葡萄是学校决定教学生如何制作红葡萄酒的原因。故选:C。

2根据第三段“We hope the students can find out about something in real life and learn practical(实用的) skills,” he said.可知,让学生学习制作葡萄酒的目的在于,希望学生能了解现实生活中的东西,学习实用技能。故选:C。

3根据第六段可知,他们的小组生产线是这样工作的:Wash the grapes→pull the grapes→press the grapes→put the yeast in→close the bottle up.。故选:C。

4根据倒数第三段第一句Xu Hao, 13, said they were excited to taste the results. 可知,学生尝到酒兴奋的原因是,因为他们在等了45天之后, 做的酒终于成功了。故选:B。

5根据短文大意可知,在品酒会之前,老师教学生如何做酒,而不是教学生饮酒,所以D项表述是错误的。故选:D。

练习册系列答案
相关题目

【题目】

When I go to a new place, the first thing I like to do is walking around the streets, to explore and get lost in the city. When I first arrived in Santiago, Chile, and took a walk around the city center, one of the first things I noticed was how many stray dogs there were. The phrase “street dog” or “stray dog” is used to describe a dog with no home, who lives on the streets.

On every corner there was a sleeping dog. At every traffic light there was a dog waiting to cross. By every shop there was a dog waiting for food. At first I was nervous as I thought they might be aggressive or unfriendly. However, I have been here for more than a year now and every stray dog I have seen has been passive (顺从的), quiet and friendly.

The dogs are accepted and welcomed here in Chile. I have never seen a street dog being mistreated. In fact, they are often given food and water by the public. Some people even make jackets for the dogs or put out beds or kennels for them to sleep in.

The dogs do not have an easy life: they are often hungry, cold or injured. The government does not provide much care for these dogs.

Some people believe that the situation is getting out of control and that it is unacceptable to have so many dogs on the streets. The dogs can sometimes cause problems such as car accidents if they run into the road. There are around 2.5 million stray dogs in Chile and the dog population is growing faster than the human population. Many Chileans think that all the stray dogs should be sterilized (绝育的) so that they cannot breed (繁殖). Others think that the stray dog population should be culled (i.e. reducing the population by killing them).

The future of street dogs is uncertain but for now it looks like they are here to stay, with their population increasing year by year.

1What did the writer find when she was in Chile?

A. Street dogs were unfriendly to foreigners.

B. Street dogs were quiet and afraid of people.

C. Shops were responsible for taking care of street dogs.

D. There were many street dogs in the city center.

2Which of the following statements is TRUE about street dogs in Chile?

A. They are well taken care of by the government.

B. They live a happy and easy life in the city.

C. They often receive help from local people.

D. Many of them have been mistreated.

3What can be learnt from the article?

A. The population of street dogs in Chile will soon be reduced.

B. The Chilean government is working to improve the life of street dogs.

C. Street dogs are responsible for most of Chile’s car accidents.

D. Street dogs are a cause for worry for some people in Chile.

4The underlined word “aggressive” in the passage probably means__________.

A. 增长的 B. 有吸收力的 C. 积极的 D. 有攻击性的

5The article was mainly written to ___________.

A. show how dogs live well with people B. call on people to protect street dogs

C. discuss problems caused by street dogs D. describe the situation of street dogs in Chile

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网