题目内容
【题目】![]()
PowerPoint Presentations(PPT)are taking the place of writing on the blackboard with chalk. Someday, will robots take the place of human teachers?
In Japan, a robot is going to enter classrooms to help teachers. Last week the Japanese company Honda Motor Co. showed the public its robot at a Tokyo museum. The robot's name is Asimo. Students will see Asimo in science classes and learn the wonders of science.
Asimo is 130 centimeters tall with a round head. It can jog, walk up stairs and wave. It can also avoid things on its way and have simple talks with you. Asimo is an experienced worker for humans. It has worked as a guide in showrooms. But this will be the first time it works as a teaching assistant in classrooms and in formal teaching!
How will Asimo help in class?A teacher explained the way Asimo worked to students in last week's show. Asimo has sensors(感应器)inside its body to keep its balance.
The smart Asimo tilted(倾斜)its body when it stood on a shaking platform(平台). Asimo kept its balance. But a wooden person beside Asimo fell(See the above picture).
When you walk, you pass your weight from the heel to the toe. The Japanese teacher explained this with Asimo at the museum. He moved the robot in slow move. Asimo made learning science more interesting for students!
Asimo will soon help teach thousands of primary students and junior high schools in two Japanese cities. Hopefully, robot teachers will arrive in our classrooms in China one day.
阅读短文, 根据短文内容回答问题。
【1】What's the name of the robot?
__________________________________________________________
【2】What does the robot look like?
__________________________________________________________
【3】Why can the robot keep its balance?
__________________________________________________________
【4】What will students think of learning science with the help of the robot?
__________________________________________________________
【5】According to the passage, will robots take the place of human teachers someday?
__________________________________________________________
【答案】
【1】Asimo.
【2】It is 130 centimeters in height with a round head.
【3】Because it has sensors inside its body.
【4】They will find learning science more interesting.
【5】No.
【解析】
本文讲述了在日本,机器人 Asimo作为助教出现在科学课上。此外文章还给大家简单介绍了机器人 Asimo的工作原理。
【1】句意:机器人的名字叫什么?
根据The robot's name is Asimo.故答案为 Asimo。
【2】句意:机器人长什么样?
根据Asimo is 130 centimeters tall with a round head。他高130厘米,圆头。故答案为It is 130 centimeters in height with a round head.
【3】句意:为什么机器人能保持平衡?
根据 Asimo has sensors(感应器)inside its body to keep its balance.Asimo传感器在它的身体以确平衡。故答案为Because it has sensors inside its body.
【4】句意:学生们会如何看待借助机器人学习科学呢?
根据Asimo made learning science more interesting for students!Asimo让学生学习科学变得更有趣!故答案为They will find learning science more interesting.
【5】句意:根据这篇文章,机器人有一天会取代人类教师吗?
根据a robot is going to enter classrooms to help teachers 和最后一段Asimo will soon help teach thousands of primary students and junior high schools in two Japanese cities. 一个机器人将进入教室帮助老师。很快将在日本的两个城市帮助成千上万的小学生和初中学生。所以机器人只能帮助老师教学,不能取代老师。故答案为No.