题目内容
【题目】 Robert and Henry were going home from school, when they were at the corner of a street, Robert cried out, “A fight! Let’s go and see!” “No,” said Henry, “Let us go quietly home and not get in the middle of this fight. We have nothing to do with it, and we may get into trouble.” “ You are a coward (胆小鬼), and afraid to go.” said Robert, and he ran away.
Henry went straight home, and in the afternoon he went to school, as usual. But Robert had told all the boys that Henry was a coward, and they laughed at him a great deal.
Henry had learned, however, that true courage is shown in something else, and he should be afraid of nothing but doing wrong.
After few days, Robert was bathing with some schoolmates in the river. All of a sudden, he fell down and couldn’t manage to stand up. He struggled, and cried for help, but all in vain.
The boys who had called Henry a coward, got out of the water as fast as they could, but they did not even try to help him.
Robert was fast sinking (下沉), when Henry threw off his clothes, and jumped into the water. He reached Robert just as he was sinking the last time.
By great effort, and with much danger to himself, he brought Robert to the bank, and saved his life.
Robert and his schoolmates were sorry about having called Henry a coward. They knew he had more courage than any of them.
【1】In the first paragraph, the writer mentioned a fight to ________.
A.tell us how brave Robert wasB.show us the improvement of Henry
C.compare with the later accidentD.introduce us the two boys of the story
【2】The boys at school laughed at Henry because ________.
A.he didn’t fight back on the streetB.he didn’t help Robert
C.he kept himself away from the street fightD.he was a coward
【3】The underlined phrase “ in vain” in the 4th paragraph probably means ________.
A.空白B.无效C.有空D.有用
【4】The passage wants to tell us ________.
A.we should look up to the people with real courage
B.we shouldn’t laugh at anybody
C.a friend in need is a friend indeed
D.never to be afraid to do good, but always fear to do bad
【答案】
【1】C
【2】C
【3】B
【4】A
【解析】
这篇文章讲述了罗伯特和亨利的故事。因为亨利没有去看别人打架,罗伯特告诉别人他是个懦夫。后来,罗伯特游泳时差点出事故,亨利救了他。从那时起,他们都非常钦佩亨利。
【1】推理判断题。根据短文中的另一事件:罗伯特游泳时差点出事故,亨利救了他,人们认识到亨利不是懦夫而是真正勇敢的人,可知第一段提及打架事件是为了和后文对比,故选C。
【2】细节理解题。根据第一段提及的街头打斗亨利没有观看及But Robert had told all the boys that Henry was a coward, and they laughed at him a great deal可知人们嘲笑他是因为他远离街道打斗,故选C。
【3】词义猜测题。根据He struggled, and cried for help“他挣扎着喊救命”及转折词but,可知此处指都徒劳无功,故选B。
【4】推理判断题。这篇文章讲述了罗伯特和亨利的故事。因为亨利没有去看别人打架,罗伯特告诉别人他是个懦夫。后来,罗伯特游泳时差点出事故,亨利救了他。从而学生们都知道亨利不是懦夫相反他比任何人都勇敢,故选A。