题目内容
【题目】阅读下面短文, 根据短文内容完成句子。
I grew up in the 1960s. I was taught from an early age to send a handwritten thank-you note showing gratitude for kindness. My mother used to buy me a box of stationery(信纸)and teach me the value of saying “thank you”. She turned out to be right.
Amit Kumar is a professor at the University of Texas. He said that people liked getting thank-you notes. However, most of us underestimate(低估)the positive feelings they will bring. He asked volunteers how they felt after they received thank-you notes. Many said they were “extremely happy.”
Dr Kumar found that it took most volunteers less than five minutes to write the thank-you notes. Just five minutes to make another person feel “extremely happy”! Yet, in reality, the idea of getting an actual pen, writing an actual note, finding a stamp and a mailbox, never seems to come to mind. We usually do what is convenient for us—a quick text or an email.
It’s easy to say “I’m busy,” but even very busy businessmen find time to write thank-you notes. Take Doug Conant for example. When he became CEO of Campbell’s Soup, the company had lost half of its market value. It was bad for morale(士气). He started fixing that by writing to every employee. In his ten years as Campbell’s CEO, Conant wrote over 30,000 notes in all. Not surprisingly, the company turned around.
While people always like getting thank-you notes, sending the note in time is also important. The late(已故的)Princess Diana(戴安娜王妃)was known to write a note as soon as she returned home from an event and have it posted right away.
Professor Kumar’s experiment, Doug Conant and Princess Diana prove my mother’s instruction that an expression of kindness in this fast-paced world still works. Thanks, Mom.
【1】The writer’s mother used to buy him a box of stationery and teach him _________.
【2】According to Professor Kumar’s experiment, people feel _________.
【3】The underlined part in Paragraph 4 probably means “ _________” in Chinese.
【4】While people always like getting thank-you notes, sending the note in time is _________.
【5】The title of passage is “ _________”.
【答案】
【1】the value of saying “thank you”
【2】extremely happy
【3】好转、扭转、有起色
【4】important
【5】The Value of a Thank-you Note
【解析】
文章从作者回忆小时候母亲教他表达感谢的重要性着手,通过Kumar教授的实验、Doug Conant和戴安娜王妃的故事告诉我们:不要以忙为借口,在如今快节奏的世界里,善意的表达仍然会起作用。
【1】根据第一段中“My mother used to buy me a box of stationery(信纸)and teach me the value of saying ‘thank you’.”可知作者的母亲过去常常给他买信纸,教他说“谢谢你”的重要性,故填the value of saying “thank you”。
【2】根据第二段中“He asked volunteers how they felt after they received thank-you notes. Many said they were ‘extremely happy.’”可知Kumar教授询问志愿者们收到感谢信后的感觉如何,许多人都说非常开心,故填extremely happy。
【3】文章第四段主要讲Doug Conant通过给每个员工写感谢信的方式使公司重振士气,步入正轨,向好的方面发展;再结合关键词“Not surprisingly”可知Conant的做法不出所料,公司情况好转,所以此处turn around的意思是好转,故填好转或扭转或有起色。
【4】根据第五段第一句话“While people always like getting thank-you notes, sending the note in time is also important.”可知人们总是喜欢收到感谢信,其实及时送出信也很重要,故填important。
【5】文章从作者回忆小时候母亲教他表达感谢的重要性着手,通过Kumar教授的实验、Doug Conant和戴安娜王妃的故事证明了时至今日,感谢信仍然有积极的作用和影响。作者受益匪浅,在文章最后还表达了对母亲的感谢,所以文章都是围绕“感谢信的价值”展开的,故标题可以用The Value of a Thank-you Note。
任务型阅读做题步骤和技巧:
1、明确阅读任务
首先要先阅读所给的任务,明确任务是什么,再带着任务去阅读,这样才能做到心中有数,有针对性地去找,提高准确率。
2、读全文,了解大意
明确任务后,要迅速阅读全文来了解文章主要内容。在材料后的问题设置中,经常有对文章大意或者归纳标题的考查。对于这类题目,需要全篇考虑,通过寻找主题句或高频词来完成;主题句往往出现在第一段或者最后一段的可能性较大。例如小题5,文章在第一段中“My mother used to buy me a box of stationery(信纸)and teach me the value of saying ‘thank you’. She turned out to be right.”可知小时候母亲教作者表达感谢的重要性,作者现在仍受益匪浅。后来又通过Kumar教授的实验、Doug Conant和戴安娜王妃的故事证明了时至今日,感谢信仍然有积极的作用和影响。文章都是围绕“感谢信的价值”展开的,所以标题可以用The Value of a Thank-you Note。
3、再次阅读,逐题突破
第一遍泛读之后,对后面的问题,已经有所了解,然后就可以用跳读的方式来寻找答案。细节题直接根据关键词回到原文找到对应内容,填写答案;翻译题则回到原文,结合语境和上下文的意思,恰当理解并作答。
4、通读全文,仔细检查
在完成所有任务后,还应结合题目再把全文通读一遍,认真核实答案,同时必须检查以下几点:一是能简略回答,尽量简略回答;有些题目如果有字数限制,注意不要多写。二句子开头首字母要大写;标点符号要规范;单词拼写要正确无误,书写要认真。三要对照题目,对句子的人称、时态、主谓搭配等方面进行核对。
【题目】
Do you have some items(物品) just collecting dust(灰尘) at home? It’s time for you to clean them out and join our wonderful yard sale. You can also buy something you need from others. Everything is at a good price! Besides, it's a charity sale, which is quite meaningful for you to help old people at the Old People’s Home. Welcome kind and warm-hearted people to come and join us! |
Annual St Theresa Church yard sale YARD SALE Juy 17&18, 2018 ITEMS NEEDED Collections start on July 1st. Deadline is on July 13th (no items will be accepted after this date). Do you have books, lamps, toys, records, DVDs, holiday decorations, jewelry or any other items just collecting dust? Time to clean out the attic (阁楼) and bring your items to Parish Hall. All electronic items must be in working order. No clothing, computers, TVs, or encyclopedias(百科全书) accepted. The money we get will be 100% donated to the Old People’s Home. Winter is coming. We will use the money to buy some quilts and clothes for them to keep warm. If you have free time, you can also join our voluntary teen and help send them to the Old People's Home. Those with questions or offering to help can call Jane Cameron at (401)1024-10515. |
【1】Items collections begins on________.
A.July 17thB.July 1stC.July 18thD.July 13th
【2】________can be accepted for the yard sale.
A.Books, lamps, clothesB.Toys, records, TVs
C.DVDs, TVs, DecorationsD.Lamps, records, jewelry
【3】If you want to offer some items, you can bring them to ________.
A.Parish HallB.Pearl Hall
C.Old People’s HomeD.Church Garden
【4】If you need help about the collections, you can call________.
A.(401)1024-15051B.(201)1024-10515
C.(401)1024-10515D.(201)1024-23545
【5】Which of the following is TRUE?
A.Items will be accepted on July 10th.
B.Electronic items which are not working can be accepted.
C.You can ask John Cameron for help when offering.
D.You can offer books to the sale, including encyclopedias(百科全书).