题目内容

My interest in Chinese food started many years ago, when I had my first job. I was a young reporter for the Daily Journal in San Francisco. Our office wasn’t far from Chinatown. I usually managed to arrange my time so that I could go there at least two or three times a week for a good meal.
The first time I ever ate Chinese food I loved it. And since then, it just tastes better and better to me. The first thing I noticed was the fresh tastes of the meat and vegetable. When I learned more about the food, I began to understand why it has this special feature.
About 5000 years ago, China lost much of its wood because of over population and poor management of its forest. This loss was very bad for the country, of course, but it turned out to be very good for the food. Wood became very expensive and hard to get, so the Chinese had to learn how to use it better.
In order to use less wood in cooking, they started to cut their meat and vegetables into small pieces before they put them in the hot oil. That way, the food cooked faster and they saved their fuel. The food prepared in this manner kept its fresh flavor(风味)—and it’s this flavor that attracts people to the art of Chinese cooking.
I often wonder if the Chinese appreciated their solution to that ancient energy problem as much as I do now –whenever I eat Chinese food.
【小题1】This passage is mainly about _________.

A.why Chinese food tastes fresh
B.what Chinese food tastes like
C.how Chinese food is cooked
D.what makes Chinese food special
【小题2】The author got to know Chinese food __________.
A.when he worked as a reporter in China
B.from a news story in the Daily Journal
C.after he got a taste of it in the Chinatown
D.before he got his first job in San Francisco
【小题3】The author thought the Chinese chop their meat and vegetable into small pieces in order to ________.
A.keeping its fresh flavor
B.saving their hard-to-get wood
C.producing a different kind of food
D.attracting westerners to their food
【小题4】The word “fuel” in the 4th paragraph most probably means ______
A.fresh flavorB.meat and vegetableC.hot oilD.firewood
【小题5】According to the passage, the special freshness of Chinese food is the result of _______.
A.the wood used to make the cooking fire
B.the fast speed (速度) at the cooking
C.the high quality of Chinese meat and vegetable
D.the well-developed art of Chinese cooking


【小题1】A
【小题2】C
【小题3】B
【小题4】D
【小题5】B

解析试题分析:短文大意:这篇短文主要介绍了中国食品为什么很新鲜的原因。原来是古时候,人们为了节省木柴,而给变了烹饪方式。正是这种快速的烹饪方式让食品保持了它的新鲜。
【小题1】主旨大意题。阅读短文可知,本文主要讲述了为什么中餐风味独特的原因。故选A。
【小题2】细节理解题。阅读第二段可知,在作者第一次在唐人街品尝了中餐之后,才开始了解中餐。故选C。
【小题3】细节理解题。阅读第四段In order to use less wood in cooking, they started to cut their meat and vegetables into small pieces before they put them in the hot oil. 描述,额控制中国人把肉和蔬菜切成小块是为了节省木材。故选B。
【小题4】词义猜测题。联系前两句描述,可知此处指的是,他们节省了木柴。故选D。
【小题5】细节理解题。根据短文倒数第二段That way, the food cooked faster and they saved their fuel.描述,可知正是这种快速的烹饪方式保持了食物的新鲜。故选B。
考点:考查日常生活类短文阅读。

练习册系列答案
相关题目

Saturday morning was bright and fresh. There was a song in every heart, cheer on every face, and a spring in every step.
Tom appeared with a bucket(桶)of white paint in one hand and a brush in the other. His Aunt Polly told him to paint the fence(篱笆)around the garden. It was ninety feet long and nine feet high. He felt very blue.
Then he had a wonderful idea. He picked up his brush and started to work.
Soon Ben came along the road. He was happily eating an apple. He stopped to look at Tom. Tom went on painting and pretended(假装)not to see Ben.
“I’m going swimming,” said Ben. “Do you want to go swimming, Tom? But I guess you can’t. You have to stay and work, don’t you?”
“Work?” Tom said. “This isn’t work. I’m enjoying myself. Does a boy get a chance to paint a fence like this every day?”
Ben thought about this. Tom continued painting carefully. Sometimes he stopped, stood back to look at the fence like an artist, and then added(增加)a bit more paint in just the right place. Ben was watching Tom paint with great interest. He was getting more and more eager(渴望的)to have a try himself.
After a while, Ben asked Tom if he would let him paint a little. Tom thought about it, and said, “No, Ben, I can’t. You see. Aunt Polly wants it to be done well. Aunt Polly said that I must paint it with great care.”
“Oh, please, Tom,” begged Ben. “I can do it. I’ll be really careful. Just let me try. I’ll give you half of my apple. Well, I’ll give you all of it!”
“Well, all right, Ben,” said Tom. “You must be very careful.”
He gave Ben his brush with worry on his face but joy in his heart. He sat down under the tree, and started to eat Ben’s apple. All day, boys came to make fun of Tom, but they ended up staying to paint. When Ben got tired, Billy was waiting. He gave Tom a kite for a chance to paint. Then Johnny offered him a basketball, and so on.
By late afternoon Tom had got all kinds of toys, and the fence had got three coats of paint. Later Aunt Polly came to look at the painted fence. She was so pleased with Tom’s work that she gave Tom a large cake!
【小题1】Why did Tom pretend not to see Ben when he came and watched him painting?

A.He saw Ben eating an apple happily.
B.He tried to make Ben interested in it.
C.He didn’t want to go swimming with Ben at all.
D.He didn’t want Ben to share the chance to paint the fence.
【小题2】What does the underlined word “spring” probably mean in Chinese?
A.春天 B.弹簧 C.泉 D.活力
【小题3】What do you think of Tom?
A.Honest. B.Smart. C.Shy. D.Stubborn.

If someone asks me, “Do you like music? ” I am sure 1 will answer him or her. “Of course, I do.” Because I think music is an important part of our lives.
Different people have different ideas about music. For me, I like rock music because it’s so exciting. And my favourite rock band(摇滚乐队), the “Foxy Ladies” is one of the most famous rock bands in the world. I also like pop music. My classmate Li Lan loves dance music, because she enjoys dancing. My best friend, Jane, likes jazz music(爵士乐). She thinks jazz is really cool. “I like dance music and rock very much,” says my brother, “because they are amazing.” But my mother thinks rock is boring. “I like some relaxing(轻松的)music.” she says, that is why she likes country music(乡村音乐), I think.
【小题1】 The writer likes music because he thinks ________.

A.it’s an exciting part of our lives B.it’s an amazing part of our lives
C.it’s an important part of our lives D.it’s an interesting part of our lives
【小题2】What kind of music does the writer like?
A.Jazz and country music. B.Rock and dance music.
C.Rock and pop music. D.Rock and country music.
【小题3】Who likes dancing?
A.The writer. B.Li Lan. C.Jane. D.The writer’s mother.
【小题4】The writer’s mother thinks that country music is ________.
A.amazing B.boring C.relaxing D.cool
【小题5】How many people’s ideas about music are talked about in this passage?
A.4. B.5. C.6. D.7.



Look at the picture. This is our school. There are six buildings in our school: two classroom buildings, a science lab building, a library, an office building and a dining hall. On the left of the school is a big playground. The classroom buildings are on the right of the playground near the school gate. There are forty-two classrooms in the classroom buildings. Some teacher’s offices are in them, too. The office building is next to the classroom buildings. Our science lab building is behind the classroom building. There are seven labs in it. The library is behind the science lab building. It’s between the science lab building and the dining hall. There are many books in the library. Behind the library is the dining hall. In the dining hall there are many tables and chairs. We have meals there. Welcome to our school.
【小题1】There are __________ buildings in our school.

A.2 B.6 C.7 D.42 
【小题2】The office building is __________ the classroom buildings.
A.behind  B.on the right of  C.in front of D.next to 
【小题3】The science lab building is __________ the library.
A.next to B.behind C.on the left of  D.in front of 
【小题4】Between the science lab building and the dining hall is __________.
A.the playground B.the library 
C.the classroom building D.the office building 
【小题5】The students have meals in __________.
A.the dining hall B.the library 
C.the science lab building D.the office building 

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网