题目内容
【题目】Spending two or three hours playing outdoors each day can reduce(减少)a child's chance of becoming short-sighted (近视), research shows. It challenges the belief that short-sightedness
is caused by computer use, watching TV or reading in weak light.
Australian government researchers believe that sunlight is good for people's eyes.They compared the vision(视力) and habits of 100 seven-year-old children in China and Australia. In all, 30% of the Chinese children were short-sighted. This percentage was ten times higher than Australian children.
Both groups spent a similar amount of time reading, watching TV and playing computer games. However, the Australian children spent an average of two hours a day outdoors-90 minutes more than the Chinese children.
Professor Ian Morgan said, "Humans are naturally long-sighted, but when people begin to go to school and spend little or no time outdoors, the number of short-sighted people gets larger. We are also seeing more and more short-sighted children in cities all around the world-and the main reason may be that city children spend less time outdoors."
Daylight can be hundreds of times brighter than indoor light. But why does playing outside prevent us from becoming short-sighted? Scientists believe that natural light has a special chemical (化学物质)which stops the eyeball from growing out of shape and prevents people from becoming short-sighted.
So go outdoors. It doesn't matter if that time is spent having a picnic or playing sports.
【1】What can reduce a child's chance of becomingshort-sighted according to the passage?
A. Playing computergames. B. watching TV.
C. Reading books. D. Playing outdoors
【2】What does the underlined word "percentage"mean?
A. 百分比 B. 功率 C. 平均分 D. 效率
【3】How much time did the Chinese children spend outdoors every day?
A. 2 hours. B. 90minutes. C. 1 hour. D. 30 minutes.
【4】What is the fifth paragraph mainly about?
A. Why people become short-sighted.
B. Why natural light has a special chemical.
C. Why playing outside is good for one's eyesight.
D. Why daylight is much brighter than indoor light.
【答案】
【1】D
【2】A
【3】D
【4】C
【解析】
试题本文关注的是青少年的近视问题。通过对澳大利亚和中国学生视力的对比研究,发现每天花两到三小时户外活动可以减少孩子近视的机会,建议学生多去户外活动。
【1】题意:根据短文,什么能减少孩子近视的机会?考查细节理解题。根据Spending two or three hours playing outdoors each day can reduce a child’s chance of becoming short-sighted,research shows .,可知每天在户外玩两三个小时可以减少孩子近视的机会,故选D。
【2】题意:下划线单词“percentage”是什么意思?考查词义理解题。根据In all,30% of the Chinese children were short-sighted .This percentage was ten times higher than Australian children.,可知是百分比,故选A。
【3】题意:中国孩子每天花多少时间在户外?考查数字理解题。根据However , the Australia children spent an average of two hours a day outdoors ,90 minutes more than the Chinese children.,可知120-90=30(分钟),故选D。
【4】题意:第五段主要是关于什么的?考查段意理解题。根据本段内容结合Spending two or three hours playing outdoors each day can reduce a child’s chance of becoming short-sighted,research shows .,可知讲的是在户外玩耍对视力有好处的原因,故选C。