题目内容
【题目】阅读理解
Ask any student which subject he or she hates most. 9 out of 10 students will answer "math". No matter which country you visit, no matter which grade you are in, you may not learn art, geography,
chemistry or Chinese, but you always learn math. Why is this so? How come so many students hate math, and yet cannot avoid learning it in school?
Jenny Sanders, a high school student in California, asks, "What good do we get from learning math?
We can use computers to compute numbers, and we can use computers to store information. I think learning math at school is a waste of time."
However, there is much more to math than just learning to add and subtract (减) numbers. In fact,math is not so much about calculation (计算) as it is about learning to think logically (逻辑地) and solving problems. Of course, Jenny was right that we can use computers to do calculations, but how would we even know how to use the computer if we can't think logically? In short, computers are only tools when solving problems.
For example, imagine you are a cook and must serve dinner to 100 guests. How should you divide your resources so that you can get the job done most efficiently (高效地)? In situations like this, the ability to think logically will get you to a reasonable answer and solve your problem.
(1)According to the passage, which subject do students always learn in different grades at school?
A.Chinese
B.Math
C.Geography
D.Art.
(2)What does Jenny Sanders think of learning math?
A.Interesting
B.Boring
C.Useless
D.Difficult
(3)Which of the following is TURE according to the passage?
A.90﹪of the students hate learning math.
B.Students can learn math well with computers.
C.Math can do calculations and store information.
D.Math helps students learn all the other subjects well
(4)What does the underlined word "resources" mean in the passage?
A.科目
B.效率
C.信息
D.资源
【答案】
(1)B
(2)C
(3)A
(4)D
【解析】这篇短文中作者主要讲述了数学课的广泛开设,以及数学课不仅学算术,还有助于我们的逻辑思维,合理地解决问题。
(1)细节理解题。根据短文第一段No matter which country you visit, no matter which grade you are in, you may not learn art, geography, chemistry or Chinese, but you always learn math的描述可知,在不同国家,学校不同年级的学生可以不学别的科目,但总要学习数学。所以答案是B。
(2)细节理解题。根据句子I think learning math at school is a waste of time.的描述可知,詹妮桑德斯认为学习数学就是浪费时间,也就是没用的。所以答案是C。
(3)推理判断题。通读全文并根据短文第一段第一句Ask any student which subject he or she hates most. 9 out of 10 students will answer “math”的描述可知,90%的学生讨厌学数学。所以答案是A。
(4)词义猜测题。根据短文 imagine you are a cook ---dinner to 100 guests. 以及divide的提示可知,这里是指把资源平分给100个客人。所以答案是D。
【题目】书面表达。目前在学生的日常学习中,抄袭作业是一种普遍现象。上周第十八中学初二(五)就此现象召开主题班会。班会课上,老师和学生就作业布置的目的、抄袭作业的原因以及可能带来的危害进行了热烈的讨论。请根据表格提供的信息,以“My opinion on copying others' Homework”为题谈谈自己对这一问题的认识和看法,可做适当的展开,开头已给出。(词数不少于80)
抄袭作业的原因 | 1).作业布置过多.学生做不完 |
作业布置的目的 | 1).让学生更好的了解所学的知识 |
个人对抄袭作业的看 | 1).抄袭不对.违反校规。会让学生对功课更不感兴趣 |
Last week, our class had a warm discussion on copying other's homework. Nowadays, copying others' homework is very common at school. Why do so many students like to copy homework? I think