题目内容
【题目】
Maybe you know floods, earthquakes, sandstorms and so on. But have you heard of typhoons(台风)?
Typhoons are some of the worst storms, usually around the Pacific Ocean and the South China Sea. Most happen in July, August and September.
How does a typhoon happen? When lots of sea water gets hot in the summer sun, it evaporates(蒸发)into the air. This makes the air hotter. When the air gets warm enough, it starts to move higher up into sky. Then cooler air around it rushes in. It fills the space that is left. After the air gets warmer, it starts to move quickly, making wind. The wind goes in circles(圆圈)and it keeps moving higher in the sky. The warmer the air gets, the quicker the wind moves. And when the wind moves faster than 30 metres a second, a typhoon begins.
A typhoon has two parts, one is called the "eye". In the eye, the wind does not move so fast. The other part is the wall of clouds around the eye. Here are the strongest winds and hardest rams.
Typhoons are very dangerous. What shall we do when a typhoon hits?
◆Stay inside. Close all the windows and stay away from them.
◆Try to bring all of your things inside. Strong winds could even blow away your bikes!
◆Listen to the radio or TV for important information.
◆If you're told to go to a safer place, do it right now.
【1】This passage is most probably from .
A. a weather report B. a science magazine
C. a travel record D. an advertisement
【2】When a typhoon comes, we CANNOT .
A. stay inside the strong house
B. close all the windows
C. go outside to find a safer place by ourselves
D. listen to typhoon news
【3】In which order(顺序)does a typhoon happen?
a. The wind moves fast enough, a typhoon starts.
b. The air moves quickly, making wind.
c. The sun makes sea water hot.
d. The air gets warmer.
A. c-d-a-b B. d-b-a-c C. d-c-b-a D. c-d-b-a
【答案】
【1】 B
【2】 C
【3】 D
【解析】
这篇短文主要为我们讲述的是什么是台风,台风是怎样形成的,以及发生台风的时候我们应该怎么办。
【1】题意:这一段很可能来自_____________?考查推理判断题。A. a weather report天气报告;B. a science magazine科学杂志;C. a travel record旅行记录;D. an advertisement广告。根据文中But have you heard of typhoons?How does it happen?What to do when a typhoon hits?这三个问题结合下文的描述可知:这篇短文主要为我们讲述的是什么是台风,台风是怎样形成的,以及发生台风的时候我们应该怎么办。故这样的一篇文章应该是来自于一本科学杂志。而不是广告,旅行记录或天气预报。选B。
【2】题意:当台风来临时,我们不能_____________。考查细节理解题。A. stay inside the strong house呆在坚固的房子里;B. close all the windows关闭所有窗户;C. go outside to find a safer place by ourselves自己出去找一个更安全的地方;D. listen to typhoon news听台风。文章的最后一部分给了我们一些建议,当发生台风的时候我们应该怎么办,根据第一条◆Stay inside. Close all the windows and stay away from them.(呆在里面。关上所有的窗户,远离它们。)可知“当台风来临时,我们呆在屋里面,不能外出”。可知选C。
【3】题意:台风是按哪个顺序发生的?a. The wind moves fast enough, a typhoon starts. 风速足够快,台风开始了;b. The air moves quickly, making wind. 空气移动得很快,产生了风;c. The sun makes sea water hot. 太阳使海水变热;d. The air gets warmer. 空气变热。考查细节理解题。A. c-d-a-b;B. d-b-a-c;C. d-c-b-a;D. c-d-b-a。根据文章第三段可知先是When lots of sea water gets hot in the summer sun, it evaporates into the air.太阳使海水变热,然后This makes the air hotter使得空气变热,接下来it starts to move quickly, making wind热空气快速的流动,形成风,最后when the wind moves faster than 30 metres a second, a typhoon begins当风速超过每秒钟30米的时候,就形成了台风。可知台风形成过程:太阳使海水升温----空气变暧---空气快速移动形成风----风移动得足够快,台风就形成了。故选D。
对于阅读理解题,首先要粗读文章了解大意,其次通过细读,理解全文。在粗读的基础上,仔细阅读题后所给的题目,根据题目要求,再有重点地返回来仔细阅读。在阅读理解的题目中,所设问题主要有以下几种方式:找主题或概括文章的中心思想、就文中的具体事实和情节进行提问、根据文章的表层意思进行深层次的推理判断等,在细读时,要根据设问的方式,进行有侧重地阅读。1、概括文章中心思想。1)文首呈现主题句。2)文尾出现主题句。3)首尾呼应展现主题。4)文中表述主题。前面提出问题,文中的主题由随之陈述的细节或合乎逻辑的引申在文中导出,而后再做进一步的解释。5)文章没有主题句。在这种情况下,考生要把所有的细节综合起来。进行逻辑推理,概括归纳出文章的主题句。2.掌握文章的具体事实和重要情节。在考题中,经常会见到就文章中某一具体事实和重要情节进行测试的题目。