题目内容
Today we find that school students hardly spend much time on sports. Is it because they aren’t interested in sports? No, they often say they have other important things to do.
What are these important things? Tests! They have to spend much time on all kinds of tests at school. So many of them almost become bookworms(书呆子) . Books stop them from going out for sports. Because of the pressure from their parents and teachers, the students have to work harder and spend most of their time on books. As for the students, they want to get good results in order to improve their studies. So it is necessary for them to give all of their free time to their studies and stop their school sports.
In fact, education can’t go without body exercise, because a quick mind hardly goes along with a weak(虚弱的) body. If you don’t have a strong body, you can never get anything or any great success in your life
- 1.
The underlined word “pressure” means ________
- A.愉快
- B.主意
- C.压力
- D.关爱
- A.
- 2.
If you don't have a ______, you can get nothing
- A.good father
- B.strong body
- C.weak body
- D.good face
- A.
- 3.
In the writer’s opinion, students should _______
- A.work all day and night
- B.not have sports
- C.have sports after studying
- D.spend all their free time studying
- A.
- 4.
Which of the following is NOT TRUE?
- A.The students don’t go out for sports because of their parents
- B.Body exercise is very important for education
- C.A person can’t become successful with a weak body
- D.The students stop their school sports because of studies and tests
- A.
CBCA
试题分析:这篇短文中作者主要讲述了现代学生不去进行体育锻炼的原因及锻炼身体的重要性。现代的繁重的课业负担及无数的考试剥夺了学生锻炼的时间,但是要想取得好的成绩必须要有一个好的身体,所以要做到劳逸结合。
1.词义猜测题。根据短文第二段Because of the pressure from their parents and teachers, the students have to work harder and spend most of their time on books. 可知现在的学生之所以没有时间进行体育锻炼关键是因为来自于父母和老师的压力,故选C。
2.细节理解题。根据短文最后一句话If you don’t have a strong body, you can never get anything or any great success in your life. 可知,如果没有一个健康的体魄,就什么也获得不到;故选B。
3.推理判断题。根据本文的观点,现代的学生因为繁重的学业而牺牲了体育锻炼的时间是不应该的,所以黑白学习和不进行锻炼都是不对的,排除A和B两项;而将业余时间用在学习上也是不明智的,D项也可排除,所以学习之余进行锻炼是作者所倡导的方式,故选C。
4.细节理解题。根据最后一段的第一句In fact, education can’t go without body exercise可知身体锻炼对学习是非常重要的,所以B正确;最后一句话If you don’t have a strong body, you can never get anything or any great success in your life. 表明一个人身体虚弱是不可能取得成功的,所以C项正确;根据If you don’t have a strong body, you can never get anything or any great success in your life. 以及第二段的陈述可知学生的现状就是由学业和无尽的考试导致的,所以D项正确;学生不出去锻炼不仅仅来自于父母的压力还有老师,社会等因素,所以A项描述不正确,故选A。
考点:教育类短文阅读。
试题分析:这篇短文中作者主要讲述了现代学生不去进行体育锻炼的原因及锻炼身体的重要性。现代的繁重的课业负担及无数的考试剥夺了学生锻炼的时间,但是要想取得好的成绩必须要有一个好的身体,所以要做到劳逸结合。
1.词义猜测题。根据短文第二段Because of the pressure from their parents and teachers, the students have to work harder and spend most of their time on books. 可知现在的学生之所以没有时间进行体育锻炼关键是因为来自于父母和老师的压力,故选C。
2.细节理解题。根据短文最后一句话If you don’t have a strong body, you can never get anything or any great success in your life. 可知,如果没有一个健康的体魄,就什么也获得不到;故选B。
3.推理判断题。根据本文的观点,现代的学生因为繁重的学业而牺牲了体育锻炼的时间是不应该的,所以黑白学习和不进行锻炼都是不对的,排除A和B两项;而将业余时间用在学习上也是不明智的,D项也可排除,所以学习之余进行锻炼是作者所倡导的方式,故选C。
4.细节理解题。根据最后一段的第一句In fact, education can’t go without body exercise可知身体锻炼对学习是非常重要的,所以B正确;最后一句话If you don’t have a strong body, you can never get anything or any great success in your life. 表明一个人身体虚弱是不可能取得成功的,所以C项正确;根据If you don’t have a strong body, you can never get anything or any great success in your life. 以及第二段的陈述可知学生的现状就是由学业和无尽的考试导致的,所以D项正确;学生不出去锻炼不仅仅来自于父母的压力还有老师,社会等因素,所以A项描述不正确,故选A。
考点:教育类短文阅读。
练习册系列答案
相关题目
从方框内选择适当的选项完成对话。
A: Welcome to 9 o’clock Teen Talk. We are talking to Lin Tao, a fourteen-year-old boy. Welcome to the show, Lin Tao.
B: 【小题1】
A: Today, we’re going to talk about the movies. 【小题2】
B: Yes, I do.
A:【小题3】
B: I like Avatar (《阿凡达》) best.
A: 【小题4】
B: Yes, it is the best movie I have ever seen.
A: Why do you think so?
B: 【小题5】
A: By the way, do you like the movie My Father’s Birthday?
B: Yes, very much.
A: Thanks for joining us.
B: That’s OK.
| A. Do you like to go to the movies? B. It’s wonderful, isn’t it? C. It doesn’t matter. D. Which movie do you like best? E. Because it makes me feel very excited. F. Thank you. G. What kind of movies do you like? |
B: 【小题1】
A: Today, we’re going to talk about the movies. 【小题2】
B: Yes, I do.
A:【小题3】
B: I like Avatar (《阿凡达》) best.
A: 【小题4】
B: Yes, it is the best movie I have ever seen.
A: Why do you think so?
B: 【小题5】
A: By the way, do you like the movie My Father’s Birthday?
B: Yes, very much.
A: Thanks for joining us.
B: That’s OK.
从方框内选择适当的选项完成对话。
|
A. Do you like to go to the movies? B. It’s wonderful, isn’t it? C. It doesn’t matter. D. Which movie do you like best? E. Because it makes me feel very excited. F. Thank you. G. What kind of movies do you like? |
A: Welcome to 9 o’clock Teen Talk. We are talking to Lin Tao, a fourteen-year-old boy. Welcome to the show, Lin Tao.
B: 1.
A: Today, we’re going to talk about the movies. 2.
B: Yes, I do.
A:3.
B: I like Avatar (《阿凡达》) best.
A: 4.
B: Yes, it is the best movie I have ever seen.
A: Why do you think so?
B: 5.
A: By the way, do you like the movie My Father’s Birthday?
B: Yes, very much.
A: Thanks for joining us.
B: That’s OK.