题目内容
【题目】 One Sunday, I decided to tidy my bookshelf up. Suddenly, a white envelope fell to the floor. I was surprised! I couldn't remember putting the envelope on my shelf. It must have been years ago! Anyway, I opened the envelope carefully. Inside it, there was a folded piece of paper. I read it. It was a letter written by my mom.
My dear children, I love you so much! This is not a letter to be posted. I have written this in the hope that one day you will find it. Yes, I wanted to let you know something that I thought was not suitable to express face to face.
Life is too short and uncertain. What I say is not new at all, but why I say it is important. If you are reading this, I am no longer with you. You are alone now. I'm not there to help you or give you any kind of advice. But I have faith(信心) that the steps you take will be sound and wise.
The world around you can be confusing. But if you look inside yourself, you can light your path and figure out where to go. Remember the saying “you reap what you sow(播种)”. The way you act will have an impact on your life. Be careful and aware of every step. Be positive as much as possible. All of you are great children. I hope you can understand what I mean. Be kind to others and to yourself.
Yours affectionately(挚爱地) Mom
I was silent for a long time holding that letter. I thought about how much I loved and missed my mother.
【1】Why couldn’t the writer remember putting away the envelope?
A.Because her mother put it there in secretB.Because she had never tidied the shelf
C.Because she wrote the letter at a young ageD.Because the letter was written to somebody else
【2】From the letter, we can infer that________.
A.The writer is the only child in the familyB.the mother believed in her children’s decisions
C.the mother was not good at talking face to faceD.the mother didn’t have time to post the letter
【3】What does the underlined word sound mean?
A.loudB.dangerousC.reasonableD.respectable
【4】Which of the following is NOT true according to the mother’s wishes?
A.Spend all your time studyingB.Work hard to achieve your dreams
C.Be positiveD.Be kind to people
【答案】
【1】A
【2】B
【3】C
【4】A
【解析】
文章大意:文章主要讲的是作者在打扫书架的时候发现了妈妈给作者写的信,信中告诉作者生命很短暂,世界可能让人迷惑,但是你应该用自己的行为方式照亮自己的道路,尽可能积极,善待他人和自己。
【1】细节理解题。根据文章第一段最后一行“It was a letter written by my mom”“是我妈妈写的一封信”以及信中第一段的内容“This is not a letter to be posted. I have written this in the hope that one day you will find it.”“这不是一封会寄出去的信,我写这封信希望有天你能找到它”,说明这是妈妈写给孩子的信并且藏在了书架上,所以作者不记得放过这封信在书架上。故选A。
【2】推理判断题。根据文章第二段第一行“My dear children, I love you so much!”“我亲爱的孩子们,我非常爱你们”可知,A说法是错误的;根据文章第三段第三行“But I have faith(信心) that the steps you take will be sound and wise”“但我相信你所采取的措施是正确和明智的”可知,B说法是正确的;根据文章第二段第二、三行“I wanted to let you know something that I thought was not suitable to express face to face”“我想让你们知道一些我认为不适合当面表达的事情”可知,C说法是错误的;根据文章第二段第一、二行“This is not a letter to be posted. I have written this in the hope that one day you will find it”“这不是一封要寄出的信。我写这封信是希望有一天你能找到”并不是没时间寄信,可知,D说法是错误的,故选B。
【3】词句猜测题。根据第三段最后一行“I have faith(信心) that the steps you take”“我相信你的决定”和后文的wise“明智的”可推知sound的意思是合理的,loud大声的;dangerous危险的;reasonable合理的;respectable得体的,故选C。
【4】细节理解题。根据文章第四段第二行“Remember the saying “you reap what you sow(播种)”“记住那句谚语“种瓜得瓜”可知,B说法是正确的;根据文章第四段第三、四行“Be positive as much as possible”“尽可能积极”可知,C说法是正确的;根据文章第四段第四、五行“Be kind to others and to yourself”“善待他人,善待自己”可知,D说法是正确的,故选A。
阅读理解题目中的细节理解题。首先找出问句中的关键词,定位到文章具体位置,然后选出正确答案即可。
例如题目1中,关键词是couldn’t the writer remember putting away the envelope,可定位到文章第一段最后一行“It was a letter written by my mom”“是我妈妈写的一封信”,以及通过信里的内容可以得出正确的答案。