题目内容
【题目】欢欢喜喜过年了!The Spring Festival(春节) 就要到了。同学认真看下面的图片并阅读文章,回答58---61题。
![]()
Year of the Rooster
This year is the Year of the Rooster. There are 12 Chinese animal signs(生肖). They are rat, ox, tiger, rabbit, dragon, snake, horse, sheep, monkey, rooster, dog, pig. The rooster is the 10th Chinese animal sign.
The Spring Festival is coming. What date is it? Look at the calendar. The Spring Festival eve (除夕)is on January 27. The Spring Festival is on January 28. On the Spring Festival eve, people get together (团聚) and have a big dinner. They talk and watch the Spring Festival Gala(春晚) together. Children love the festival very much because they don’t go to school. And they can have new clothes and get much money(钱) . They can also eat lots of delicious food.
Which Chinese year were you born in?
【1】“Year of the Rooster” means(意思) ___________ in Chinese.
A. 鸡年 B. 猴年 C. 蛇年 D. 兔年
【2】The Spring Festival is on __________ this year.
A. January 17 B. January 18 C. January 27 D. January 28
【3】According to the article (根据这篇文章), children don’t _________ in the Spring Festival.
A. watch TV B. get together C. have delicious food D. go to school
【4】The _______ is the eleventh animal sign.
A. pig B. dog C. rat D. ox
【答案】
【1】 A
【2】 D
【3】 D
【4】 B
【解析】
这篇短文给我们介绍了中国的农历鸡年,鸡年的春节在1月28日,这是中国最重要的一个节日,有很多的风俗习惯。
【1】细节理解题。根据短文中的图片以及第一段They are rat, ox, tiger, rabbit, dragon, snake, horse, sheep, monkey, rooster, dog, pig. The rooster is the 10th Chinese animal sign.可知,这是中国的一个动物生肖,rooster是公鸡,所以这一年是鸡年,故应选A。
【2】细节理解题。根据短文第二段中The Spring Festival is coming. What date is it? Look at the calendar. The Spring Festival eve (除夕)is on January 27. The Spring Festival is on January 28可知,今年的春节在1月28日。故应选D。
【3】细节理解题。根据短文第二段中Children love the festival very much because they don’t go to school可知,孩子们喜欢春节,因为他们不用去上学。由此可知应选D。
【4】细节理解题。根据短文第一段They are rat, ox, tiger, rabbit, dragon, snake, horse, sheep, monkey, rooster, dog, pig. The rooster is the 10th Chinese animal sign.可知,第11个生肖是狗,故应选B。
这篇短文给我们介绍了中国农历鸡年的春节习俗。文章内容涉及中国的节日,学生们对此非常的熟悉和了解,这对于做题来说是很有帮助的。后面的题目设置以细节理解题为主,考查学生们对文章事实信息的理解,答案常可以直接在原文找到。做题时应依据题目所问,或利用关键词,锁定文章相应段落或语句,利用有用信息作答。例如第2小题,题目问的是春节的日期,根据短文第二段中The Spring Festival is on January 28可知,今年的春节在1月28日。故应选D。