题目内容
【题目】Liu Mei,13,is pretty and smart. But many students try to stay away from her because Liu’s mom has AIDS(艾滋病). Liu’s father has died of AIDS. Luckily Liu doesn’t get it.
AIDS means “fear”(惧怕) for most people. “Nobody wants to play games with me. They call me names behind my back. Even a teacher turns her back on me now,” said Liu.
Liu’s mother didn’t know what happened to her daughter until one day Liu came home with her nose bleeding(流血的). “She fought with one of her classmates who said something bad about her father,” Liu’s mother said, “My heart really hurt. My daughter did nothing wrong!”
“People are afraid of AIDS because they know little about it,” said Wang Chongrun,Wang went to the village and gave lessons about AIDS to the people there.
“Many of these children are just as healthy as others, “Wang said, “Even if they have AIDS, it’s still safe to eat and play with them. They need our love and understanding. A friendly smile means a lot to them!”
【1】Who wants to play games with Liu Mei?
A. Her classmates B. Her teachers. C. Nobody
【2】Why do many students try to stay away from Liu Mei?
A. Because her parents got AIDS.
B. Because she got AIDS.
C. Because she isn’t friendly.
【3】Who fought with Liu Mei?
A. Her mother
B. Her father
C. One of her classmates
【4】What did Wang Chongrun do in the village?
A. He gave lessons about AIDS to the people there .
B. He did nothing.
C. He visited
【5】What should you do if you meet a man who has AIDS?
A. Run away
B. Give a friendly smile.
C. Fight with him
【答案】
【1】C
【2】A
【3】C
【4】A
【5】B
【解析】
试题分析:短文大意:刘梅——个13岁的女孩,由于父母得了艾滋病,其他学生都远离她。甚至由于她的同学说了一些她爸爸的坏话而与别人打架。王冲润经常在村庄给那里的人们宣传关于艾滋病的常识。告诉他们,对于艾滋病患者,我们要更多地去关爱。
【1】C细节理解题。根据短文中的句子AIDS means “fear”(惧怕) for most people. “Nobody wants to play games with me.可知,没有人愿意与刘梅一起做游戏。答案为C。
【2】A 细节理解题。根据短文中的句子“But many students try to stay away from her because Liu’s mom has AIDS(艾滋病). Liu’s father has died of AIDS.”可知,很多学生远离刘梅的原因是她的父母得了艾滋病,怕感染。故答案为A。
【3】C细节理解题。根据短文中的句子“She fought with one of her classmates who said something bad about her father,”可知,刘梅与她的一位同学打架,由于她的同学说了一些她爸爸的坏话。答案为C。
【4】A细节理解题。根据短文中的句子“Wang went to the village and gave lessons about AIDS to the people there.” 王在村庄给那里的人们宣传关于艾滋病的常识。答案为A。
【5】B细节理解题。根据短文中的句子“They need our love and understanding. A friendly smile means a lot to them!”可知,对于艾滋病患者,我们要更多地去关爱。答案为B。
【题目】书面表达
上周日我和Sandy去野生动物园参观,了解到很多动物的生存现状,想在School newsletter上发文呼吁同学们共同保护动物。请就下面表格提示内容写一篇80词左右的短文。
内容提示:
现状 | 居无定所 | 无食可觅 |
原因 | 人类不断砍伐森林和侵占土地 | 温度降至零度以下 |
应对措施 | 不仅可以立法,还可以多建自然保护区(nature reserve) | |
建议 | 作为中学生,…… | |
注意:
1. 短文须包括所有提示内容,要求语句通顺、意思连贯;
2. 第5个要点的内容须展开合理想象,适当发挥1-2句;
3. 短文开头已给出,不计入总词数。
Last Sunday, Sandy and I went to the Wildlife Park. _______________________________
【题目】选词填空
根据短文内容,用方框中所给的单词的正确形式填空,使短文通顺、完整。
cry hour they worry spend |
A 12-year-old boy got lost on the subway after going out alone on Sunday. The boy came to Shanghai to visit his parents during the summer holiday. Although his parents were happy to see him, they 【1】 little time with him. The boy did his homework for two【2】 and felt bored, so he went out to play on the subway. He had fun playing there. But when he felt tired and hungry, and wanted to go home, he didn’t know at which station he should get off. The police found the boy 【3】 on the subway and took him to the office. They bought him something to eat and asked him some questions. The boy’s parents couldn’t find him after arriving home. They felt 【4】 and called the police right away. They got to the police office and saw【5】 son. They were very happy and thanked the police.