题目内容
【题目】Nowadays, more and more junior school students choose to study abroad. It is good for them? We interviewed some students. Here are some different opinions.
Li Xin: Kids now in china are less independent. Usually they can’t live along without their parents. But studying abroad is a good way to improve their self—care ability, because they cannot depend on anyone but themselves when stay abroad.
Zhou Jing: I’ve always wanted to study in the UK. I think there is a completely different culture waiting for me to learn about. Although we may learn about it from textbooks and the Internet. I still think it is much better to look and feel by ourselves.
Wu Wei: Some students want to study abroad because they don’t like the senior high school entrance exam(中考), But they need to study hard and keep a good habit. Although the exam brings students pressure, it helps. If not, some of them may relax too much and learn little.
Chen Yu: China has a long history, and I am a big fan of it. As a Chinese, I think we should learn about our history and culture first and then compare it with others. On the other hand, there are too many new things in foreign countries. Lots of students may pay more attention to them and forget about their study.
【1】Li Xin thinks kids will learn to be ______ when they study abroad.
A. independent B. careful C. lonely
【2】 ______ thinks exams can push students to study hard.
A.span> Zhou Jing B. Wu Wei C. Chen Yu
【3】 Zhou Jing is interested in ______.
A. British culture
B. English textbooks
C. Chinese history
【4】Chen Yu disagrees to study abroad because students may _______.
A. forget Chinese history
B. compare themselves with others
C. pay less attention
【5】Which of the following is TURE?
A. Wu Wei thinks students will learn little if there is too much pressure.
B. Zhou Jing thinks learning from textbooks is better than experiencing.
C. Chen Yu has great interest in Chinese culture and history
【答案】
【1】A
【2】B
【3】A
【4】C
【5】C
【解析】
试题分析:这篇文章讲的是当今越来越多的中学生选择到国外学习,这对他们好吗?文中有几位被采访的学生讲述了他们各自的观点。
【1】A细节理解题。根据李欣的描述在外国学习有助于孩子们学习独立,故选A。
【2】B细节理解题。根据文中信息吴伟认为考试能使学生更努力学习,故选B。
【3】A细节理解题。根据文中信息周静对英国文化感兴趣,故选A。
【4】C细节理解题。根据文中信息陈宇之所以不同意到国外学习因为学生们可能不很专心,故选C。
【5】C细节理解题。根据文中信息选项中对陈宇的描述是正确的,故选C。
【题目】词汇运用
根据语篇内容,用方框中所给词的正确形式填空,使短文通顺、连贯。每个单词只能用一次,方框中有两个词多余。
Learn many create if require speed help he play course easy by |
What can education bring to us? For many people, to get good education means they have【1】_______chances to get a good job than others. They think a person should spend the best years of his life 【2】________ knowledge at school. It is because education is very【3】________ to get a way of living. It seems that the purpose(目的)of education is to give people jobs.
However, 【4】________ people get education just for jobs, they don't need to spend so much time in school. Because they can get working ability 【5】______ in a short time after some special training. Also, there is no need for them to learn language and math in detail (详细地). It isn't necessary to have such【6】________ like history and geography, either. But in fact, students 【7】________ to learn different kinds of subjects at school. Why?
That's because education is well-rounded (全面的) and it's mainly for improving a man. That means it's not only to teach him to speak, read and write, but also to develop【8】_______ creative thinking and other abilities. After that, it is to make him a wise man and live better 【9】________ enjoying the achievements of human.
No matter what you want to be in the future, education【10】______ an important role in your life. It's good for you to make a good living, more importantly, be a full man。