题目内容
【题目】【2016湖北襄阳】阅读下面三篇材料,根据材料内容从每小题所给的A、B、C、D 四个选项中,选出一个最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
I was in a shopping mall, so I decided to go and get a cup of coffee. As I was making my way to the coffee shop, I noticed an old gentleman poorly dressed sitting near the shop. I knew from the first sight that he needed help. He had a little lunch in front of him and was enjoying it. It was clear that he had a problem with his right eye. I then joined the line and waited to be served.
Then it happened. One of the most beautiful gestures(姿态) I had ever seen in my life. There was a young man in front of me in the line who was also waiting to be served. The next thing I knew was that the young man handed the waitress(女服务员) 20 dollars and requested a glass of juice as a favor(善行). The waitress looked at the young man a little perplexed, not fully understanding the request. That was when the young man asked her to give the juice to the old gentleman eating his lunch outside, as well as the change(零钱) from the 20 dollars. The young man also told her that he would be watching every second so that she would be completely safe. Then there was a wonderful exchange between the waitress and the old man. I only wished I could take a photo of the smiles on both of their faces.
As I was considering this event later, I wondered why the young man didn’t perform this act of kindness himself. Maybe he was hoping that this act of kindness might inspire(激励) others to do something for this old man as well.
【1】The old gentleman _________ outside the coffee shop.
A. was waiting in line
B. was eating his lunch
C. was asking for money
D. was waiting for the waitress
【2】The word “perplexed” in the second paragraph probably means _________.
A. doubtful B. embarrassed
C. worried D. angry
【3】How did the young man help the old man?
A. He took him to have lunch and gave him some money.
B. He bought him a glass of juice and gave him some change himself.
C. He asked the waitress to give him a glass of juice and some change.
D. He took a picture with the old man to remind others to help him.
【4】 From this passage we know _________.
A. the young man had a problem with his right eye
B. the waitress was too frightened to help the old man
C. the young man disliked to be praised by others in public
D. the writer supported the behavior(行为) of the young man
【5】What’s the main idea of the passage?
A. It is good manners to wait in line in public.
B. Help people in need and inspire others to do so.
C. Giving money to the disabled people is what we should do.
D. Be ready to help others secretly.
【答案】
【1】B
【2】A
【3】C
【4】D
【5】B
【解析】
试题分析:短文大意:该文作者旨在通过自己经历的一个故事告诉读者要帮助需要帮助的人,并激励别人也这样做。
【1】B细节理解题。根据第一段中As I was making my way to the coffee shop, I noticed an old gentleman poorly dressed sitting near the shop. I knew from the first sight that he needed help. He had a littl e lunch in front of him and was enjoying it.的描述可知一位老先生坐在商店附近吃他的午饭,所以选B。
【2】A词义猜测题。根据not fully understanding the request可知划线词的意思是“可疑的,拿不准的”,所以选A。
【3】C细节理解题。根据第二段中That was when the young man asked her to give the juice to the old gentleman eating his lunch outside, as well as the change(零钱) from the 20 dollars.的描述可知那位年轻人要求服务员把果汁给老人当他的午餐吃外,还给了一些零钱。所以选C。
【4】D细节理解题。根据短文描述可知笔者支持那位年轻人的行为,所以选D。
【5】B主旨大意题。根据短文描述可知作者作者旨在告诉读者要帮助需要帮助的人,并激励别人也这样做。所以选B。